22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του π. Αλφόνσου Σπαντάρο

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών έζησε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στιγμές Αγαλλίασης, Χαράς και Ελπίδας. Τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη ιερατική χειροτονία είχαμε την χαρά να ζήσουμε την χειροτονία του π. Αλφόνσου Σπαντάρο, υιού του έγγαμου διακόνου της Αρχιεπισκοπής μας π. Μιχαήλ Σπαντάρο. Ελπίζουμε γρήγορα να έχουμε και άλλη ιερατική χειροτονία. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Διονυσίου ήταν πολύ μικρός για να μπορέσει να υποδεχθεί τους εκατοντάδες πιστούς της Επαρχίας μας που θέλησαν να είναι παρόντες στην λαμπρή αυτή τελετή, να ευχαριστήσουν τον Κύριο και να Τον παρακαλέσουν να φέρει γρήγορα νέες Ιερατικές κλήσεις. Παρόντες εκπρόσωποι όλων των μοναχικών ταγμάτων και των Θεσμών της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών.

Στην τελετή προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος με συλλειτουργούς τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο π. Edward Joseph Adams, τον Αρχιεπίσκοπο πρώην των εν Αθήναις Καθολικών π.Νικόλαο Φώσκολο, το σύνολο σχεδόν των Ιερέων της Αρχιεπισκοπής, αλλά και ιερείς από τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Βικάριος της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών και Εφημέριος Παγκρατίου π. Απόστολος Βαρθαλίτης κάλεσε τον υποψήφιο, τον παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο π. Σεβαστιανό και του ζήτησε να τον δεχθεί στην τάξη των Πρεσβυτέρων. Μετά την αποδοχή της αιτήσεως εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου όλοι οι παριστάμενοι αναφώνησαν: Άξιος, Άξιος, Άξιος!!!!!

     

Κατόπιν, ο Σεβασμιότατος, απευθυνόμενος στον υποψήφιο και σε όλο το εκκλησίασμα, είπε:

Όταν ο βασιλιάς Σολομώντας (όπως ακούσαμε στο Α’ ανάγνωσμα) εγκαινίαζε τον ναό που έχτισε προς τιμήν του μόνου αληθινού Θεού, ζήτησε στην προσευχή του να εισακούει ο Θεός: όχι μόνο τους Ισραηλίτες, αλλά ακόμη και τους ξένους που θα προσεύχονται μέσα σ’ αυτό τον ναό.
Ο ιερέας, ως κεφαλή μιας ενοριακής κοινότητας, συγκεντρώνει τους πιστούς μέσα στον ναό, για να λατρέψουν τον Θεό, να προσευχηθούν, και να τελέσουν το Δείπνο του Κυρίου και τα άλλα Μυστήρια της σωτηρίας μας.
Βεβαίως πρέπει να έχομε υπόψη μας τον λόγο του Ιησού Χριστού: «Όπου είναι συναγμένοι δύο ή τρεις στο όνομά μου, είμαι κι εγώ ανάμεσά τους». Δηλαδή για τον Χριστό δεν έχει τόσο σημασία το πού συγκεντρωνόμαστε, αλλά να συγκεντρωνόμαστε στο όνομά του, δηλαδή με το δικό του πνεύμα, με ενότητα και αγάπη μεταξύ μας.
Γι’ αυτό, μας λέει ο απόστολος Παύλος ότι ο αληθινός ναός δεν είναι το κτίριο, αλλά η κοινότητα των μαθητών του Χριστού. Ο Θεός εισακούει την προσευχή μας, όχι επειδή είμαστε στον ναό, αλλά με βάση την πνευματική ωραιότητα του ΛΑΟΥ που συνάζεται μέσα στον ναό.
Άλλωστε οι Απόστολοι, τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες τις συγκέντρωναν πάντοτε σε σπίτια, όπου τελούσαν τη θεία Λειτουργία, έκαναν τη διδασκαλία και προσεύχονταν, όπως διαβάζομε στις Πράξεις των Αποστόλων.
Ο ιερέας λοιπόν έχει ασφαλώς αποστολή να μεριμνά για την αξιοπρέπεια του ναού-κτίριο, αλλά πολύ περισσότερο για την πνευματική ωραιότητα του Λαού του Θεού.

Από το Ευαγγέλιο, μας έρχεται άλλη μια αλήθεια της πίστεώς μας.
Ο Ιησούς θεραπεύει έναν άρρωστο ετοιμοθάνατο, και μάλιστα ειδωλολάτρη, δούλο ενός άλλου ειδωλολάτρη. Το κάνει αφού διαπιστώνει την πίστη του, και λέει: «Ούτε μέσα στον εκλεκτό λαό Ισραήλ, δεν βρήκα πίστη τόσο μεγάλη», όσο είναι η πίστη αυτού του ειδωλολάτρη!
Με τι τρόπο, αυτός ο αξιωματικός που παρακαλούσε τον Ιησού, δηλαδή που προσευχόταν, φανέρωσε την πίστη του; Λέει στον Ιησού: Δεν χρειάζεται να περπατήσεις και να έρθεις στο σπίτι μου. Ακόμη κι εκεί που είσαι, μπορείς να τον θεραπεύσεις, διότι πιστεύω ότι ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Αυτό σημαίνει ότι την προσευχή μας ο Θεός την εισακούει: όχι επειδή πήγαμε στον ναό, όχι επειδή φιλήσαμε το εικόνισμα, όχι επειδή χαϊδέψαμε το άγαλμα, αλλά επειδή προσευχηθήκαμε με πίστη, με εμπιστοσύνη στην ευσπλαχνία και την αγάπη του Θεού για μας, με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός μας εισακούει, εάν αυτό που του ζητάμε είναι για τη σωτηρία μας!
Και από πού φαίνεται η πίστη; Τι πρέπει να προσέχει ένας ιερέας, για να καθοδηγεί και να διαπαιδαγωγεί σωστά στην πίστη τον Λαό των βαφτισμένων;

Ακούσαμε με πόση ανησυχία ο απ. Παύλος γράφει στους χριστιανούς της Γαλατίας: «Είμαι έκπληκτος που τόσο γρήγορα μεταπηδάτε σε ένα άλλο Ευαγγέλιο», δηλαδή αλλάζετε πίστη, εγκαταλείπετε την πίστη που σας κήρυξα.
Εγώ (λέει ο Παύλος) είδα τον Χριστό αναστημένο, και ο Χριστός μου παρέδωσε το Ευαγγέλιο, δηλαδή το κήρυγμα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι που μας σώζει με τον σταυρικό θάνατο και την ανάστασή του.
«Αλλά υπάρχουν κάποιοι που σας αναστατώνουν και θέλουν να διαστρέψουν το Ευαγγέλιο του Χριστού», γράφει ο Παύλος με αγωνία.
Εδώ είναι ο σημαντικός ρόλος, η αποστολή του ιερέα: να διατηρεί ανόθευτη την πίστη του χριστιανικού λαού, έτσι όπως μας την παρέδωσαν οι Απόστολοι. Να κατηχεί τους βαφτισμένους για να συνειδητοποιούν ότι κανείς δεν σώζει τον εαυτό του τηρώντας αυτή ή την άλλη ευλάβεια.
Δυστυχώς, πολλοί βαφτισμένοι, δεν κατηχούνται, διότι δεν ζουν τη ζωή της ενορίας τους, λείπουν από τις κυριακάτικες συνάξεις, και δεν διαβάζουν την Αγία Γραφή με την καθοδήγηση του εφημερίου. Ζουν μόνο μέσα στην πολιτεία, όπου έρχονται σε επαφή με αντιλήψεις και πρακτικές αντιχριστιανικές, και επηρεάζονται από αυτές.
Έτσι, αποδέχονται και ακολουθούν εσφαλμένες αντιλήψεις και διδασκαλίες (δηλ. ένα άλλο, ένα δήθεν ευαγγέλιο), και δεν αισθάνονται πλέον:
– τι τους χρειάζεται ο Ιησούς Χριστός,
– τι ωφελούνται που πέθανε γι’ αυτούς πάνω στον σταυρό,
– τι κερδίζουν που αναστήθηκε,
– και δεν καταλαβαίνουν για ποιο σκοπό ίδρυσε ο Χριστός την Εκκλησία, και γιατί την στήριξε πάνω στον βράχο της πίστεως του Αποστόλου Πέτρου.
Αυτοί οι βαφτισμένοι έχουν παρασυρθεί από το πνεύμα του κόσμου, την εκκοσμίκευση, στηρίζονται μόνο στις σπουδές τους, στα πτυχία τους, στην εργασία τους, στα χρήματά τους, στην εξυπνάδα τους, στις γνωριμίες τους, στην οικογένειά τους. Αλλά τον Ιησού που θυσίασε τη ζωή του πάνω στον σταυρό γι’ αυτούς, δεν τον έχουν ανάγκη. Τη σωτηρία που λέει ο Χριστός ότι τους προσφέρει, δεν την έχουν ανάγκη. Να μεταστραφούν, και να αλλάξουν ζωή, και να στηριχθούν στον Ιησού Χριστό για να μπορέσουν να περπατήσουν στον σωστό δρόμο, με αγάπη και ενότητα, αυτά δεν τα υπολογίζουν καθόλου στη ζωή τους!
Ποιος θα τους μιλήσει για τον Ιησού Χριστό; Ποιος θα πάει να τους βρει, και να τους συναντήσει για να τους αναγγείλει ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός τους προσφέρει τη σωτηρία, εάν τον ακολουθήσουν;

Αγαπητέ πατέρα Αλφόνσο, καταλαβαίνεις πιστεύω τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική αποστολή που σου αναθέτει ο Ιησούς Χριστός, μέσω της Εκκλησίας, δια της επιθέσεως των χειρών μου και όλου του πρεσβυτερίου!
Η αποστολή σου γίνεται κατεπείγουσα στις ημέρες μας, κατά τις οποίες κάνει θραύση η εκκοσμίκευση, με την απομάκρυνση των βαφτισμένων από τη ζωή και το πνεύμα της Εκκλησίας.
Γι’ αυτό η Εκκλησία, με τη φωνή του Πάπα Φραγκίσκου και όλων των Επισκόπων, σε καλεί πρώτα απ’ όλα να επιδέσεις τις πληγές του τραυματισμένου προβάτου που έχει μείνει στο μαντρί, την Εκκλησία, αλλά και να αναζητήσεις το χαμένο πρόβατο που έφυγε, και κινδυνεύει να πεθάνει από πνευματική ασιτία.
Όλα τα πρόβατα κινδυνεύουν να παρασυρθούν από εκείνους που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, επειδή τους υπόσχονται μια ζωή ευτυχισμένη, που στηρίζεται μόνο στην απόλαυση των υλικών αγαθών, διδάσκοντάς τους ένα ψεύτικο ευαγγέλιο. Δεν γνωρίζουν, και αποσιωπούν ότι ο άνθρωπος προορίζεται για μια ζωή αιώνιας ευτυχίας κοντά στον Θεό, και ότι αυτή τη ζωή χρειάστηκε να τους τη χαρίσει ένας Σωτήρας: ο Ιησούς Χριστός.

Αγαπητέ π. Αλφόνσο, μην περιορίσεις τη δράση σου μόνο στις Λειτουργίες και τις ευλάβειες, μην αρκεστείς να κατηχείς τα παιδιά και να τελείς Μυστήρια.
Φρόντιζε να μάθουν να παίρνουν στα χέρια τους οι βαφτισμένοι την Αγία Γραφή και να γνωρίσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού οι εκκλησιαζόμενοι και ταυτόχρονα οι απομακρυσμένοι. Να σκέπτεσαι ότι η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι να οδηγεί στον Σωτήρα Χριστό μόνο τους βαφτισμένους, αλλά όλα τα έθνη.
Ο βασιλιάς Σολομώντας ακούσαμε ότι προσευχήθηκε στον Θεό να εισακούει όλα τα έθνη, για να τον γνωρίσουν όλοι οι λαοί.
Φρόντιζε, π. Αλφόνσο, να γνωρίσουν τον σωτήρα Χριστό όλα τα έθνη, αρχίζοντας από όσους, παρόλο που βαφτίστηκαν, ζουν μακριά από την Εκκλησία.
Έπειτα ο υποψήφιος πρεσβύτερος έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο τις υποσχέσεις ότι θα επιτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα ως συνεργάτης των Επισκόπων, θα επιτελεί τη διακονία του λόγου, θα τελεί τα Μυστήρια, θα προσεύχεται και θα αφιερώνεται στον Θεό για τη σωτηρία των ανθρώπων.


Έβαλε τα χέρια του ανάμεσα στα χέρια του Αρχιεπισκόπου και υποσχέθηκε σε εκείνον και τους διαδόχους του Σεβασμό και Υπακοή. Κατόπιν έπεσε πρηνής μπροστά στην Αγία Τράπεζα και όλοι μαζί ψάλαμε τις Λιτανείες των Αγίων.

Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος επέθεσε τα χέρια του στο κεφάλι του χειροτονούμενου, πράγμα το οποίο επανέλαβαν όλοι οι παρόντες Ιερείς.

Ακολούθησε η ευχή της χειροτονίας:

Έλα ανάμεσά μας, Κύριε, Πατέρα Άγιε,
Θεέ παντοδύναμε και αιώνιε,
πηγή της σωτηρίας του ανθρώπου
και δωρητή κάθε χάριτος,
μέσω του οποίου τα πάντα τελειοποιούνται,
και εδραιώνονται τα σύμπαντα.

Εσύ, για να αναπτυχθεί ο ιερατικός λαός σου,
αναδεικνύεις ανάμεσά του,
με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος,
ακολούθους του Ιησού Χριστού του Υιού σου,
για να προσφέρουν τις διάφορες διακονίες.

Ήδη στην Παλαιά Διαθήκη
ενυπήρχαν κατά μυστικό τρόπο
θεσμοθετημένα τα ιερά μυστήρια,
όταν μαζί με το Μωυσή και τον Ααρών,
τους οποίους ανέδειξες για τη διαποίμανση
και τον εξαγιασμό του λαού,
εξέλεγες σ’ ένα δεύτερο βαθμό και άλλους άνδρες
για να τους βοηθούν και να συμμετέχουν στο έργο τους.

Έτσι, στην έρημο, χορήγησες το πνεύμα του Μωυσή
σε εβδομήντα συνετούς άνδρες,
ώστε χάρη στη βοήθειά τους
να επιτευχθεί καλύτερη διακυβέρνηση του λαού σου.

Έτσι και στους υιούς του Ααρών
ενέχυσες την αφθονία της πατρικής πληρότητας,
ώστε να δύνανται να προσφέρουν,
σύμφωνα με τον ιερατικό Νόμο,
θυσίες στη σκηνή του μαρτυρίου,
που ήταν η σκιά των μελλοντικών αγαθών.

Στους έσχατους καιρούς, Θεέ Πατέρα,
έστειλες στον κόσμο τον Υιό σου, τον Ιησού Χριστό,
Απόστολο και Αρχιερέα της πίστεώς μας.
Ο ίδιος σου προσφέρθηκε,
δια Πνεύματος Αγίου, θυσία άμωμη,
και τους Αποστόλους του, που καθαγίασε εν αληθεία,
κατέστησε μετόχους της δικής του αποστολής.

Αλλά και σ’ αυτούς έδωσε συνεργάτες
για να αναγγέλλουν και να επιμελούνται
το έργο της σωτηρίας σ’ όλο τον κόσμο.
Και τώρα, σε παρακαλούμε, Κύριε,
ενίσχυσε την αδυναμία μας μ’ αυτόν το βοηθό,
τον οποίο χρειαζόμαστε για να εκπληρώσουμε
το αποστολικό ιερατείο.

Σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Πατέρα,
δώσε σ’ αυτόν εδώ το δούλο σου
το αξίωμα του πρεσβυτέρου,
ανανέωσε μέσα του το Πνεύμα της αγιοσύνης,
ας λάβει από εσένα ως δωρεά
το δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης
και ας προτρέπει στην καθαρότητα των ηθών
με το παράδειγμα της ζωής του.

Ας καταστεί πρόθυμος συνεργάτης των Επισκόπων,
ώστε το μήνυμα του Ευαγγελίου,
με το κήρυγμά του,
και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος,
να καρποφορεί στις καρδιές των ανθρώπων,
μέχρι τα πέρατα της οικουμένης.

  

Ο χειροτονούμενος φόρεσε το οράριο ως επιτραχήλιο και το φαιλόνιο, και ο Σεβασμιότατος άλειψε με Άγιο Μύρο τις παλάμες του λέγοντας:

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός,
τον οποίο ο Θεός Πατέρας έχρισε με Πνεύμα Άγιο και
δύναμη, ας σε προστατεύει
ώστε να καθαγιάζεις το χριστιανικό λαό
και να προσφέρεις θυσία στο Θεό.

  

Ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στον νεοχειροτονημένο, το δισκάριο με τον Άρτο, και το Άγιο Ποτήριο με τον οίνο και το νερό, λέγοντας:

Λάβε τα δώρα του αγίου λαού,
για να προσφερθούν στο Θεό.
Να έχεις συνείδηση αυτού που κάνεις,
να μιμείσαι αυτό που πράττεις,
και να συμμορφώνεις τη ζωή σου
στο μυστήριο του σταυρού του Κυρίου.

   

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι παριστάμενοι Αρχιεπίσκοποι και Ιερείς έδωσαν τον ασπασμό της Ειρήνης στον νέο Ιερέα. Έπειτα ο π. Αλφόνσος δέχθηκε τις ευχές του πατρός του Μιχαήλ Σπαντάρο και των συγγενών του.

Μετά την αποχώρηση του Ιερού Κλήρου οι πιστοί χαιρέτισαν προσωπικά τον π. Αλφόνσο και την οικογένειά του, λαβαίνοντας ένα ενθύμιο της χειροτονίας, αλλά και ένα μικρό κέρασμα στο προαύλιο του Αγίου Διονυσίου.

 

Κύριε, δώσε μας γρήγορα ακόμα μία τέτοια μέρα Χαράς και Αγαλλίασης!!!

Δεν με διαλέξατε εσείς
Εγώ σας διάλεξα από τον κόσμο
και σας έστειλα (Ιωάν. 15,16)

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Έκκληση του καρδιναλίου Μαρξ για την προσφυγική κρίση

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου, για την Ημέρα Γυναίκας

You might be interested in …

Γιορτάζομε τα Θεοφάνια ως Παρελθόν. Αλλά στο Σήμερα έχομε πρόβλημα!

   Στις 6 Ιανουαρίου γιορτάσαμε τα Θεοφάνια, τη φανέρωση του Χριστού στους ειδωλολάτρες με την προσκύνηση των Μάγων. Με τα Θεοφάνια η Εκκλησία γιόρταζε από αιώνες το γεγονός ότι τα ειδωλολατρικά έθνη γνώρισαν τον Σωτήρα […]

Πειραιάς: Εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, εόρτασε ο ενοριακός ναός της Παναγίας της Φανερωμένης στον Πειραιά. Η ευλάβεια στην Παναγία τη Φανερωμένη ευρέως διαδεδομένη στον τόπο μας οδήγησε πιστούς από όλες τις περιοχές στο Ι Ναό για […]