20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Παναθηναϊκός Δρόμος του Σταυρού

ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στις 6.30 το απόγευμα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών κάλεσε όλα τα μέλη της σε μία τελετή πνευματικής περισυλλογής για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα Χριστιανικό Πάσχα αλλά και για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας. Για το λόγο αυτό το θέμα της Σύναξης ήταν:

«ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ»

 Η καθιερωμένη αυτή ετήσια Σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Ενορία του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο Αττικής με τον υπαίθριο Δρόμο του Σταυρού, ο οποίος τελέσθηκε στη διαδρομή από την Εκκλησία του Αγίου Λουκά προς το Καθολικό Κοιμητήριο που υπάρχει στην Ενορία.  Παρόντες πολλές Μοναχές και πολλοί Μοναχοί όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Αρχιεπισκοπής, πολλοί λαϊκοί από όλες σχεδόν τις Ενορίες της Αθήνας αλλά και από την Ενορία της Πάτρας. Ο Δρόμος του Σταυρού πραγματοποιήθηκε με την πρέπουσα ευλάβεια και κατάνυξη και προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος έχοντας δίπλα του αρκετούς από τους Εφημερίους-Ιερείς της Επαρχίας μας και τον μόνιμο διάκονο της Αρχιεπισκοπής π. Δημήτρη Αλτουβά.

  

 Στην αρχή της τελετής ο Σεβασμιότατος είπε: 

Το σχέδιο του Θεού καλεί κάθε άνθρωπο να ζήσει την ολοκληρωμένη αγάπη με τη μεταστροφή της καρδιάς και την αγιοσύνη της ζωής.

Για τους συζύγους και τις οικογένειες, η δική τους πορεία αγιοσύνης είναι ο γάμος. Οι χριστιανοί σύζυγοι, πράγματι, ενισχύονται και καθαγιάζονται για να πραγματοποιήσουν την κλήση τους μέχρι την τελειότητα, αλλά θα φθάσουν την πληρότητα μόνο ακολουθώντας το Χριστό και περνώντας όπως Εκείνος μέσα από μια εμπειρία θανάτου και αναστάσεως.

Η πορεία του σταυρού συνεχίζει κάθε μέρα μέσα στις οικογένειές μας. Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της σταυρούς: από τους μεγαλύτερους, φυσικούς και ηθικούς, μέχρι τους καθημερινούς σταυρούς που προκαλούνται από τα παιδιά ή από τη δύσκολη συμφωνία των συζύγων.

Μόνο η αγάπη του σταυρωμένου Χριστού είναι η πηγή, η δύναμη και η σταθερή τροφοδοσία του γάμου τους. Και μόνο με τη δύναμη του πασχαλινού μυστηρίου, η συζυγική αγάπη εξαγνίζεται και εξαγιάζεται, η ζωή της οικογένειας όπως και της Εκκλησίας αναγεννιέται.

Ας διατρέξομε, σ’ αυτό το Δρόμο του Σταυρού, τους σταθμούς του πάθους του Ιησού Χριστού, αναλαμβάνοντας με αγάπη όλους τους σταυρούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τα παθήματα των οικογενειών του κόσμου, με τη βεβαιότητα ότι ο Ιησούς βαδίζει μαζί μας και ότι κάθε σταυρός εάν τον έχομε σηκώσει μαζί Του, καταλήγει στη φωτεινή οδό της Αναστάσεώς και είναι οδός αγιοσύνης.

  

Σε κάθε Στάση υπήρχαν 4 «εκπρόσωποι» από μία Ενορία, από τους οποίους ένας κρατούσε το Σταυρό δύο τα 2 κεριά και ένας αναγνώστης, ο οποίος διάβαζε το αντίστοιχο κείμενο της Στάσης. Όταν η πομπή έφθασε στο Κοιμητήριο η συγκίνηση όλων έφθασε στο κατακόρυφο για τους αγαπημένους μας συγγενείς και φίλους που βρίσκονται κοντά Του!!!

 

Στο τέλος πριν την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου όλοι μαζί προσευχηθήκαμε για τις οικογένειές μας λέγοντας:

Επουράνιε Πατέρα, ο οποίος
με την Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ
μας παρέδωσες ένα τέλειο
υπόδειγμα οικογενειακής ζωής,
βιωμένης με πίστη
και με υπακοή στο θέλημά σου.

Βοήθα μας να είμαστε παράδειγμα
πίστεως και αγάπης προς τις εντολές σου.

Συνόδευέ μας στην αποστολή μας
να μεταδώσομε την πίστη στα παιδιά μας.

Άνοιξε τις καρδιές τους
για να αυξάνεται μέσα τους
ο σπόρος της πίστεως
που έλαβαν κατά το βάπτισμα.

Ενίσχυε την πίστη των νέων μας,
για να αυξάνονται στη γνώση
του Ιησού Χριστού.

Αύξανε την αγάπη και την πιστότητα
σε όλους τους γάμους,
ιδιαίτερα σ’ εκείνους που περνούν
στιγμές πόνου ή δυσκολίες.

Σε παρακαλούμε για τη δική μας οικογένεια
και σου ζητούμε αυτό που ο καθένας
έχει μέσα στην καρδιά του (…..).

Ενωμένοι με τον Άγιο Ιωσήφ και την Παναγία,
σου το ζητούμε διά του Ιησού Χριστού,
του Υιού Σου και Κυρίου μας. Αμήν.

Ακολούθησε η Ευλογία του Σεβασμιοτάτου και το κάλεσμα στους πιστούς της Αρχιεπισκοπής, την Μεγάλη Δευτέρα στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Διονυσίου σε μία τελετή Μετανοίας. Η τελετή είχε οργανωθεί άψογα από την Ποιμαντική Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής και την Ενορία του Αγίου Λουκά. 

Το Πάθος και η Σταύρωση του Ιησού Χριστού
ας δώσουν τη δύναμη που χρειάζονται οι οικογένειές μας
να πορευθούν πραγματικά στο δρόμο Του!!! 

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος: Πορεία προς το λόφο μελετώντας Το πάθος Του Κυρίου

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Ο Δρόμος του Σταυρού: Πορεία Μετάνοιας με επίκεντρο την οικογένεια

You might be interested in …

Ενορία Αγ. Παύλου: Προσκύνημα στη Λούρδη

    Αν δεν βρεθεί κάποιος στη σπηλιά όπου το 1858  μια «ωραία Κυρία» ντυμένη στα λευκά, με γαλάζια ζώνη και ένα κίτρινο τριαντάφυλλο σε κάθε πόδι, φανερώθηκε δεκαοκτώ φορές στη νεαρή βοσκοπούλα Μπερναντέτ Σουμπιρού και […]