6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 23/2/19: Χαιρετισμός Αποστολικού Νούντσιου Σεβασμ. Savio Hon Tai Fai

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές

Καλησπέρα σας!

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βρίσκομαι μαζί σας σε αυτήν τη Συναυλία με την οποία και ολοκληρώνεται η Σύναξή σας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια ιστορία που αναφέρεται σε τρεις Αγγέλους.

Όταν ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη, υπήρχαν τρεις άγγελοι που κάθονταν δίπλα Του.

Και δημιουργήθηκαν πολλά πράγματα, ο Ήλιος και το φεγγάρι, τα λουλούδια και τα δέντρα, τα πουλιά και τα ζώα.

Ο πρώτος άγγελος που βλέπει τόσα πράγματα προσπαθεί να συντηρήσει την ενότητα όλων, επισημαίνοντας ότι όλα έχουν την ίδια θεϊκή προέλευση.

Ο δεύτερος άγγελος που βλέπει τόσα πράγματα προσπαθεί να διατηρήσει την ποικιλομορφία όλων, διδάσκοντας ότι πρέπει να δεχθούν τη διαφορετικότητα του καθενός.

Ο τρίτος άγγελος που βλέπει τόσα πολλά πράγματα είναι τόσο χαρούμενος που ψάλλει και χειροκροτεί. Στο Θεό αρέσει περισσότερο ο τρίτος άγγελος, επειδή αυτός καταφέρνει να κάνει ολόκληρο τον κόσμο να τραγουδά αρμονικά. Είναι ένα τραγούδι της Ειρήνης.

θα ήθελα να συνδέσω το θέμα της Σύναξης «Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες, με κοινή πίστη και ζωή» με την ιστορία των τριών Αγγέλων.

Ο πρώτος άγγελος επισημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια θεϊκή προέλευση. Αυτό είναι το κοινό έδαφος στο οποίο σεβόμαστε την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει το σεβασμό μας για τους άλλους είναι να είμαστε ανοικτοί στην αλήθεια και στην αγάπη, ώστε να διακρίνουμε πού συμφωνούμε με τους άλλους και πού συμφωνούμε να διαφωνούμε. Μου αρέσει το ελληνικό ρητό, “αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του”.

Ο δεύτερος άγγελος διδάσκει ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα των άλλων. Μια τέτοια αποδοχή θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια πραγματική αναζήτηση του κοινού καλού, δηλαδή, ένα καλό που όσο περισσότερο το μοιράζονται όλοι, τόσο πιο ευεργετικό γίνεται για όλους, επειδή δημιουργεί πολλά άλλα αγαθά: την κοινωνία στην προσευχή, την αδελφοσύνη, τη φιλοξενία και τη φιλανθρωπική εργασία.

Ο τρίτος άγγελος μας καθοδηγεί να τραγουδήσουμε ένα τραγούδι της Ειρήνης, ίσως με τα λόγια του Αγίου Φραγκίσκου. Εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω ένα ιστορικό γεγονός. Το 1219 (χίλια διακόσια δεκαεννέα), ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης πήγε να συναντήσει τον σουλτάνο αλ-Καμί που σκότωσε πολλούς χριστιανούς. Ο χαιρετισμός του Φραγκίσκου προς τον σουλτάνο, «Μπορεί ο Κύριος να σας δώσει ειρήνη», παρόμοιος με τον παραδοσιακό μουσουλμανικό χαιρετισμό του «Assalam o alaikum», έσπασε τον πάγο, θέρμανε τις καρδιές και χαλάρωσε την ένταση. Αυτή ήταν η βαθιά πεποίθηση του Αγίου Φραγκίσκου όπως εκφράζεται στην προσευχή του για ειρήνη. Και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι διατεθειμένος να επαναλαμβάνει την ίδια προσευχή στην καθημερινή διακονία του.

 

Κύριε, κάνε με όργανο της ειρήνης Σου !

Εκεί που υπάρχει μίσος, ας φέρνω την αγάπη

Εκεί που υπάρχει αδικία, ας φέρνω την συγχώρεση

Εκεί όπου υπάρχει διχόνοια, ας φέρνω την ένωση

Εκεί όπου υπάρχει σφάλμα, ας φέρνω την αλήθεια

Εκεί όπου υπάρχει αμφιβολία, ας φέρνω την πίστη

Εκεί όπου υπάρχει απελπισία, ας φέρνω την ελπίδα

Εκεί όπου υπάρχει σκοτάδι, ας φέρνω το φως

Εκεί όπου υπάρχει θλίψη, ας φέρνω τη χαρά

 

Συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια να ετοιμάσετε το σημερινό πρόγραμμα και ιδιαίτερα συγχαίρω τον κ. Ακεψιμά για τη συμβολή του σε αυτή την εκδήλωση. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Ευχαριστώ.

Προηγούμενο Άρθρο

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 23/2/19: Τι ρόλο παίζει το άσμα στη λατρευτική μας ζωή; Ζωζέφ Ακεψιμάς

Επόμενο Άρθρο

Ομιλία σεβασμ. Επισκόπου Νιν για την τεσσαρακοστή: Οι Πέντε Δρόμοι της Συμφιλίωσης με τον Θεό

You might be interested in …

Ομιλία σεβασμ. Επισκόπου Νιν για την τεσσαρακοστή: Οι Πέντε Δρόμοι της Συμφιλίωσης με τον Θεό

 ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ Από τις ομιλίες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Θέλετε να μιλήσω για τους δρόμους της συμφιλίωσης με τον Θεό; Είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά όλοι […]

Η Ιερά Σινδόνη του Χριστού «Παράδοση-Πίστη-Επιστήμη». Ομιλία του Δρ Bruno Barberis

  Η Ιερά Σινδόνη Η λέξη «Σινδόνη» είναι μια αρχαία λέξη που προέρχεται από τη γλώσσα σας και σημαίνει «ύφασμα». Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, η λέξη «Σινδόνη» δεν είναι ένα οποιοδήποτε ύφασμα, αλλά εκείνο […]

Μ. Τετάρτη 2023, Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων, ομιλία σεβασμ. Θεόδωρου Αρχιεπισκόπου Καθολικών ΑΘήνων

Σήμερα Ευλογούμε τα Άγια λάδια που θα χρησιμοποιήσουμε στα μυστήρια της Βάπτισης, του Χρίσματος, της χειροτονίας και του ευχελαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τα Άγια έλαια, σύμβολο, σημείο και αποτελεσματικό μέσον της χάριτος του […]