19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης: Έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας

Η έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους που προκήρυξε η Α.Α. ο Πάπας Φραγκίσκος για την Ευσπλαχνία του Θεού, άνοιξε λίγο πρόωρα στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης, με στόχο να συμπέσει με την πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού της πόλης, αλλά και του ενοριακού Ναού στον Βόλο, που είναι και οι δύο αφιερωμένοι στην Αμίαντη Σύλληψη της Παναγίας. Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης αποφάσισε να ανακηρύξει ως προσκυνηματικό ναό για το Ιωβηλαίο έτος τον ιερό ναό της Λάρισας, ο οποίος είναι ο μόνος πανελλαδικά που είναι αφιερωμένος στην Ευσπλαχνία του Θεού, αλλά συγχρόνως να δώσει την ευκαιρία στους καθολικούς της Θεσσαλίας να γευθούν τις ιδιαίτερες χάρες του Ιωβηλαίου, ανοίγοντας τη θύρα της ευσπλαχνίας του ιερού τους ναού.

 
 
Η αρχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου στη Λάρισα, και συγκεκριμένα σε μία κατάμεστη εκκλησία που είναι ολόκληρη εικονογραφημένη με θέματα που αφορούν στην Ευσπλαχνία: ο καλός Ποιμένας, ο ευσπλαχνικός πατέρας (άσωτος υιός) και η Σταύρωση, που είναι το αποκορύφωμα της ευσπλαχνίας του Θεού Πατέρα μας. Το απόγευμα λοιπόν του Σαββάτου, πλήθος πιστών από διάφορες εθνικότητες, με τον καιρό και τη θερμοκρασία σύμμαχό τους, πλαισίωσαν τον Επίσκοπό μας, τον εφημέριο π. Πάολο και τον λειτουργό π. Κρίστιαν, έξω από το ναό για την καθιερωμένη τελετή. Την σπουδαιότητα της τελετής εξήγησε με απλό τρόπο ο Επίσκοπος, αναφέροντας πως η τελετή αυτή έχει ιστορική σημασία, αφού πραγματοποιείται, εκτός της Ρώμης, για πρώτη φορά, τονίζοντας την σπουδαιότητα του ιερού αυτού χώρου που αφιερώθηκε μετά την ίδρυσή του στη Θεία Ευσπλαχνία. Εκεί, τόνισε, περιμένει και όλες τις άλλες κοινότητες και ενορίες την βορείου Ελλάδος και όχι μόνο, να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του έτους μία προσκυνηματική επίσκεψη. 
 
 
 
Όταν ο Αρχιεπίσκοπος με τα χέρια διάπλατα, άνοιξε τη θύρα της Εκκλησίας και η χορωδία έψαλε τον ύμνο του Ιωβηλαίου, ο κόσμος αυθόρμητα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Η συνέχεια της τελετής χαρακτηρίστηκε από την αθρόα συνάθροιση, την ευλάβεια και τη χαρά αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Στο τέλος, ο Επίσκοπος μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα εικόνες και ευλογημένες αναμνηστικές μεντάλλιες, ενώ η αδελφική αυτή σύναξη, ολοκληρώθηκε όπως πάντα με μία αδελφική συνεστίαση, όπου τα μέλη της κοινότητας της Λάρισας ετοιμάζουν και μοιράζονται με τα αδέλφια τους παραδοσιακά εδέσματα από τις πατρίδες τους.  
 
 
Την επομένη ημέρα ήταν η σειρά της Εκκλησίας του Βόλου. Η Λιτανεία του πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου που συνέπιπτε με την τελετή μας, αλλά και η ανησυχία για την μη έγκαιρη προσέλευση των πιστών στην πρωινή Θ. Λειτουργία διαψεύστηκε γρήγορα από τις δεκάδες των πιστών, καθολικών και ορθοδόξων, που με σύμμαχο πάλι την καλοκαιρία, γέμισαν τον ιερό ενοριακό ναό του Βόλου. Η καταπληκτική πολυφωνική χορωδία του Βόλου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα, για άλλη μια φορά συνόδευσε την τελετή με την αρτιότητα των φωνών και το επιμελημένο ρεπερτόριο. 
 
 
Ο μαέστρος επέλεξε μία δοξαστική σύνθεση για την ευσπλαχνία του Θεού, ενώ παρουσίασε μερικούς κλασικούς ύμνους, όπως το «Misericordias Domini» του Enryc Jan Boter με σολίστ τον Ιορδάνη Παπάζογλου, αλλά και το «Panis Angelicus» του C. Frank σε μία εκπληκτική εκτέλεση από τη σοπράνο Ρ. Σταματίου. 
 
 
Όπως συνήθως το Άγιο Βήμα πλαισίωσαν σαν μία ζωντανή αγκαλιά, δεκάδες μικρές και μικροί λειτουργοϋπηρέτες από τις περιοχές (κάποιες και λίγο μακριά) γύρω από την ενορία. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο κέρασμα  που προσέφερε η ενορία με σκοπό να φέρει τους ενορίτες ακόμα πιο κοντά και να τους δώσει την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με τον Επίσκοπό τους. 
 
 
Η Καθολική Εκκλησία στην οδό Φράγκων αποτελεί τον καθεδρικό ναό των καθολικών της Θεσσαλονίκης και δικαιωματικά είχε το «προνόμιο» να φιλοξενήσει τα «θυρανοίξια» του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας. Καθ’ ότι οι δρόμοι που την περιβάλλουν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί και θορυβώδεις, επελέγη το βράδυ της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου για την έναρξη της τελετής, όπως όριζε το τελετουργικό που έχει συνταχθεί για την σπουδαία αυτή εκδήλωση της καθολικής Εκκλησίας. 
 
 
Όλοι οι Λαζαριστές Πατέρες και οι ιερείς του Αποστολικού Βικαριάτου, αλλά και τα μέλη των αδελφοτήτων και των χριστιανικών οργανώσεων, συνόδευσαν τον Επίσκοπο από την κρύπτη του ιερού ναού στον προαύλιο χώρο, ψάλλοντας τις Λιτανείες των Αγίων. Αυτή τη φορά ο Επίσκοπος άνοιξε δύο ! Θύρες, την εξωτερική και την εσωτερική του Ναού, ενώ η χορωδία έψελνε τον ύμνο του Ιωβηλαίου «Φιλεύσπλαχνοι όπως ο Πατέρας, φιλεύσπλαχνοι όπως ο Πατέρας, δοξολογήστε το Θεό Πατέρα διότι είναι πανάγαθος». 
 
 
Στην ομιλία του ο Επίσκοπος ανέπτυξε το θέμα: «η Παναγία μητέρα της ευσπλαχνίας», τίτλο αναφερόμενο στην Παναγία, που χρησιμοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος στην Βούλα που εξέδωσε για το Ιωβηλαίο «Το Πρόσωπο της Ευσπλαχνίας» και τίτλο που συναντάται στην προσευχή «Salve Regina Mater Misericordie», που σημαίνει όχι μητέρα πολυεύσπλαχνη, όπως εσφαλμένα το έχουμε μεταφράσει, αλλά μητέρα της Ευσπλαχνίας, όπου η ευσπλαχνία είναι το ορατό πρόσωπο του ευσπλαχνικού Θεού: ο Ιησούς Χριστός. Την τελετή παρακολούθησε μία αντιπροσωπεία της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. 
 
 
Μετά την τελετή οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στην ενοριακή Αίθουσα όπου ο «Όμιλος Αγίου Βικεντίου» πραγματοποίησε το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη ενός δικτύου αδελφών μας που επισκέπτονται τακτικά τα μέλη του Ομίλου. 
 
Ο Επίσκοπος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη είχε επίσης την ευκαιρία να τελέσει τη Θεία Λειτουργία για τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 90 παιδιά, εκ των οποίων 30 από τις γύρω περιοχές τα οποία μεταφέρονται με πούλμαν κάθε εβδομάδα στο κατηχητικό κέντρο. Εκεί ο Αδ. Φραγκίσκος και η Αδ. Τέσα, επικουρούμενοι από λαϊκούς συνεργάτες κατηχούν τα παιδιά. Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, χάρη… στην ευσπλαχνία του Θεού δεν είναι η έλλειψη παιδιών στο κατηχητικό, αλλά η έλλειψη μεταφορικών μέσων για την τακτικότερη και πιο επαρκή μεταφορά τους. Ας ελπίσουμε, δεδομένων των συνθηκών, πως θα βρεθεί ο τρόπος ή ο ευεργέτης που θα μπορέσει να προσφέρει ένα ακόμη μέσο για τις ανάγκες του σπουδαίου κατηχητικού μας έργου. 
 
Προηγούμενο Άρθρο

Ομαδική Φωτογραφική Έκθεση «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» της Κάριτας Αθήνας-Προσφυγικό Έργο

Επόμενο Άρθρο

Οι επίσκοποι όλου του κόσμου προτάσσουν τις αρχές τους στη διάσκεψη COP21 για το κλίμα.

You might be interested in …

– Σύνοψη της Κοινωνικής Διδασκαλίας, Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

  Στην προσπάθεια γνωριμίας, προβολής και ενημέρωσης του βιβλίου «ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ», που εκδόθηκε με την φροντίδα της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου, μετά την Αθήνα […]

thess_100112

Ενορία Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας Θεσσαλονίκης, Απολογισμός 2011

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 γιορτάσαμε την πανήγυρη των Θεοφανίων, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας Ιωάννη. Με την ευκαιρία της γιορτής κοπής της Βασιλόπιτας, που ακολούθησε στην ενοριακή αίθουσα, έγινε στους ενορίτες μια σύντομη ενημέρωση […]

Η Καθολική Εκκλησία δίπλα στους πρόσφυγες της Ειδομένης. Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

  Η καθολική Εκκλησία αποδεικνύει εμπράκτως την αγάπη της και την αλληλεγγύη της προς τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που συρρέουν καθημερινά στα σύνορα της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M). Οι ρυθμοί […]