4 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Μεγάλη Τετάρτη, Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων

Την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 στις 6.30 μμ. συναχθήκαμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Διονυσίου της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, γύρω από τον Αρχιεπίσκοπό μας και τους πρεσβυτέρους μας, για να τιμήσουμε το μυστήριο της Ιεροσύνης του Χριστού, όπως αυτό διακονείται από τους καθιερωμένους λειτουργούς των μυστηρίων στο πλαίσιο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Η Τελετή αυτή λόγω της πανδημίας του COVID δεν είχε τελεστεί με την παρουσία κόσμου τα προηγούμενα 2 χρόνια.

Τελέστηκε, εφέτος αφού όλοι οι συμμετέχοντες τηρήσαμε τις αποφάσεις τις Πολιτείας, από πλευράς ασφαλείας, φορώντας μάσκες και διατηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ μας.

Στη Σύναξή μας αυτή που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα και Κατάνυξη, έγινε από τον Αρχιεπίσκοπό μας Σεβασμιότατο π.Θεόδωρο Κοντίδη,   η Ευλογία των Αγίων Ελαίων στη Θεία

Λειτουργία του Αγίου Μύρου.

Για τον Σεβασμιότατο ήταν η πρώτη φορά που Ευλόγησε τα Άγια Έλαια, ως  Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, μετά την Χειροτονία του τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Θεόδωρος Κοντίδης με συλλειτουργούς τον εκπρόσωπο του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο π. Savio Hon Tai Fai, τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Φώσκολο πρώην Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών,τον Βικάριο του Αρχιεπισκόπου π. Απόστολο Βαρθαλίτη και το σύνολο σχεδόν των Ιερέων και Διακόνων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.

Παρόντες εκπρόσωποι όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, εκπρόσωποι Θεσμών και πιστοί από όλες της Ενορίες οι οποίοι είχαν γεμίσει τον Άγιο Διονύσιο, στο πλήθος που επέτρεπαν οι Νόμοι της Πολιτείας.

Η Ιερή Τελετή άρχισε με την είσοδο στον Ιερό Ναό, του Σταυρωμένου Χριστού μας, των Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων και λειτουργοϋπηρετών.

Μετά το Άγιο Ευαγγέλιο ο Σεβασμιότατος π.Θεόδωρος στο κήρυγμά του άρχισε εξηγώντας σύντομα την σημασία της τελετής των Αγίων Ελαίων, αναφέροντας ότι χρησιμοποιούμε το λάδι σαν Σύμβολο Ευλογίας του Αγίου Πνεύματος, που έχουμε ήδη λάβει όλοι, ως Χριστιανοί, στο Βάπτισμά μας και στο Χρίσμα.

Στη συνέχεια τόνισε ότι στην τελετή της Πεντηκοστής, στην ιδιαίτερη Προσευχή που απευθύνουμε επίσημα στο Άγιο Πνεύμα, όλη η Εκκλησία Προσεύχεται «Εσύ το Φως των καρδιών Πνεύμα Άγιο, μαλάκωσε ότι είναι άκαμπτο, Θεράπευσε ότι είναι άρρωστο, Φώτισε ότι είναι σκοτεινό»

Μας προέτρεψε να Προσευχηθούμε για εμάς τους ίδιους, να ζητήσουμε από το Θεό να μαλακώσει τη σκληρότητα του ανθρώπου, να μαλακώσει τον εσωτερικό μας άνθρωπο, να μαλακώσει την καρδιά μας, για να μπορέσουμε να ακούσουμε, να καταλάβουμε, να έλθουμε σε επικοινωνία με το Θεό , οποίος στέκεται ενώπιόν μας και μας καλεί.

Πρέπει να αποφύγουμε αυτή την «σκληροκαρδία» ώστε το Δώρο, η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να μαλακώσει τον εσωτερικό μας άνθρωπο, και έτσι να ανοίξουμε την καρδιά μας και στο Θεό και στο συνάνθρωπο.

Το λάδι θεραπεύει και πόσες φορές βλέπουμε το Χριστό να θεραπεύει, αγγίζοντας αυτόν τον οποίο θέλει να θεραπεύσει, αγγίζοντας τον τυφλό, τον λεπρό, τον παράλυτο.

Αυτή την θεραπεία του Χριστού έχουμε και εμείς ανάγκη στο δικό μας σκοτάδι ,στα δικά μας αδιέξοδα, στην δική μας δυσκολία να βρούμε τον δρόμο μας, στην δική μας αδυναμία να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην ένωση με τον Χριστό όλων των Ιερωμένων τονίζοντας ότι: Έχουμε την υποχρέωση να υπηρετήσουμε τους πιστούς, όπως ο Κύριος έκανε, ως Διδάσκαλος, Ποιμένας και Προφήτης και πρέπει να μας βρει να εργαζόμαστε με ζήλο και αφοσίωση, με Αγάπη για το ποίμνιο στο οποίο μας έθεσε υπευθύνους.

Τέλος προέτρεψε όλους: Ας αγωνιστούμε με ζήλο, τον καλό αγώνα, ο καθένας από την δική του θέση, ο καθένας στον δικό του δρόμο και ο Κύριος θα μας Ευλογήσει , θα μας καθοδηγήσει, θα μας προστατέψει, γιατί αυτός είναι ο οποίος πρώτος εργάζεται και μέσα από εμάς είναι η δική Του Χάρη, το δικό Του Έργο και η δική Του Ευλογία που περνά και στηρίζει και αναπτύσσει και χαρίζει τη ζωή στους πιστούς Του.

Αυτή η Ευλογία του Κυρίου να μένει πάντα επάνω μας. Αυτή η Ευλογία του Κυρίου ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως να αναζωογονήσει  τη Χάρη του Βαπτίσματος και του Χρίσματος που έχουμε λάβει και να μας δώσει την παρουσία, την Χαρά του Αγίου Πνεύματος, την νέα Ζωή εν Χριστώ και αυτή η Ζωή πάντα να μεγαλώνει τώρα και κάθε μέρα ως την ημέρα που θα αφήσουμε αυτό τον κόσμο για να περάσουμε στη ζωή την αιώνια, πρόσωπο με πρόσωπο με το Χριστό…ΑΜΗΝ!!!

Μετά την Ακολουθία του Λόγου ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πρεσβύτερους να μένουν πιστοί στα καθήκοντά τους και τους ζήτησε να ανανεώσουν δημόσια τις Ιερατικές τους υποσχέσεις, λέγοντας:

Αγαπητοί μου Ιερείς τελώντας την επέτειο της ημέρας εκείνης, κατά την οποία ο Κύριος Ιησούς Χριστός κατέστησε κοινωνούς στην ιεροσύνη Του, τους Αποστόλους και εμάς τους ιδίους, θέλετε, εδώ ενώπιον του Επισκόπου σας και του αγίου λαού του Θεού, να ανανεώσετε τις υποσχέσεις που δώσατε παλαιότερα;

Οι Πρεσβύτεροι απάντησαν :Θέλω.

Και ανανέωσαν τις ιερατικές τους υποσχέσεις.

Ακολούθησε η μεταφορά των ελαίων από τους Ιερείς που είχαν ορισθεί μαζί με τον άρτο, το κρασί και το νερό για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος ευλόγησε: το Έλαιο των ΑΣΘΕΝΩΝ, που χρησιμοποιείται για το Μυστήριο του Ευχελαίου. Με αυτό επαλείφονται οι ασθενείς, για να ανακουφιστούν «από κάθε πόνο, αδυναμία και ασθένεια» και να τονωθεί η πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό, ο οποίος έπαθε και πέθανε για αυτούς.

Κατόπιν ευλόγησε το Έλαιο των ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΩΝ με το οποίο χρίζεται ο άνθρωπος πριν από το Βάφτισμα, σημείο της δύναμης του Σωτήρος Χριστού, ως ενίσχυση στον αγώνα του ανθρώπου ενάντια σε κάθε επιβουλή του διαβόλου, διότι η χριστιανική ζωή είναι ένας αληθινός και συνεχής αγώνας.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος προετοίμασε το βάλσαμο και τα αρώματα από άνθη, που συμβολίζουν την ελπίδα της αναγέννησης και τα δώρα του Παναγίου Πνεύματος, και τα ανέμιξε στο δοχείο που περιείχε αγνό λάδι ελιάς, σύμβολο του Ελέους του Θεού, για να παρασκευάσει το μύρο και στη συνέχεια να το ευλογήσει.

Με το ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ χρίζονται οι νεοφώτιστοι αμέσως μετά τη βάπτιση, ως σημείο της ένωσής τους στο Σώμα του Χριστού, Ιερέως, Προφήτου και Βασιλέως. Επίσης χρίζονται οι βαφτισμένοι για να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος και οι λειτουργοί της Εκκλησίας, Πρεσβύτεροι και Επίσκοποι κατά τη χειροτονία τους.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και τελείωσε με την Ευλογία των τριών Επισκόπων.

Η χάρη του Θεού, μας έδωσε ακόμα μία φορά την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο βασιλικό Ιεράτευμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό όλοι μας με Πνεύμα Χριστού καλούμαστε να εργαζόμαστε με τη βοήθεια του Αγ. Πνεύματος, για τη Δόξα του Θεού και Πατέρα μας.

                                      Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Ιωσήφ, Αρχιεπισκόπου, Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Τήνου Άνδρου Μυκόνου

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα Προς την Πόλη και τον Kόσμο (Urbi et Orbi) του πάπα Φραγκίσκου – Πάσχα 2022

You might be interested in …

Αθήνα: Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του π. Αλφόνσου Σπαντάρο

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών έζησε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στιγμές Αγαλλίασης, Χαράς και Ελπίδας. Τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη ιερατική χειροτονία είχαμε την χαρά να ζήσουμε την χειροτονία του π. Αλφόνσου Σπαντάρο, υιού […]

Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2022 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους της Αττικής εόρτασε με κάθε Επισημότητα και Μεγαλοπρέπεια την Εορτή του προστάτη της «Φτωχούλη του Θεού» Αγίου Φραγκίσκου. Μετά την πανδημία του […]