1 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των συμμετεχόντων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου για τη Συνοδικότητα τον Οκτώβριο, η Γραμματεία της Συνόδου έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των συμμετεχόντων, ο οποίος – για πρώτη φορά – περιλαμβάνει και μη επισκόπους.

Η Γενική Γραμματεία της Συνόδου αποκάλυψε τον κατάλογο των συμμετεχόντων στην επερχόμενη συνοδική συνέλευση του Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά, αν και Σύνοδος των Επισκόπων, στον κατάλογο των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται και μη επίσκοποι. Πολλοί από τους μη επισκόπους συμμετέχοντες (οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία, σε ποσοστό περίπου 21%), προτάθηκαν από τις επισκοπικές Συνόδους από όλο τον κόσμο, πριν εγκριθούν από τον πάπα Φραγκίσκο, ενώ άλλοι διορίστηκαν απευθείας από τον Πάπα. Από την Ιερά Σύνοδο Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος θα συμμετέχει ο Σεβασμιότατος Γεώργιος, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και με πρόσκληση του Πάπα ο Σεβασμιότατος Εμμανουήλ, Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος.

Ανάμεσα στα εξέχοντα ονόματα από όλο τον αγγλόφωνο κόσμο περιλαμβάνονται ο καρδινάλιος Όσβαλντ Γκράσια, αρχιεπίσκοπος της Βομβάης, η καθηγήτρια Άννα Ρόουλαντς, θεολόγος στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ του Ηνωμένου Βασιλείου, και ο συγγραφέας και αρθρογράφος π. Τζέιμς Μάρτιν, τΙ, με έδρα τις ΗΠΑ.

Ένα «μείγμα» του λαού του Θεού

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των συμμετεχόντων, ο καρδινάλιος Grech τόνισε ότι οι εκπρόσωποι έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να προκύψει ένα «μείγμα» από διάφορα μέρη της Εκκλησίας.

Το προφανές είναι ότι θα υπάρχει ένα ομοιόμορφο μείγμα συμμετεχόντων από έξι διαφορετικές ηπείρους, ενώ τα μέλη που δεν είναι επίσκοποι θα είναι ισομερώς κατανεμημένα ανά φύλο. Ο καρδινάλιος Grech τόνισε επίσης, ότι θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τις διάφορες sui juris ανατολικές καθολικές εκκλησίες και ότι έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν και καθολικοί με αναπηρία.

Ο καρδινάλιος Grech συνέχισε εξηγώντας ότι δεν θα είναι όλοι όσοι αναφέρονται στον κατάλογο «μέλη», δηλαδή εκείνοι που μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις της Συνέλευσης και να ψηφίζουν επί των προτάσεων. Όσοι βρίσκονται στο τμήμα Β΄ του καταλόγου, οι «Ειδικοί Απεσταλμένοι», θα μπορούν να συζητούν αλλά όχι να ψηφίζουν, ενώ όσοι βρίσκονται στο τμήμα Γ’, οι «Άλλοι Συμμετέχοντες», θα έχουν ρόλο στη διευκόλυνση ή/και στην παροχή συμβουλών σχετικά με τη διαδικασία, αλλά δεν θα παρεμβαίνουν ούτε θα ψηφίζουν στις συζητήσεις.

Ο Καρδινάλιος υπογράμμισε, τέλος, ότι ο κατάλογος των συμμετεχόντων δεν είναι οριστικός – οι κατάλογοι των αντιπροσώπων από άλλες χριστιανικές εκκλησίες δεν έχουν ακόμη φθάσει, και ορισμένα ονόματα πιθανόν να αλλάξουν, εάν για κάποια από τα μέλη προκύψουν προβλήματα υγείας πριν από τη συνέλευση.

Επόμενος ομιλητής στην συνέντευξη τύπου ήταν ο επίσκοπος Luis Marín, υπογραμματέας της Συνόδου, ο οποίος τόνισε ότι η επικείμενη συνέλευση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας.

Ο Ισπανός ιεράρχης τόνισε επίσης την πνευματική διάσταση της συνόδου, επισημαίνοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν προηγουμένως ένα τριήμερο κοινό ησυχαστήριο.

Η άλλη υπογραμματέας της Συνόδου, αδ. Nathalie Becquart, σημείωσε ότι ένα από τα κεντρικά σημεία που προέκυψαν από τις συνοδικές διαβουλεύσεις ήταν η σημασία της συμμετοχής των νέων στη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, είπε, οι διοργανωτές της Συνόδου θα είναι παρόντες στην επερχόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Λισαβόνα, όπου θα υπάρχει ειδικό περίπτερο.

Η αδ Becquart τόνισε επίσης τη σημασία της διαθρησκευτικής διάστασης της συνόδου. Τόνισε ιδιαίτερα την οικουμενική ολονυκτία προσευχής που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, με τίτλο “Μαζί – Συγκέντρωση του λαού του Θεού” και με επικεφαλής τον Πάπα, μαζί με τους ηγέτες πολλών άλλων χριστιανικών εκκλησιών.

Προηγούμενο Άρθρο

Νέοι μάρτυρες – Μάρτυρες της Πίστεως

Επόμενο Άρθρο

Δέκατη επέτειος από την επίσκεψη του Πάπα στη Λαμπεντούζα

You might be interested in …

Στη Φλωρεντία Καθολικοί Επίσκοποι και Δήμαρχοι της Μεσογείου υπογράφουν Χάρτα για την ΕΙΡΗΝΗ

Μαζί με τον πρόεδρο της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος και Επίσκοπο Σύρου, Θήρας, Κρήτης Σεβασμ. π. Πέτρο Στεφάνου, συμμετείχα στη Β’ Συνάντηση Επισκόπων της Μεσογείου για την Ειρήνη, στη Φλωρεντία Ιταλίας 23-27 Φεβρουαρίου […]

Ο Πάπας προσεύχεται για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Ολοκληρώνοντας την κατηχητική ομιλία στη Γενική Ακρόαση, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκλησή του για προσευχές για όλους εκείνους που υποφέρουν εξαιτίας των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Ενώ συνεχίζει να αναρρώνει από τη βρογχίτιδα […]

Διεθνές Εργαστήρι και ετήσια Γ. Σ. της «Justice & Peace» Europe 10-13 Νοεμβρίου 2023, Μάλτα

Διεθνές Εργαστήρι και ετήσια Γ. Σ. της “Justice & Peace” Europe 10-13 Νοεμβρίου 2023, Μάλτα Το Διεθνές Εργαστήρι και η ετήσια Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Επιτροπών “Δικαιοσύνη & Ειρήνη” (Justice & Peace Europe), […]