1 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του π. Ζανβιέ

 

 

Στιγμές Αγαλλίασης , Χαράς και Ελπίδας ζήσαμε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στην Εκκλησιαστική μας Επαρχία, με την Χειροτονία σε Πρεσβύτερο του Ιεροδιακόνου π. Janvier Kulala , του Τάγματος των Ασομψιονιστών Αδελφών, ο οποίος προέρχεται από την Αφρικανική Χώρα του Κονγκό. Η Χαρμόσυνη και Πανηγυρική Τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ημέρας αυτής στις 6.30 στον Καθεδρικό μας Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.  Μεγάλο πλήθος Ευλαβών Πιστών, από όλες τις ενορίες της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας προσήλθαν για να προσευχηθούν μαζί με τον π. Janvier και να παρακαλέσουν τον Ουράνιο Πατέρα μας να φέρει γρήγορα νέες Χειροτονίες και νέες Κλήσεις εργατών Του.  Παρόντες πολλές Μοναχές και Μοναχοί όλων των Μοναχικών Ταγμάτων και εκπρόσωποι Θεσμών της Επαρχίας μας.

Επικεφαλής όλων μας, εμφανώς χαρούμενος και συγκινημένος, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο οποίος έκανε και την Χειροτονία. Η Χορωδία του Αγίου Διονυσίου έψαλλε, όπως πάντα, εξαιρετικά, μαζί με όλους μας,  τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας. Ευχάριστη έκπληξη είχαμε, όταν ακούσαμε, κατά την Θεία Κοινωνία και μετά από αυτήν, μία Χορωδία μελών της Ενορίας Αγίας Θηρεσίας Κυψέλης, από την Αφρικανική Ήπειρο, να ψάλλει Ύμνους προς τον Ύψιστο με δικά τους μουσικά όργανα (κύμβαλα, τύμπανα, κ.λ.π.) αλλά κυρίως με την «δική τους Εκκλησιαστική Μουσική», η οποία μας συγκίνησε και νοιώσαμε αυτή τη Χριστιανική εξάπλωση σε όλη τη γη…

   

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο  προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος με Συλλειτουργούς  το Σεβασμιότατο πρώην Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαο Φώσκολο, το Βικάριο της Αρχιεπισκοπής π. Απόστολο Βαρθαλίτη , τον Εφημέριο του Αγίου Διονυσίου π. Τζώρτζη Αλτουβά, και πολλούς Ιερείς-Ιερομονάχους και Διακόνους της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.

Μετά την Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Έπαρχος των Πατέρων Ασομψιονιστών στην Ελλάδα π. Αλέκος Ψάλτης, κάλεσε τον υποψήφιο, τον παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο π. Σεβαστιανό και του ζήτησε να τον δεχθεί στην τάξη των Πρεσβυτέρων.

 

Μετά την αποδοχή της αιτήσεως εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου όλοι οι παριστάμενοι αναφώνησαν: Άξιος, Άξιος, Άξιος!!!

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιοτάτου, ο οποίος είπε: 

Mας λέει η Αγία Γραφή ότι όλος ο Χριστιανικός λαός, αποτελεί έναν λαό ιερατικό, ένα λαό αγιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να ζει με τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή του να είναι μια προσφορά, μια θυσία ευπρόσδεκτη στον Θεό.

Παρόλο που όλος ο χριστιανικός λαός είναι ιερατικός, ο Ιησούς Χριστός, ο Αρχιερέας μας, διάλεξε ορισμένους από τους μαθητές του για να εκπληρώνουν δημόσια μέσα στην Εκκλησία τα ιερατικά καθήκοντα για χάρη των ανθρώπων. Αυτοί είναι οι Απόστολοι, με διαδόχους τους Επισκόπους, και με συνεργάτες:

τους πρεσβυτέρους ή ιερείς, και τους διακόνους.

Όλοι αυτοί, σταλμένοι από τον Ιησού Χριστό μέσω της Εκκλησίας, καλούμαστε να πραγματοποιούμε ένα διπλό έργο:

το διδακτικό και το εξαγιαστικό: να διδάσκομε τον Λόγο του Θεού και να τον εφαρμόζομε, αλλά και να χορηγούμε τα ιερά Μυστήρια για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Τι πρέπει λοιπόν να πούμε γι’ αυτό τον λαό και για τους ιερείς του, σήμερα που αρχίσαμε την Κυριακή ημέρα, κατά την οποία νίκησε ο Χριστός τον θάνατο με την ανάστασή του, και τώρα κατά τη σύναξή μας ο Θεός μας απευθύνει τον λόγο του;

Ας σκεφθούμε πρώτα: γιατί άραγε ήρθε ο Ιησούς στη γη; Ήρθε, όχι μόνο για να μας διδάξει, αλλά και για να πεθάνει και να αναστηθεί. Με ποιο σκοπό; Για να μας λυτρώσει: να μας σώσει από μια κατάσταση που είναι για μας θάνατος, και από την οποία δεν μπορούσαμε να βγούμε μόνοι μας.

Ποιος είναι όμως αυτός ο θάνατος, αυτή η φυλακή, η σκλαβιά, στην οποία γεννιόμαστε, και από την οποία ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να λυτρώσει τον εαυτό του;

Ο θάνατος που κουβαλούμε μέσα μας, και συχνά δεν το γνωρίζομε, έχει πολλά πρόσωπα, αλλά σήμερα ο Χριστός μας αποκαλύπτει ένα: «Πόσο δύσκολα θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού όσοι έχουν τα χρήματα!».

Πρόσεξε, μας λέει ο Χριστός, ίσως η καρδιά σου είναι προσκολλημένη πιο πολύ στην περιουσία σου, παρά σ’ εμένα!

Εκείνος ο άνθρωπος που πήγε στον Ιησού και τον ρωτούσε γονατιστός, δηλαδή εκλιπαρώντας τον, με τι τρόπο θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή, ήταν κι αυτός άνθρωπος θρησκευόμενος σαν εμάς, και είχε ακούσει πολλές φορές τον Ιησού να μιλάει.

Μετά όμως από την απάντηση του Χριστού, αντί να φύγει χαρούμενος και ευτυχισμένος, που έμαθε με τι τρόπο να κληρονομήσει την αιώνια ζωή, αυτός έφυγε σκυθρωπός και λυπημένος!!!

Γιατί; Διότι δεν βρήκε αυτό που ήθελε, αλλά βρήκε κάτι άλλο που δεν ήθελε. Αυτό δείχνει, ότι ο δρόμος για την αιώνια ζωή δεν είναι συνήθως αυτό που εμείς σκεφτόμαστε ή επιθυμούμε, αλλά αυτό που ξέρει ο Θεός, και γι’ αυτό απαιτείται από εμάς ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ, αλλαγή τρόπου σκέψης, και γι’ αυτό απόφαση να αλλάξομε τρόπο ζωής. Αλλά αυτός ο άνθρωπος δεν βρήκε τη δύναμη να αποφασίσει και να αλλάξει: ήταν πολύ προσκολλημένος στη μεγάλη περιουσία του: «Πόσο δύσκολα θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού όσοι έχουν τα χρήματα!».

Εάν είμαστε ειλικρινείς, ίσως διαπιστώνομε και εμείς ότι η καρδιά μας δεν στηρίζεται ολοκληρωτικά στον Θεό, αλλά νιώθει πολύ μεγάλη προσκόλληση και σιγουριά στα χρήματα. Εδώ, άραγε, θα πρέπει να απελπιστούμε;

Μας απαντάει ο Χριστός: Το να ξεκολλήσετε την καρδιά σας, τη σιγουριά σας, από τα χρήματα, και να εμπιστευθείτε τον Θεό, «είναι αδύνατο για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τον Θεό. Όλα είναι δυνατά στον Θεό».

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος απευθυνόμενος στον π. Ζανβιέ συνέχισε λέγοντας:

Αδελφέ μου, π. Ζανβιέ, αυτό το «όλα είναι δυνατά στον Θεό», ο Θεός άρχισε να το κάνει πραγματικότητα μέσα στη δική σου καρδιά, όταν αποφάσισες να ζήσεις χωρίς προσωπική περιουσία, και τον παρακάλεσες να σου δώσει τη δύναμη να ζήσεις ως μοναχός, μέσα στη μοναστική οικογένεια των Πατέρων Ασομψιονιστών. Αυτή η απόφαση, δεν σε έκανε σκυθρωπό και λυπημένο, αλλά απεναντίας, χαρούμενο και ευτυχισμένο! Διότι σε απελευθέρωσε από τα δεσμά, και σου έδωσε φτερά να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά στη Βασιλεία του Θεού, θέλοντας να υπηρετήσεις αδέσμευτος την υπόθεση της σωτηρίας των αδελφών σου.

Με τι τρόπο θα το κάνεις; Πριν απ’ όλα με το παράδειγμά σου, το παράδειγμα ενός χριστιανού, και μάλιστα ιερέα, χωρίς προσωπική περιουσία, αλλά χαρούμενου και γενναιόδωρου. Ταυτόχρονα όμως θα οδηγήσεις στη σωτηρία τους αδελφούς σου, με τον Λόγο του Θεού, με τον οποίο σε βοήθησε κι εσένα ο Ιησούς Χριστός.

Αυτός ο Λόγος, – μας λέει σήμερα η επιστολή προς τους Εβραίους -, «είναι λόγος ζωντανός και ενεργός», μας δίνει δηλαδή τη ζωή, όταν τον δεχτούμε. Είναι επίσης λόγος πιο κοφτερός και από κάθε δίκοπο σπαθί, και φθάνει σε βάθος για να μας δείξει όλα εκείνα τα κρυφά που εμείς δεν βλέπομε, αλλά που τα βλέπει ο Θεός, και γι’ αυτό μας λέει: «Πόσο δύσκολα θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού όσοι έχουν τα χρήματα!».

Μαζί όμως με τον λόγο του Θεού, που θα προσφέρεις στους αδελφούς σου, θα δίνεις π. Ζανβιέ και την παρηγοριά του Αγίου Πνεύματος, το οποίο έχει τη δύναμη να αλλάξει την καρδιά του ανθρώπου για να τον σώσει. Μας λέει πράγματι ο Χριστός ότι αυτό «είναι αδύνατο για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τον Θεό. Όλα είναι δυνατά στον Θεό».

Αυτή τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος θα επικαλεστούμε επάνω σου, για να σε κάνει σοφό και γενναιόδωρο ποιμένα των αδελφών σου!!!

Έπειτα ο υποψήφιος πρεσβύτερος έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο τις υποσχέσεις ότι θα επιτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα ως συνεργάτης των Επισκόπων, θα επιτελεί τη Διακονία του λόγου, θα τελεί τα Μυστήρια, θα προσεύχεται και θα αφιερώνεται στον Θεό για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Κατόπιν έβαλε τα χέρια του ανάμεσα στα χέρια του Αρχιεπισκόπου και υποσχέθηκε σε εκείνον και τους διαδόχους του Σεβασμό και Υπακοή. Αμέσως μετά έπεσε πρηνής μπροστά στην Αγία Τράπεζα και όλοι μαζί ψάλαμε τις Λιτανείες των Αγίων.

Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος επέθεσε τα χέρια του στο κεφάλι του χειροτονούμενου, πράγμα το οποίο επανέλαβαν και όλοι οι παρόντες Ιερείς.  Ο π. Τζώρτζης σε όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εξηγούσε στο Εκκλησίασμα τι γίνεται σε κάθε σημείο της. 

Ακολούθησε η ευχή της χειροτονίας:

Έλα ανάμεσά μας, Κύριε, Πατέρα Άγιε, Θεέ Παντοδύναμε και αιώνιε,

πηγή της σωτηρίας του ανθρώπου και δωρητή κάθε χάριτος,

μέσω του οποίου τα πάντα τελειοποιούνται, και εδραιώνονται τα σύμπαντα.

Εσύ, για να αναπτυχθεί ο ιερατικός λαός σου,  αναδεικνύεις ανάμεσά του, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, ακολούθους του Ιησού Χριστού του Υιού σου, για να προσφέρουν τις διάφορες διακονίες.

Ήδη στην Παλαιά Διαθήκη ενυπήρχαν κατά μυστικό τρόπο θεσμοθετημένα τα Ιερά Μυστήρια, όταν μαζί με το Μωυσή και τον Ααρών, τους οποίους ανέδειξες για τη διαποίμανση και τον εξαγιασμό του λαού, εξέλεξες σ’ ένα δεύτερο βαθμό και άλλους άνδρες για να τους βοηθούν και να συμμετέχουν στο έργο τους.

Έτσι, στην έρημο, χορήγησες το πνεύμα του Μωυσή σε εβδομήντα συνετούς άνδρες, ώστε χάρη στη βοήθειά τους να επιτευχθεί καλύτερη διακυβέρνηση του λαού σου.

Έτσι και στους υιούς του Ααρών ενέχυσες την αφθονία της πατρικής πληρότητας, ώστε να δύνανται να προσφέρουν, σύμφωνα με τον Ιερατικό Νόμο, θυσίες στη σκηνή του μαρτυρίου, που ήταν η σκιά των μελλοντικών αγαθών.

Κατά τους έσχατους καιρούς, Θεέ Πατέρα, έστειλες στον κόσμο τον Υιό σου, τον Ιησού Χριστό, Απόστολο και Αρχιερέα της Πίστεώς μας.

Ο ίδιος προσφέρθηκε σε Σένα, δια Πνεύματος Αγίου, ως  άμωμη θυσία,

και στους Αποστόλους του, τους οποίους καθαγίασε εν αληθεία, κατέστησε μετόχους της δικής Του αποστολής.

Αλλά και σ’ αυτούς έδωσες συνεργάτες για να αναγγέλλουν και να επιμελούνται το έργο της σωτηρίας σε όλο τον κόσμο.

Και τώρα, σε παρακαλούμε, Κύριε, ενίσχυσε την αδυναμία μας με αυτόν το βοηθό, τον οποίο χρειαζόμαστε για να εκπληρώσουμε την Αποστολική Ιεροσύνη.

Σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Πατέρα, δώσε σ’ αυτόν εδώ το δούλο σου το αξίωμα του πρεσβυτέρου, ανανέωσε μέσα του το Πνεύμα της Αγιοσύνης 

Ας λάβει από εσένα ως δωρεά το δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης και ας προτρέπει στην καθαρότητα των ηθών με το παράδειγμα της ζωής του.

Ας καταστεί πρόθυμος συνεργάτης των Επισκόπων, ώστε το μήνυμα του Ευαγγελίου, με το κήρυγμά του, και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, να καρποφορεί στις καρδιές των ανθρώπων, μέχρι τα πέρατα της οικουμένης.

Ας είναι μαζί μας πιστός οικονόμος των Μυστηρίων Σου, ώστε ο λαός Σου να ανανεώνεται με το λουτρό της παλιγγενεσίας και να τρέφεται από το Θυσιαστήριό Σου, να συμφιλιώνονται οι αμαρτωλοί και οι ασθενείς να ανακουφίζονται.

Ας μείνει Κύριε ενωμένος μαζί μας για να επικαλείται την Ευσπλαχνία Σου, προς χάριν του λαού που θα του ανατεθεί και προς χάριν όλου του κόσμου.

Και έτσι όλα τα έργα, συναγμένα εν Χριστώ να μεταμορφωθούν σε ένα λαό που θα είναι δικός σου τελειούμενος στη Βασιλεία Σου.

Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού του Υιού Σου ο οποίος είναι Θεός και μαζί με Σένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και Βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων ΑΜΗΝ!!!

 

Ακολούθως ο χειροτονούμενος φόρεσε το οράριο ως επιτραχήλιο και το φαιλόνιο, και ο Σεβασμιότατος άλειψε με Άγιο Μύρο τις παλάμες του.

   

Ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στον νεοχειροτονημένο, το δισκάριο με τον Άρτο, και το Άγιο Ποτήριο με τον οίνο και το νερό.  Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος π. Σεβαστιανός, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος και όλοι οι παριστάμενοι Ιερείς και Διάκονοι έδωσαν τον ασπασμό της Ειρήνης στον νέο Ιερέα.

 

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και στο τέλος αυτής ο νέος Ιερέας π. Janvier  έλαβε την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου:

Ο Θεός, ο Ιδρυτής και Κύριος της Εκκλησίας να σε προστατεύει συνεχώς με τη Χάρη Του ώστε να επιτελείς με πιστότητα το έργο του Πρεσβυτέρου

Λαός : ΑΜΗΝ

Να σε καταστήσει υπηρέτη και μάρτυρα της αγάπης και της αλήθειας μέσα στον κόσμο και πιστό διάκονο της συμφιλίωσης.

Λαός : ΑΜΗΝ

Να σε καταστήσει αληθινό ποιμένα για να χορηγείς στους πιστούς τον ζωντανό άρτο και τον λόγο της ζωής, για να αυξάνουν όλο και περισσότερο ενωμένοι στο σώμα του Χριστού.

Λαός : ΑΜΗΝ

   

Και με την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου έκλεισε η όμορφη αυτή τελετή!!!

Μετά την αποχώρηση του Ιερού Κλήρου οι πιστοί χαιρέτισαν προσωπικά τον π. Janvier, λαβαίνοντας ένα ενθύμιο της χειροτονίας.

Κύριε, δώσε μας γρήγορα ακόμα μία τέτοια μέρα Χαράς και Αγαλλίασης!!!

Δεν με διαλέξατε εσείς

Εγώ σας διάλεξα από τον κόσμο

και σας έστειλα   (Ιωάν. 15,16)

                                                                                   

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών 2018: Μαζί με τους νέους ας φέρουμε σε όλους το Ευαγγέλιο

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Ευρώπης: «ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»

You might be interested in …

Συνάντηση του Δ.Σ. της Κάριτας Αθήνας με το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας Αθήνας είχε το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Ολλανδίας (Council of Churches in the Netherlands) με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας που είχε ως θέμα τον […]