6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών. Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

Η  Β΄ Σύναξη της Αρχιεπισκοπής μας συνέχισε τις εργασίες της στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’ Arc, στον Πειραιά, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019. Οι εργασίες  ολοκληρώνονται το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με Συναυλία Λειτουργικών Ασμάτων στο χώρο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών. Το θέμα της Σύναξης, το οποίο μελετούν οι εκπρόσωποι των ενοριών της Αρχιεπισκοπής είναι «Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες, με κοινή πίστη και ζωή». Μετά από κάθε εισήγηση ακολουθεί εργασία σε ομάδες.

Στην αρχή της Σύναξης διαβάστηκε η περικοπή  για τα χαρίσματα τα οποία το Άγιο Πνεύμα διανέμει σε όλους, και την ενότητα του Χριστού με τους πιστούς , όπως συμβαίνει στο  σώμα  με τα μέλη του ( Α΄ επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους (12,12-31). Ακολούθησε προσευχή για τον Νέο Ευαγγελισμό, αφιερωμένη στην Παναγία, μητέρα του ζωντανού Ευαγγελίου.

Στην α΄ εισήγηση η κ Άντζελα Σεστρίνη, Εκπαιδευτικός – Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή ανέπτυξε το θέμα:

΄΄Η Ιεραποστολή των Λαϊκών΄΄.

Η κ. Σεστρίνη αρχικά ανέφερε τα Διατάγματα της Β΄ Συνόδου του Βατικανού με τη διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με το ρόλο των λαϊκών. Από το Διάταγμα «Apostolicam Actuositatem» – Για την Ιεραποστολή των λαϊκών, του 1965 ανέλυσε την αποστολή του λαϊκού σήμερα σε μια Εκκλησία που απέχει χρονολογικά  από το τέλος της Β΄ Συνόδου. Ιδιαίτερα ανέπτυξε τα θέματα του Διατάγματος που αφορούν  στο κάλεσμα των λαϊκών στην Ιεραποστολή, τους σκοπούς, τους τομείς και τους τρόπους  της Ιεραποστολής των λαϊκών, την τάξη που πρέπει να τηρηθεί στην Ιεραποστολή και την μόρφωση στην Ιεραποστολή που είναι απαραίτητη για τους λαϊκούς. Τέλος, το Διάταγμα ζητά από όλους τους λαϊκούς να ενωθούν στενότερα με τον Χριστό και «να του προσφερθούν σαν συνεργάτες στους διάφορους τρόπους και μορφές της μοναδικής ιεραποστολής της Εκκλησίας που πρέπει αδιάκοπα να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών».

Συνεχίζοντας η κ. Σεστρίνη το β’ μέρος της εισήγησής της, ανέφερε ότι οι νέες καταστάσεις τόσο μέσα στην Εκκλησία όσο και στον κόσμο, απαιτούν διαφορετική προσέγγιση και μας προσκαλούν να γίνουμε «άτομα ενεργητικά της αποστολής της σωτηρίας». Η εκκοσμίκευση, ο ανταγωνισμός,  η αναζήτηση της ειρήνης και της  δικαιοσύνης καθιστούν τους πιστούς λαϊκούς πρωταγωνιστές ώστε ζώντας και γνωρίζοντας τον κόσμο να είναι σημεία και πηγή ελπίδας και αγάπης. Έτσι εκπληρώνουν την αποστολή που έχουν λάβει στο βάπτισμα, δηλαδή να δίνουν μαρτυρία για τον Χριστό σε κάθε έκφανση της ζωής.  (link- ομιλία κ. Σεστρίνη)

Στη β’ εισήγηση ο κ. Παύλος-Ιωάννης Σινιγάλιας, Χημικός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης, ανέπτυξε το θέμα:

Ο νέος ευαγγελισμός με οδηγό την Αποστολική Παραίνεση ‘’Η χαρά του Ευαγγελίου’’

Ο κ. Σινιγάλιας ανέδειξε στην εισήγησή του τα σημεία της Παραίνεσης που δείχνουν πώς θα γίνει το Ευαγγέλιο προσιτό στον κόσμο χωρίς να περιορίζεται όμως σε κοσμική υπόθεση. Αναφέρθηκε σε Συνοδικά κείμενα της Β’ Συνόδου του Βατικανού, τα οποία μας καλούν σε «μεταστροφή», σε ανανέωση της Εκκλησίας, όρος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Παραίνεση από τον Πάπα Φραγκίσκο. Συνεχίζοντας ο κ. Σινιγάλιας όρισε ως  σκοπό της μεταστροφής την ιεραποστολή που πραγματοποιείται κυρίως με τον ευαγγελισμό, στον οποίο ο Ιησούς είναι ζωντανός δάσκαλος ανάμεσά μας. Παρουσίασε τις προκλήσεις της εποχής και την επαγρύπνηση όλων μας και όχι μόνο της ιεραρχίας. Η ενορία  καλείται να αποβάλει τη μονολιθικότητά της και να γίνει κοινότητα κοινοτήτων. Στην πορεία της μεταστροφής, είπε ο κ. Σινιγάλιας, απαιτείται ένας αναστοχασμός μελετώντας την Αγία Γραφή, ακούγοντας το Λόγο του Θεού αλλά και διαβάζοντας τα Συνοδικά Διατάγματα. Για να διαπαιδαγωγήσουμε την επόμενη γενιά, και να αυξάνεται η Εκκλησία, οφείλομε να αναζητήσομε τρόπους που να ελκύουν και να ανταποκρίνονται στη δίψα του σημερινού ανθρώπου. Και κατέληξε με την προτροπή να δοκιμάσουμε νέους τρόπους ευαγγελισμού και να επωφεληθούμε από εμπειρίες άλλων μέσα στην Εκκλησία. (link- ομιλία κ. Σινιγάλια)

Καίτη Βάγγερ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

για το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 

Λεόντειος Σχολή Αθηνών, Πατήσια

 

16.30    Προσέλευση

17.00    Ε’ Εισήγηση:  Η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας

            Κ. Jο Ακεψιμάς

17.30    Διάλλειμα

18.00   Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής

           Jο Ακεψιμάς  –  Χορωδία Ενορίας Ευαγγελίστριας, Ερμούπολη Σύρος

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η “Βραδιά του Ευχαριστώ” για τους εθελοντές της Κάριτας Αθήνας

Επόμενο Άρθρο

Ο άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης

You might be interested in …

Βασιλικό Οικογενειακό τραπέζι!

Το περασμένο Σάββατο, η Καθολική Νεολαία της Αθήνας συγκεντρώθηκε στην ενορία του Αγίου Φραγκίσκου για μια αξέχαστη εκδήλωση πνευματικής αναζήτησης και φιλίας, ανοίγοντας τις πόρτες της σε νέους και εφήβους της Επισκοπής μας. Νέοι από […]

stdenis_emvl

Πάτρα: Χειροτονία Μόνιμου Διακόνου

Την προσεχή Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 10,00 π.μ. ο Αρχιεπίσκοπος π. Σεβαστιανός θα χειροτονήσει μόνιμο διάκονο της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών τον υποδιάκονο κ. Παύλο-Ιωάννη Σινιγάλια στον ενοριακό ναό του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα. […]

Αθήνα: Ημερίδα για τα 50 χρόνια από τη Β΄Σύνοδο του Βατικανού

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Β’ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ   Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών και η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, της οποίας μέλη είναι τα Ελληνογαλλικά Σχολεία της Ελλάδος, στο πλαίσιο […]