20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα : Εορτή της Αγίας Δωρεάς

ath_agiadwrea_11

 

ath_agiadwrea_11

«Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι ένα από εκείνα τα μυστήρια που, παρ’ όλο που το τελούμε κάθε Κυριακή και κάθε μέρα, παραμένει ανεξάντλητο. Ένα ανεξάντλητο δώρο, γιατί σ’ αυτό είναι ο ίδιος ο Θεός, μία ανεξάντλητη παρουσία, γιατί ο Υιός του Θεού βρίσκεται ανάμεσά μας, και με μια ανεξάντλητη αποστολή, γιατί για τους ανθρώπους είναι τροφή για την αιώνια ζωή.

 

Να λοιπόν, γιατί η Εκκλησία μάς καλεί να συλλογιστούμε, να προσευχηθούμε, να υμνήσουμε και να προσκυνήσουμε τον Ευχαριστιακό Ιησού. Σήμερα, μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο, μας καλεί να τον προσκυνήσουμε ως εξιλαστήριο θύμα που προσφέρθηκε στον Πατέρα για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Ναι, η Ευχαριστία είναι κοινωνία, είναι συμπόσιο, είναι η τροφή της αιώνιας ζωής, είναι η πραγματική παρουσία του Αναστημένου Ιησού ανάμεσά μας.  Γι’ αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα και να πιστεύουμε ότι «το σώμα που τεμαχίζεται και το αίμα που χύνεται» είναι εκφράσεις που, στην γλώσσα του Ιησού, σημαίνουν τη θυσία του πάνω στο σταυρό.

ath_agiadwrea_2 ath_agiadwrea_1

Με όλες αυτές τις σκέψεις στην ψυχή όλων μας συγκεντρωθήκαμε, όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 πολλοί πιστοί από αρκετές Ενορίες της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο Αττικής και τελέσαμε με κάθε επισημότητα την Εορτή της ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, κάτω από τα είδη του Άρτου και του Οίνου.

ath_agiadwrea_4 ath_agiadwrea_5

Στις 7 το απόγευμα τελέστηκε Ιερό Συλλείτουργο, εντός του Ναού μας, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Νικολάου, συμπαραστατουμένου από τους Ιεροδιακόνους της Αρχιεπισκοπής μας π. Δημήτρη Αλτουβά, π. Γιάννη Βαρθαλίτη, με συλλειτουργούς τους δύο ιερείς της Ενορίας π. Γιώργο Βαρθαλίτη και π. Νίκο Γαβαθά, τον π. Πέτρο Αρμακόλα, τον π. Σωτήρη Μαυροφίδη και τον π. Ιωάννη Πάτση.

Ο Επίσκοπος κατά την ομιλία του στο πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στη Μεγάλη Δωρεά του Κυρίου, που μας έδωσε ως τροφή τον ίδιο του τον Εαυτό με το Αγιότατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

ath_agiadwrea_9 ath_agiadwrea_11

Μετά την Θεία Ευχαριστία ακολούθησε στην Πλατεία του Αγίου Λουκά η λιτάνευση του Αγιοτάτου Μυστηρίου που ήταν τοποθετημένο σε χρυσή Πυξίδα που βάσταζε ο Αρχιεπίσκοπος και πλαισιωνόταν από 60 περίπου παιδιά του Κατηχητικού των Ενοριών Αγίου Φραγκίσκου, Αγίου Παύλου και Αγίου Λουκά.

ath_agiadwrea_13 ath_agiadwrea_14

Μεταξύ αυτών ήταν και εκείνα που τον τελευταίο μήνα είχαν λάβει την Πρώτη τους Κοινωνία και το Μυστήριο του Χρίσματος. Τα παιδιά σε όλο το μήκος της λιτανείας, έραιναν με λουλούδια το Αγιότατο Μυστήριο.

Μετά την περιφορά, στην είσοδο του Αγίου Λουκά με ευλάβεια και περισυλλογή, κλήρος και λαός προσκυνήσαμε το Χριστό Εκεί Παρόντα ανάμεσά μας, μελετήσαμε το Μεγάλο αυτό Μυστήριο, ψάλαμε τους αίνους του, ύμνους που εκτέλεσε με επιτυχία η χορωδία μας με συμμετοχή και ατόμων από άλλες χορωδίες, και προσευχηθήκαμε για την Εκκλησία του, για ιερατικές και μοναχικές κλήσεις, που είναι δώρο δικό του, και για τον κόσμο ολόκληρο. 

ath_agiadwrea_16 ath_agiadwrea_18

Τέλος ο Ευχαριστιακός Ιησούς, που κρατούσε ο Σεβασμιότατος, ευλόγησε όλους εμάς και έτσι τελείωσε αυτή η ημέρα, όχι απλά ωραία αλλά, όπως ελπίζουμε, πνευματικά ωφέλιμη και εποικοδομητική για όλους μας.

Στους ιερείς που παρευρέθησαν, στις ενορίες του Αγίου Φραγκίσκου και του Αγίου Παύλου που συνεργάστηκαν στενά μαζί μας για την καλύτερη οργάνωση και πραγματοποίηση της τελετής, αλλά και στους πολλούς πιστούς από άλλες Ενορίες, μαζί με μοναχούς και μοναχές, οφείλεται η επιτυχία της όλης εορτής. Παρευρέθησαν επίσης αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής. Ακολούθησε μικρή δεξίωση με κέρασμα παγωτού και αναψυκτικού στο προαύλιο της Εκκλησίας μας.

Ευχή ΟΛΩΝ μας είναι με την βοήθειά Του

Να είμαστε και του χρόνου ΟΛΟΙ καλά,

Να είμαστε ακόμα περισσότεροι,

Με ακόμα μεγαλύτερη-καλύτερη συνεργασία και

Ακόμα περισσότερες Ενορίες κοντά μας!!!  

 

  

                                                                 Λεονάρδος Ι. Βαμβακάρης

                                                                   Ποιμαντική Επιτροπή

                                                        Ενορίας Αγίου Λουκά Ηρακλείου Αττικής

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος : H μεγάλη πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου

Επόμενο Άρθρο

Σύρος : Χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος

You might be interested in …