20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Διημερίδα για την οικογένεια, «Οικογένεια: Εμπειρία ή Περιπέτεια;»

            Την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, η ποιμαντική επιτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, στον απόηχο της έκτακτης Συνόδου των Επισκόπων, διοργάνωσε στους χώρους του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων διημερίδα αφιερωμένη στην Οικογένεια, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πιστών της Εκκλησιαστικής επαρχίας της Αθήνας αλλά και των εκπαιδευτικών, προσωπικού και γονέων των Ελληνογαλλικών σχολείων, πάνω στα προβλήματα που πλήττουν την οικογένεια σήμερα.

 

            Την διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα π. Edward Joseph Adams, ο Σεβασμιότατος πρώην Επίσκοπος Σύρου και Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας π. Φραγκίσκος, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος πρώην των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαος Φώσκολος, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Κερκύρας π. Ιωάννης, ο οποίος έλαβε και ενεργό μέρος στην παρουσίαση των θεμάτων και βέβαια ο νέος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός, ο οποίος μετά τον χαιρετισμό του κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του διημέρου. Εκ μέρους του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ παρέστη ο εκπρόσωπός του π. Αλέξανδρος και εκ μέρους της Γενικής Συνόδου της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας ο κ. Ιωάννης Τσεβάς.

            Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους στα στρογγυλά τραπέζια, απάντησαν στις ερωτήσεις των συντονιστών και του κοινού και εμψύχωσαν αντίστοιχα εργαστήρια, ήταν ο αρχισυντάκτης της ιταλικής καθημερινής εφημερίδας AVVENIRE, επισήμου εντύπου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, κ. Luciano Moia, ο οποίος είχε παρακολουθήσει από πολύ κοντά τη Σύνοδο των Επισκόπων, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Κερκύρας π. Ιωάννης Σπιτέρης, ο καθηγητής κοινωνιολογίας της θρησκείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Αντώνης Παπαρίζος, η ψυχολόγος κ. Χάρις Κατάκη, ο ιερέας και ψυχολόγος π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, η εκπαιδευτικός και θεολόγος κ. Ελευθερία Ρούση, το μέλος της κίνησης των Focolari κ. Ιζαμπέλα Τσαματροπούλου, η σχολική ψυχολόγος κ. Ρόζμαρι Δελλατόλα και ο π. Θεόδωρος Κοντίδης. Οι ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν οι πιο πάνω συμμετέχοντες αφορούσαν ζητήματα ποιμαντικά αλλά και δογματικές αλήθειες της Καθολικής Εκκλησίας σχετικά με το γάμο, τη συμμετοχή στα μυστήρια των διαζευγμένων και ξαναπαντρεμένων, τις συμβιώσεις των ομοφυλοφίλων, την επίδραση της οικονομικής και ηθικής κρίσης στην ελληνική οικογένεια, τις προγαμιαίες σχέσεις, την αντιμετώπιση των παιδιών που προέρχονται από διαζευγμένους γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

            Αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου στο οποίο είχαν απαντήσει 700 περίπου άτομα από όλες τις ενορίες της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής 2014. Οι ερωτήσεις αυτού του ερωτηματολογίου βασίστηκαν σ’ εκείνες που ο πάπας Φραγκίσκος είχε υποβάλει στον καθολικό κόσμο μαζί με το κείμενο προετοιμασίας της έκτακτης Συνόδου.

            Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, την Γ.Ι.Ε.Ι.Ε, τον κ. Παύλο Δελλατόλα, τον κ. Νικόλαο Ρούσσο και το ξενοδοχείο Χίλτον, την Macart A.E, τον π. Ανδρέα Βουτσίνο, χωρίς τη συμβολή των οποίων, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν όπως πάντοτε στην προετοιμασία καθώς και το προσωπικό του Λεοντείου Πατησίων για την αμέριστη στήριξη.

            Ως Καθολική εκκλησία της Αθήνας ενωμένοι  με τον πάπα Φραγκίσκο και τους επισκόπους απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που μόλις ολοκλήρωσαν την έκτακτη Σύνοδο για την Οικογένεια, καταθέτουμε την κοινή μας αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας και τις δυνατότητες εκπληρώσεως της αποστολής μας σε στιγμές φθοράς και ευτελισμού του ανθρωπίνου προσώπου, υποτιμήσεως του ιερού χαρακτήρα του και απαξιώσεως ουσιωδών πνευματικών αξόνων του κοινού μας βίου. Επειδή λοιπόν απαιτείται προβληματισμός και μελέτη σοβαρή για τη διαφύλαξη του ιερού αυτού θεσμού, τον οποίον ορθά ονομάζουμε και «κατ’ οίκον Εκκλησία», ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά αυτή τη προσπάθεια «επανευαγγελισμού». Άλλωστε, και αυτό που θεωρείται ως «κρίση» μπορεί τελικά, αν το θελήσουμε, να γίνει ευκαιρία για ανασυγκρότηση.

 

Για τη συντονιστική επιτροπή

του Ποιμαντικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών

Μαρία Σικ

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ανακοινωθέν των εργασιών της φθινοπωρινής I.Συνόδου

Επόμενο Άρθρο

Αλλαγή φρουράς στη Σάμο

You might be interested in …