20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Σύναξη προσευχής για την Ειρήνη

Ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος, ζήτησε από όλη την ανά τον κόσμο Καθολική Εκκλησία, να αφιερώσουμε μία ημέρα Προσευχής υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ, ιδιαίτερα για τις περιοχές του Κονγκό και του Νότιου Σουδάν, που πλήττονται από πολεμικές συρράξεις και βία.

Στο πλαίσιο αυτής της κλήσης, η Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών προσκάλεσε όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμά της, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 στις 6.30 το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου σε μία Σύναξη Προσευχής προς τον Κύριο, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην οποία προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και συλλειτούργησαν μαζί του, ο Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας και Εφημέριος Χριστού Βασιλέα Παγκρατίου π. Απόστολος Βαρθαλίτης, ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Διονυσίου π. Τζώρτζης Αλτουβάς πολλοί ακόμα Ιερείς από διάφορες Ενορίες της Επαρχίας μας και ο μόνιμος Διάκονος π. Δημήτρης Αλτουβάς.
Πολλές Μοναχές και πολλοί Μοναχοί όλων των Μοναχικών Ταγμάτων, αλλά και λαϊκοί από όλες τις Ενορίες μας ήλθαν και όλοι μαζί ζητήσαμε από τον Κύριο να εισακούσει την ταπεινή μας Δέηση και να φωτίσει όσους κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των λαών.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας και στο Κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος τόνισε:   

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ

Μετά το Κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου και το Πιστεύω ακολούθησαν οι Εκτενείς Δεήσεις προς τον Κύριο, τις οποίες είχε ετοιμάσει ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός με «βάση» Προσευχή για την Ειρήνη του πάπα Φραγκίσκου.

«Ο αναστημένος Χριστός μας προσκαλεί. Αλληλούια!» Αυτά τα λόγια, προέρχονται από ένα άσμα στην αφρικανική γλώσσα Σουαχίλι.

Εμείς οι χριστιανοί, πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι η ειρήνη είναι κατορθωτή, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε, και μας δίνει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο επικαλούμαστε. Ο Άγιος Παύλος μας το υπενθυμίζει: ο Ιησούς Χριστός «είναι η ειρήνη μας» (Εφ. 2,14). Επάνω στον σταυρό, πήρε επάνω του το κακό του κόσμου, μαζί με τις αμαρτίες που δημιουργούν και υποθάλπουν πολέμους: την υπερηφάνεια, τη φιλαργυρία, τη δίψα για εξουσία, το ψέμα… Όλα αυτά ο Ιησούς τα νίκησε με την ανάστασή του. Όταν εμφανιζόταν ανάμεσα στους φίλους του, έλεγε: «Η ειρήνη να είναι μαζί σας!» (Ιωάν. 20,19.21.26). Και σ΄εμάς, σήμερα εδώ, επαναλαμβάνει: «Η ειρήνη να είναι μαζί σας!» Ας προσευχηθούμε ψάλλοντας: Ελέησον ημάς, Κύριε ελέησον ημάς! – Χωρίς Εσένα, Κύριε, μάταιη θα είναι η προσευχή μας, και απατηλή η ελπίδα μας για ειρήνη. Αλλά Εσύ είσαι ο ζωντανός, και ενεργείς για μας και μαζί μ’ εμάς. Εσύ, είσαι η ειρήνη μας, Σε παρακαλούμε: – Εσύ, ο αναστημένος Κύριος, γκρέμισε τους τοίχους του μίσους, που σήμερα διχάζουν τους αδερφούς, ειδικότερα στο Νότιο Σουδάν και στη Δημοκρατία του Κονγκό, Σε παρακαλούμε: – Βοήθησε, Κύριε, τις γυναίκες, που είναι θύματα της βίας μέσα στις ζώνες πολέμου και σε κάθε μέρος του κόσμου, Σε παρακαλούμε: – Σώσε, Κύριε, τα παιδιά που υποφέρουν εξαιτίας συγκρούσεων στις οποίες δεν συμμετέχουν, αλλά όπου οι εμπόλεμοι επιβουλεύονται την παιδικότητά τους και πολλές φορές τη ζωή τους, Σε παρακαλούμε: – Βοήθησε, Κύριε, τους μικρούς και τους φτωχούς του κόσμου, στήριξε την πίστη, και κάνε να ελπίζουμε ότι η Βασιλεία του Θεού είναι κοντά. Αυτή η Βασιλεία του Θεού: «η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η χαρά μέσα στο Άγιο Πνεύμα» (Ρωμ. 14.17), ας είναι ανάμεσά μας, Σε παρακαλούμε: – Ενίσχυε, Κύριε, όλους αυτούς οι οποίοι, ημέρα με την ημέρα, προσπαθούν να καταπολεμήσουν το κακό με το καλό, με χειρονομίες και λόγια αδελφοσύνης, σεβασμού, συνάντησης και αλληλεγγύης, Σε παρακαλούμε:

– Ανάδειξε και στήριξε μέσα στις κυβερνήσεις και σε όλους τους υπευθύνους: ένα πνεύμα ευγένειας, ευθύτητας, σταθερότητας και θάρρους, για να αναζητούν την ειρήνη με τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, Σε παρακαλούμε: Επουράνιε Θεέ Πατέρα, χορήγησε να γίνουμε όλοι εργάτες της ειρήνης εκεί όπου ζούμε: μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, μέσα στις διάφορες κοινότητες, σε όλους τους χώρους. «Να πλένουμε τα πόδια ο ένας του άλλου», σύμφωνα με το παράδειγμα του Διδασκάλου και Κυρίου μας. Σ’ Αυτόν ανήκει η χαρά και ο έπαινος, σήμερα και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου, αποχωρήσαμε από τον Ιερό Ναό με την ευχή ο Κύριος να μας εισακούσει, να δώσει την Φώτιση του Αγίου Πνεύματος σε όσους κυβερνούν τα κράτη της γης και κυρίως των πολύπαθων περιοχών, ώστε να οδηγήσουν τους λαούς τους στον πραγματικό δρόμο της Ειρήνης!!!

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου, για την 33η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας [2018]

Επόμενο Άρθρο

Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών. Σύναξη Προσευχής για την Ειρήνη 7.3.2018 Η ομιλία του Επισκόπου

You might be interested in …

Αθήνα: Ενημέρωση για το έργο της Κάριτας Αθήνας στην Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου

Με αφορμή την Ημέρα Κάριτας και μετά από πρόσκληση του εφημέριου της ενορίας Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, π. Giulio Gramegna, αντιπρόσωποι της Κάριτας Αθήνας έκαναν ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Οργάνωσης προς τους […]

Εορτή Αγίου Λουκά

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, η Ενορία του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο της Αττικής γιόρτασε όπως κάθε χρόνο, με κάθε επισημότητα τον Ευαγγελιστή προστάτη της Άγιο Λουκά. Ευλαβείς Μοναχές-Μοναχοί και πιστοί από πολλές Ενορίες της […]