5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Σάββατο 2 Φεβρουαρίου

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 άρχισαν οι εργασίες της Β΄ Σύναξης της Αρχιεπισκοπής μας, στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc, στον Πειραιά. Οι εργασίες θα συνεχίσουν το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στον ίδιο χώρο, και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με Συναυλία Λειτουργικών Ασμάτων  στο χώρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.

Το θέμα της Σύναξης, το οποίο μελετούν οι εκπρόσωποι των ενοριών της Αρχιεπισκοπής  είναι «Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες, με κοινή πίστη και ζωή». Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθεί εργασία σε ομάδες.

Στην εναρκτήρια προσευχή της Σύναξης ακούστηκε από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων(2,42-47) η περιγραφή της πρώτης χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ, κατά τον ευαγγελιστή Λουκά και απαγγείλαμε τον ύμνο προς το Άγιο Πνεύμα.

Ο  Αρχιεπίσκοπος, Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Σύναξης τονίζοντας τη σημασία της για την τοπική  Εκκλησία αλλά και για την αποστολή μας μέσα στον κόσμο.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της Αγίας Έδρας, Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Tai Fai Hon, o oποίος μετέφερε τις ευχές του Πάπα Φραγκίσκου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θέμα αυτής της Σύναξης, ταυτόχρονα ενδιαφέρον και προκλητικό. Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην ανθρώπινη ομιλία, το δώρο του Θεού που μας μεταφέρει το Λόγο Του αλλά και τη δική μας ανταπόκριση σε Αυτόν, που είναι το μεγάλο δώρο της πίστης. (link Χαιρετισμός από τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Tai Fai Hon)  

Στην α’ εισήγηση ο Αρχιεπίσκοπος π. Σεβαστιανός ανέπτυξε το θέμα ‘’Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες, με κοινή πίστη και ζωή’’. O Αρχιεπίσκοπος έδωσε αρχικά τη σημερινή εικόνα της Εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής της Αθήνας, με το μεγάλο αριθμό ξενόγλωσσων αδελφών μας μεταναστών. Ανέφερε τη σχετική εγκύκλιο επιστολή (έτος 2003) του Αρχιεπισκόπου Νικολάου για πρωτοβουλίες που θα διασφάλιζαν την ενότητα και  την καθολικότητα της Εκκλησίας, αλλά και την προτροπή της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος το 2013 να φροντίζομε να μην υπερισχύει η διαφορετικότητα εις βάρος της καθολικότητας. Για την προσευχή του Χριστού ‘’Πατέρα να είναι όλοι ένα’’ αναφέρθηκε ο π. Σεβαστιανός, στη δυσκολία της αποδοχής και της συνύπαρξης με τον άλλον. Καταλήγοντας την εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος υπέδειξε τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν την ενότητα των πιστών από διαφορετικές χώρες μέσα στην ίδια ενορία, και με βάση τον λόγο του Χριστού τόνισε ότι «η ενότητα είναι το καλύτερο κήρυγμα για να πιστέψει ο κόσμος». Προέτρεψε τέλος τους παρόντες να αναζητήσουν στις ομάδες τους και  άλλους τρόπους ενότητας της τοπικής Εκκλησίας από διαφορετικές γλώσσες με κοινή πίστη και ζωή. (link Εισήγηση Σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού)

Στη β’ εισήγηση ο κ Κωνσταντίνος Αγόρας, διδάκτωρ καθηγητής Θεολογίας και Φιλοσοφίας ανέπτυξε το θέμα:

Τι είναι η ‘’Εκκλησία’’; Tι σημαίνει ‘’Εκκλησία’’;

Αρχικά ο κ. Αγόρας με βάση τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού παρουσίασε την παράδοξη φύση της Εκκλησίας να είναι ταυτόχρονα και μυστήριο και κοινότητα. Τόνισε ότι ο Θεός μας καλεί στην Εκκλησία για να μας μεταμορφώσει σε μια ανθρωπότητα ενωμένη, που να σκορπάει στον κόσμο την αγάπη. Μέσα στην Εκκλησία αλλά και μέσα στους πιστούς κατοικεί το Πνεύμα που μας οδηγεί, μας ενώνει, μας δίνει καρπούς και μας ανανεώνει. Παρουσίασε το Χριστό με την Εκκλησία Του σαν ένα ανθρώπινο σώμα: o Χριστός κεφαλή, εμείς τα μέλη του σώματος, ενωμένοι μαζί Του αλλά και μεταξύ μας, ο καθένας με τα χαρίσματά του. Έτσι τα διάφορα μέλη της Εκκλησίας προσφέρουν στα άλλα μέλη και στο σύνολο, ώστε να διατηρούν την κοινωνία μεταξύ τους και να συνεργάζονται για την ενότητά τους.

Και κατέληξε ο κ. Αγόρας με το ερώτημα με ποιον  τρόπο  εμείς στην τοπική μας Εκκλησία μπορούμε να δημιουργούμε και να ζούμε την ενότητα, την οποία θέλησε ο Θεός και για την οποία ο Χριστός θυσίασε τη ζωή του; (link Ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Αγόρα)

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας  έκλεισαν με μία προσευχή προς την Παναγία, μητέρα της Εκκλησίας, για την επιτυχία της Σύναξης. 

Καίτη Βάγγερ

   

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της Σύναξης

 Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne dArc, Πειραιάς

 

  • Προσέλευση

9.00   Προσευχή- Έναρξη

9.15      Γ’ Εισήγηση:  Η ιεραποστολή των λαϊκών,

             Κα Άντζελα Σεστρίνη

9.45      Εργασία σε ομάδες

11.00     Διάλειμμα

11.30     Δ’ Εισήγηση: Ο νέος Ευαγγελισμός,

             κ. Παύλος Σινιγάλιας

12.00    Εργασία σε ομάδες

13.00    Λήξη εργασιών

Προηγούμενο Άρθρο

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 2/2/19: Εισήγηση του Δρ. Κ. Αγόρα, Τι είναι η «Εκκλησία» ; Τι σημαίνει «Εκκλησία»;

Επόμενο Άρθρο

Νάξος: Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ναός στη Νάξο

You might be interested in …

Ονομασία νέου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

Νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος, Πάπας Ρώμης, δέχτηκε την παραίτησή μου από τη διαποίμανση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, λόγω ορίου ηλικίας, και εξέλεξε ως νέο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών και Αποστολικό Τοποτηρητή […]

Ενορία Αγίας Θηρεσίας Κυψέλης. Εορτή Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους Ιησού

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 η Ενορία της Κυψέλης εόρτασε με κάθε επισημότητα την Εορτή της Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους Ιησού που είναι και η προστάτις της Ενορίας. Την ημέρα αυτή στις 10.30 το πρωί […]

Ι. Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών: Ανακοίνωση Χειροτονίας

Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ   Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο  Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος Κοντίδης θα χειροτονήσει πρεσβύτερο τον διάκονο π. Παύλο-Ιωάννη Σινιγάλια, που υπηρετεί σήμερα στην Καθολική ενορία […]