18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Διασχίζοντας την έρημο με την Κάριτας

Tεσσαρακοστή 2016

Διασχίζοντας την έρημο με την Κάριτας

     MichelRoy, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Κάριτας    

Αν ήμουν υποχρεωμένος να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στην έρημο, θα έπρεπε να πάρω μαζί μου νερό, τροφή, ρούχα για να προστατευθώ από τον ήλιο, φάρμακα και μια σκηνή. Εξ ίσου σημαντικό θα μου ήταν να έχω μαζί μου και έναν συνοδοιπόρο. Σε μια δύσκολη διαδρομή, είναι καλύτερα να έχεις κάποιον δίπλα σου.

Η Σαρακοστή πλησιάζει, ίσως και εσείς ετοιμάζεστε να «διασχίσετε την έρημο». Η Σαρακοστή είναι καιρός κατάλληλος για κατανόηση και ανακάλυψη του εαυτού μας, είναι καιρός όπου ο καθένας μας ετοιμάζει το σακίδιο του, βάζοντας μέσα μόνο τα απαραίτητα για τη ζωή του. Είναι καιρός μεταμόρφωσης της καρδιάς μας και προετοιμασίας για τη μεγάλη γιορτή χαράς και αναγέννησης, το Πάσχα.


Πρόσφυγας από το Μάλι κουβαλά κάρβουνα στη σκηνή, στην οικογένειά του.

Η Κάριτας βοηθά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι διασχίζουν ερήμους χωρίς τελειωμό. Για να σωθούν από πολέμους, εγκαταλείπουν τις χώρες τους, γίνονται πρόσφυγες, ζουν μέσα στη φτώχεια, με κίνδυνο της ζωής τους και καμιά φορά άρρωστοι έχοντας μερικές φορές φυλακιστεί… Όλοι αυτοί αναγκάστηκαν να περιοριστούν στα απαραίτητα προς το ζην, αφού μόνο αυτό τους είχε μείνει. Η Κάριτας, τους προσφέρει όχι μόνο υλική και ηθική βοήθεια αλλά και αγάπη, γίνεται συνοδοιπόρος τους καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Στο μήνυμα της Τεσσαρακοστής, ο Πάπας μας καλεί όλους, εφέτος, να πάμε στην έρημο και να εκτελέσουμε μια αποστολή Ευσπλαχνίας. «Όταν η Θεία Ευσπλαχνία εισέρχεται στη ζωή του καθενός μας, γίνεται ένα θαύμα, και μας παρακινεί στην αγάπη προς τον πλησίον, εκφράζοντάς την κατά την παράδοση της Εκκλησίας με έργα Ευσπλαχνίας τόσο πνευματικά όσο και σωματικά». Μας υπενθυμίζουν ότι η πίστη μας γίνεται πράξη με συγκεκριμένες καθημερινές εκφράσεις που ανακουφίζουν σωματικά και πνευματικά τον πλησίον: να τον ταΐσουμε, να τον επισκεφτούμε, να τον ενθαρρύνουμε, να τον μορφώσουμε. Γι’ αυτό το λόγο λέει ο Πάπας, επιθυμώ όπως ο χριστιανικός λαός, αναλογισθεί κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους αυτά τα έργα Ευσπλαχνίας. Είναι ένας τρόπος να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις μας που συχνά αδιαφορούν μπροστά στο δράμα της φτώχειας και να εισέλθουν στην καρδιά του Ευαγγελίου, όπου οι φτωχοί είναι οι προνομιούχοι παραλήπτες της Ευσπλαχνίας του Θεού».

Στο μήνυμα του ο πάπας Φραγκίσκος μας υπενθυμίζει ότι όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους πλούσιους, δεν συμπονούν τους άλλους και αρνούνται να ανοίξουν τις καρδιές τους σε ανθρώπους λιγότερο ευκατάστατους «είναι στην πραγματικότητα οι πιο φτωχοί των φτωχών».

Στην έναρξη του Αγίου έτους της Ευσπλαχνίας στο τέλος του 2015, ο πάπας Φραγκίσκος μας κάλεσε όλους να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι. Ο πρώτος σταθμός αυτής της εξόρμησης είναι η δική μας καρδιά. Σ’ αυτήν σίγουρα πρέπει να ανατρέχουμε για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, να αναζητούμε τη συγχώρεση και τη συμφιλίωση με το Θεό.

Ο Πάπας μας προσκαλεί να βγούμε στους δρόμους, όπου καλούμαστε να συνδράμουμε με έργα ευσπλαχνίας σωματικά και πνευματικά τους ευπαθείς ανθρώπους μέσα στην έρημο του κόσμου. Με τέτοια έργα Ευσπλαχνίας «μπορούμε να κάνουμε φανερή την παρουσία και την εγγύτητα του Θεού».

Σ’ αυτό το Άγιο έτος είστε και εσείς ευπρόσδεκτοι στην Κάριτας, στην ευσπλαχνική αποστολή της.

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του σεβ. Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου, για την Ημέρα Γυναίκας

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Μήνυμα του σεβ. Ιωάννη για την Αγία Τεσσαρακοστή

You might be interested in …

Ημέρα Κάριτας: Μαζί αντιμετωπίζουμε την κρίση

    ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Μαζί αντιμετωπίζουμε την κρίση   Η οικονομική κρίση ξέσπασε το 2008 και το κράτος που χτυπήθηκε πιο πολύ είναι η Ελλάδα. Τα επακόλουθα της κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο είναι καταστροφικά. Αυτό […]

Επίσκοποι της Ιρλανδίας: Δημοψήφισμα για τον Γάμο, «σκεφθείτε πριν από την αλλαγή»

Στις 22 Μαΐου οι πολίτες της Ιρλανδίας θα κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που θα αλλάξει το νόημα του γάμου στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας. Οι Καθολικοί Επίσκοποι τονίζουν τη σημασία της βαθιάς περισυλλογής στην πορεία […]