18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2022 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους της Αττικής εόρτασε με κάθε Επισημότητα και Μεγαλοπρέπεια την Εορτή του προστάτη της

«Φτωχούλη του Θεού» Αγίου Φραγκίσκου.

Μετά την πανδημία του Covid μπορέσαμε σαν Εκκλησιαστική Επαρχία να τιμήσουμε όπως πρέπει τον Άγιο και πολλοί προσκυνητές, όπως τα χρόνια πριν την πανδημία, τόσο από πλευράς Μοναχών όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, όσο και από πλευράς λαϊκών, προσήλθαν Ευλαβικά να τον τιμήσουν και γέμισαν όχι μόνο τον ομώνυμο Ιερό Ναό αλλά και τον προαύλιο χώρο αυτού.

Παρακολούθησαν με μεγάλη κατάνυξη την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στις 7 το απόγευμα και συμμετείχαν ενεργά, τόσο στους ψαλμούς αυτής, όσο και στην περιφορά που ακολούθησε αλλά και με τις προσευχές τους ζήτησαν την Ευλογία του Αγίου Φραγκίσκου.

Στις 7 το απόγευμα τελέστηκε με κάθε Επισημότητα και Κατάνυξη, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Κερκύρας π. Ιωάννης Σπιτέρης και συλλειτούργησαν μαζί του o εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικός Νούντσιος, Σεβασμιότατος π. Σάβιο Χον Τάι Φάι, ο Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Σεβασμιότατος π. Εμμανουήλ Νιν, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Φραγκίσκου π. Giulio Gramegna, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννης Πάτσης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Θηρεσίας Κυψέλης π. Αλέκος Ψάλτης, ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου π. Γεώργιος Ντάγκας, ο Υπεφημέριος του Αγίου Διονυσίου π. Δημήτριος Παλαιολόγος, o Υπεφημέριος της Ενορίας Αγίας Θηρεσίας Κυψέλης π. Janvier Kulala, ο καπουκίνος ιερομόναχος π. Lorenzo Scontrino, o φραγκισκανός ιερομόναχος π. Xavier Jubal και ο μόνιμος Διάκονος της Επαρχίας μας π. Jacek Urban.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου και κυρίως στο γεγονός ότι άφησε τα πλούτη και τα υλικά πράγματα της ζωής και αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό Πατέρα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο Εφημέριος της Ενορίας π. Τζούλιο, ο οποίος ευχαρίστησε τους Σεβασμιοτάτους αλλά και τους παριστάμενους Ιερείς για την παρουσία τους. Tέλος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλους τους ευλαβείς πιστούς για την παρουσία τους, ευχόμενος ο Άγιος Φραγκίσκος να είναι προστασία όλων!!!

Ακολούθησε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Φραγκίσκου στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου των Αγίων Αναργύρων.

Κατόπιν ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης, και ο Δήμαρχος κ. Τσίμπρας, άναψαν στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου μπροστά από τον Ιερό Ναό, την Φλόγα της Ειρήνης. Στη συνέχεια ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος της πατρίδας μας και η Ιερή Τελετή έκλεισε με την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου.

Τέλος ασπασθήκαμε «από μακριά» όλοι, λείψανο του Αγίου Φραγκίσκου, το οποίο κρατούσε ο Εφημέριος π. Giulio, πήραμε από έναν άρτο, που είχε Ευλογήσει ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης ,από μία εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου με την Προσευχή του και ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα, από την Ενορία, προς όλους τους ευλαβείς πιστούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Είθε ο Κύριος και ο Άγιος Φραγκίσκος να μας Συνάξουν όλους και πάλι εκεί στις 4 Οκτωβρίου του 2023.

“Κύριε, κάνε με όργανο της Ειρήνης Σου.

Όπου υπάρχει μίσος, να φέρω την αγάπη,

όπου προσβολή να φέρω τη συγνώμη,

όπου διχόνοια, να φέρω τη συμφιλίωση,

όπου πλάνη, να σκορπίσω την αλήθεια,

όπου αμφιβολία, να στερεώσω την πίστη,

όπου απελπισία, να φέρω ελπίδα,

όπου σκοτάδι, να φέρω φως,

όπου λύπη, να σκορπίσω τη χαρά.

Γιατί Θεέ μου, όποιος δίνει λαβαίνει,

όποιος συγχωρεί, συγχωρείται,

όποιος πεθαίνει, ανασταίνεται στη Ζωή”.

(Προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου)

Λ.I.B.

Προηγούμενο Άρθρο

Πανήγυρη Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της Αθήνας και Προστάτη της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Αθηνών (φωτο-βίντεο)

Επόμενο Άρθρο

Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

You might be interested in …

«Αυτόν να ακούτε και να ακολουθείτε!», Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. Λειτουργία της Β’ Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

   Αυτόν να ακούτε και να ακολουθείτε!    Έλεγα, την πρώτη ημέρα της Τεσσαρακοστής, την Τετάρτη των Τεφρών, ότι όλη η φετινή Τεσσαρακοστή, μάς προετοιμάζει για να συνειδητοποιήσομε τι σημαίνει είμαι βαφτισμένος. Την προηγούμενη Κυριακή, […]