6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα : Μεγάλη Τετάρτη, Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων

Την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 στις 6.30 το απόγευμα, συναχθήκαμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γύρω από τον Αρχιεπίσκοπό μας και τους πρεσβυτέρους μας, για να τιμήσουμε το μυστήριο της Ιεροσύνης του Χριστού, όπως αυτό διακονείται από τους καθιερωμένους λειτουργούς των μυστηρίων στο πλαίσιο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Τελέσθηκε ,όπως κάθε χρόνο, με κάθε Επισημότητα και Κατάνυξη, η Ευλογία των Αγίων Ελαίων, στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Μύρου.

Στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Σεβαστιανός Ροσσολάτος με συλλειτουργούς τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο π.Savio Hon Tai Fai, τον Σεβασμιότατο π.Νικόλαο Φώσκολο πρώην Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών,τον Βικάριο της Αρχιεπισκοπής π.Απόστολο Βαρθαλίτη και το σύνολο σχεδόν των Ιερέων και Διακόνων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.  Παρόντες επίσης ως Λειτουργοϋπηρέτες 6 Ιεροσπουδαστές μας, 4 από το Ιεροσπουδαστήριο της Αθήνας (Κηφισιά) και 2 που σπουδάζουν στην Ιταλία.  Παρόντες εκπρόσωποι όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, εκπρόσωποι Θεσμών και πιστοί από όλες της Ενορίες οι οποίοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον Άγιο Διονύσιο.

  

Από την αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος του Καθεδρικού μας Ναού εξηγούσε στο Εκκλησίασμα τη σημασία των στιγμών της Θείας Λειτουργίας, και αυτό βοήθησε πολύ τους πιστούς.  Πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας τόνισε:  «Η σημερινή Λειτουργία ονομάζεται «Λειτουργία του Αγίου Μύρου» επειδή κατ’ αυτήν ο Επίσκοπος ευλογεί το Μύρο, καθώς επίσης τα Έλαια των Κατηχουμένων και των Ασθενών.  Σ’ αυτή τη Λειτουργία συλλειτουργούν με τον Επίσκοπο όλοι οι ιερείς της εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, για να εκφράσουν την κοινωνία (δηλαδή την ενότητα) που έχουν με τον Επίσκοπο, όταν εκτελούν την αποστολή που τους ανέθεσε ο Χριστός μέσω της Εκκλησίας.  Είναι η κατ’ εξοχήν Λειτουργία της Ιεροσύνης. Γι’ αυτό ο Επίσκοπος θα καλέσει τους ιερείς να ανανεώσουν τις Υποσχέσεις που έδωσαν άλλοτε, την ημέρα της χειροτονίας τους, αλλά θα προτρέψει και όλους τους πιστούς να προσεύχονται για τους ιερείς και τον Επίσκοπο»

Ακολούθησε η είσοδος στον Ιερό Ναό, του Σταυρωμένου Χριστού μας, των Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων και λειτουργοϋπηρετών. 

Ο Λόγος του Θεού θα μας παρουσιάσει το νόημα της Ιεροσύνης του Χριστού μέσα στην Εκκλησία.

Στο Α΄Ανάγνωσμα ακούσαμε τον προφήτη να διακηρύττει: «Ο Κύριος με έχρισε. Με έστειλε να φέρω μήνυμα χαράς, να θεραπεύσω, να ελευθερώσω».  Είναι μια προφητεία που πραγματοποιείται πλήρως με τον Ιησού Χριστό, όνομα που σημαίνει «Χρισμένος». Όλες τις ευεργεσίες που αναγγέλλει ο προφήτης, ο Χριστός μάς τις προσφέρει μέσω των Μυστηρίων, σε μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται τα Άγια Έλαια που θα ευλογηθούν σήμερα.

Μετά το Α΄Ανάγνωσμα, αισθανόμενοι ότι είναι δώρο του Θεού, το γεγονός ότι έχρισε για μας έναν Σωτήρα, τον Ιησού, απαντήσαμε με τον Αντιφωνικό Ψαλμό, υμνώντας τον Θεό, διότι τον ενίσχυσε ώστε να μείνει σταθερός ως το τέλος και να μας λυτρώσει.

Στο Β΄Ανάγνωσμα ακούσαμε ότι στην ιεροσύνη του Χριστού συμμετέχουν όχι μόνο οι χειροτονημένοι, αλλά όλοι οι βαφτισμένοι και οι βαφτισμένες. Αυτό εκφράζει ο Απόστολος, που μας είπε ότι ο Χριστός: μας δίνει να συμμετέχουμε στην εξουσία του και να προσφέρουμε μαζί του λατρεία στο Θεό Πατέρα.

Μετά τα 2 Αναγνώσματα και τον Αντιφωνικό Ψαλμό, ακούσαμε 

το Άγιο Ευαγγέλιο και το κήρυγμα του σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού .  [Link Ομιλία]

  

Μετά την Ακολουθία του Λόγου ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πρεσβύτερους να μένουν πιστοί στα καθήκοντά τους και τους ζήτησε να ανανεώσουν δημόσια τις Ιερατικές τους υποσχέσεις, λέγοντας: 

Αγαπητοί μου Ιερείς τελώντας την επέτειο της ημέρας εκείνης, κατά την οποία ο Κύριος Ιησούς Χριστός κατέστησε κοινωνούς στην ιεροσύνη Του, τους Αποστόλους και εμάς τους ιδίους, θέλετε, εδώ ενώπιον του Επισκόπου σας και του αγίου λαού του Θεού, να ανανεώσετε τις υποσχέσεις που δώσατε παλαιότερα;

Οι Πρεσβύτεροι απάντησαν :Θέλω
Και ανανέωσαν τις ιερατικές τους υποσχέσεις.

Ακολούθησε η μεταφορά των ελαίων από τους Ιερείς που είχαν ορισθεί μαζί με τον άρτο, το κρασί και το νερό για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

  

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος ευλόγησε:

το Έλαιο των ΑΣΘΕΝΩΝ, που χρησιμοποιείται για το Μυστήριο του Ευχελαίου. Με αυτό επαλείφονται οι ασθενείς, για να ανακουφιστούν «από κάθε πόνο, αδυναμία και ασθένεια» και να τονωθεί η πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό, ο οποίος έπαθε και πέθανε για αυτούς.

Κατόπιν ευλόγησε το Έλαιο των ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΩΝ με το οποίο χρίεται ο άνθρωπος πριν από το Βάφτισμα, σημείο της δύναμης του Σωτήρος Χριστού , ως ενίσχυση στον αγώνα του ανθρώπου ενάντια σε κάθε επιβουλή του διαβόλου, διότι η χριστιανική ζωή είναι ένας αληθινός και συνεχής αγώνας.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος προετοίμασε το βάλσαμο και τα αρώματα από άνθη, που συμβολίζουν την ελπίδα της αναγέννησης και τα δώρα του Παναγίου Πνεύματος και τα ανέμιξε στο δοχείο που περιείχε αγνό λάδι ελιάς, σύμβολο του Ελέους του Θεού, για να παρασκευάσει το μύρο ,και στη συνέχεια να το ευλογήσει.

Με το ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ  χρίονται οι νεοφώτιστοι αμέσως μετά τη βάπτιση, ως σημείο της ένωσής τους στο Σώμα του Χριστού, Ιερέως, Προφήτου και Βασιλέως. Επίσης χρίονται οι βαφτισμένοι για να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος και οι λειτουργοί της Εκκλησίας, Πρεσβύτεροι και Επίσκοποι κατά τη χειροτονία τους.

Η χάρη του Θεού, μας έδωσε ακόμα μία φορά την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο βασιλικό Ιεράτευμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό όλοι μας με Πνεύμα Χριστού καλούμαστε να εργαζόμαστε με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, για τη Δόξα του Θεού και Πατέρα μας.

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου: Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας

Επόμενο Άρθρο

Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

You might be interested in …

Συνάντηση του Δ.Σ. της Κάριτας Αθήνας με το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Αθήνας είχε το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας (Council of Churches in the Netherlands) με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας που είχε ως θέμα τον […]

Αθήνα : Εορτή Αγίου Διονυσίου, Έναρξη του Έτους Πίστεως

              Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τελέσθηκε στον ομώνυμο Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικόλαος […]