20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αφιέρωμα στον Άγιο Ιωσήφ για τους καθολικούς μαθητές/-τριες των Ελληνογαλλικών Σχολείων

Το έτος από 8 Δεκεμβρίου 2020 έως 8 Δεκεμβρίου 2021 ήταν αφιερωμένο από τον Πάπα Φραγκίσκο στη μελέτη της προσωπικότητας του Αγίου Ιωσήφ.  Μέσα από τελετές, ομιλίες και, κυρίως, μέσα από την Αποστολική του Επιστολή «Patris Corde» («Με καρδιά ενός πατέρα») ο Πάπας θέλησε να μοιραστεί μαζί μας «μερικές προσωπικές σκέψεις για την εξαιρετική αυτή μορφή, την τόσο κοντινή στην ανθρώπινη κατάσταση του καθενός από εμάς» και να μας οδηγήσει στην πνευματική περισυλλογή μέσα από το παράδειγμα της ζωής του Αγίου Ιωσήφ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Ελληνογαλλικά Σχολεία του Νομού Αττικής, που είναι Μέλη της Γραμματείας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.), δηλαδή η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’Arc, η Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph, το Δημοτικό Δελασάλ Αλίμου, η Ελληνογαλλική Σχολή Saint Paul, η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, η Λεόντειος Σχολή Αθηνών και η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια κοινή δράση για όλους τους καθολικούς μαθητές και μαθήτριές τους. Στόχος μας ήταν αφενός η γνωριμία με το πρόσωπο του Αγίου Ιωσήφ, για τον οποίο τα παιδιά μας γνωρίζουν τόσο λίγα, και αφετέρου η συνάντηση και η συνεργασία μέσα από δραστηριότητες ανάλογες με την ηλικία τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 για τους καθολικούς μαθητές/-τριες του Δημοτικού και την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 για τους καθολικούς μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Κατά τις ημέρες αυτές, όλοι οι καθολικοί μαθητές/-τριες των προαναφερθέντων Σχολείων συγκεντρώθηκαν στους χώρους του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου έλαβαν μέρος σε οργανωμένες δραστηριότητες, καθώς και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών Θεόδωρου Κοντίδη. Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 150 άτομα κάθε φορά: μαθητές/-τριες, οι Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, οι Μαριανοί Αδελφοί, οι Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολών, Ιερείς της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή στην Ελλάδα, Γενικοί Διευθυντές, εκπαιδευτικοί και κατηχητές των Σχολείων μας.

Οι μαθητές/-τριες μας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με παιδιά της ηλικίας τους από τα άλλα Ελληνογαλλικά Σχολεία, να εργαστούν ομαδικά και να γνωρίσουν την κλήση, την ιδιαίτερη αποστολή, τη βαθιά πίστη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αγίου Ιωσήφ στην ιστορία της σωτηρίας, εμβαθύνοντας παράλληλα στη δική τους προσωπική κλήση.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν ενεργά με την ανάγνωση βιβλικών κειμένων και δεήσεων, με ψαλμούς, άσματα και με συμβολικές κινήσεις.

Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών Σεβασμιώτατο Θεόδωρο Κοντίδη, ο οποίος συμμετείχε και στις δραστηριότητες των παιδιών απαντώντας στις ερωτήσεις τους για την κλήση και την πίστη του Αγίου Ιωσήφ, στον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού π. Γεώργιο Ντάγκα, ο οποίος μας υποδέχθηκε εγκάρδια και διέθεσε με χαρά όλους τους χώρους και το προσωπικό του Ναού για τις δράσεις μας και στους μουσικούς (Μαριανούς Αδελφούς, εκπαιδευτικούς και συνεργάτες) που συνόδευσαν τους ύμνους μας κατά τη Θεία Λειτουργία.

Με την ελπίδα ότι και αυτή η συνεργασία μας συνέβαλε στην πνευματική καλλιέργεια τόσο των παιδιών μας όσο και όλων εμάς που συμμετείχαμε, κλείνουμε με μια φράση από τον επίλογο της Αποστολικής Επιστολής του Πάπα Φραγκίσκου «Patris Corde» («Με καρδιά ενός πατέρα»): «Η Ζωή των Αγίων αποτελεί μια συγκεκριμένη απόδειξη ότι είναι δυνατό να βιώσουμε το Ευαγγέλιο… Δεν μένει παρά να ζητήσουμε από τον Άγιο Ιωσήφ τη μεγαλύτερη χάρη: τη μεταστροφή μας».

            Η Πρόεδρος της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.                                         Τα μέλη του Δ.Σ. της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.

                 Μαρία Κοκκαλάκη                                            Νικόλαος Πρίντεζης, Γραμματέας

Αντώνιος Ρηγούτσος, Ταμίας

Νικόλαος Νούλας, μέλος

Ιωάννης Παπαδόπουλος, μέλος

Προηγούμενο Άρθρο

Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία & τα σύνορα με την Ευρώπη: Η αλληλεγγύη της Κάριτας σε δράση

Επόμενο Άρθρο

«Ο άγνωστος Ιωσήφ. Ο ξυλουργός, ο άνδρας της Μαριάμ» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

«Σε Προσευχή με τον Ιησού, στον Δρόμο του Σταυρού», Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, μία εβδομάδα πριν την Εορτή των Βαΐων, όπως κάθε χρόνο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών οργάνωσε την Σύναξη της Ιερής Ακολουθίας του Δρόμου του Σταυρού με θέμα: «Σε Προσευχή με […]

Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος (Ε.Κ.Μ.Ε.), Εβδομάδα Ιεραποστολικού Έργου

Όπως κάθε χρόνο η Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος, οργάνωσε στην Ιερά Μονή των Αδελφών του Καρμήλου στο Ηράκλειο Αττικής, την τελετή Προσευχής για την Πνευματική Στήριξη των απανταχού Ιεραποστόλων. Ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος με […]