20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Ξινάρας

tin12_02

tin12_02Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου τελέστηκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα.  Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και οι ιερείς της Τήνου, με την παρουσία  του Εκπροσώπου  του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κλπ κ. Δωροθέου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου π. Γεωργίου Φανερού και άλλων ιερέων, του Εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων  και Βουλευτή Κυκλάδων κ. Παναγιώτη Ρήγα, του Δημάρχου Τήνου και των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, του Περιφερειακού Συμβούλου Τήνου κ. Μάνθου Βίλλα,  άλλων Αρχών και  πλήθος κόσμου.

        Μετά  την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπός μας π. Νικόλαος  απευθύνθηκε στους παρόντες και είπε:

Αγαπητοί μου,

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γιορτάσει κανείς το τέλος ενός χρόνου και την αρχή ενός άλλου.

Η Εκκλησία επιλέγει τη δοξολογία τόσο για την έναρξη όσο και για τη λήξη κάθε έτους. Δοξολογεί και ευχαριστεί  τον Τριαδικό και Ένα Θεό για το χρόνο που της χάρισε και τον οποίο με τη χάρη του προσπάθησε να ζήσει ως καιρό σωτηρίας. Ο καιρός που ζούμε, είναι δώρο του Θεού  που συνοδεύεται και από ένα συγκεκριμένο σκοπό: Ο Θεός μάς καλεί  να αυξάνουμε, όχι μόνο σε ηλικία και σοφία αλλά και σε χάρη, σε καλοσύνη και αγάπη, σε όλη  την πορεία  μας μέσα στο χρόνο, έως την ώρα εκείνη που θα τελειώσει αυτός ο καιρός  για την καθεμιά και τον καθένα μας  και θα μεταβληθεί σε αιωνιότητα.

Χθες αφήσαμε πίσω μας ένα χρόνο. Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, σε όλους μας,  πιστεύω, διασταυρώθηκαν χαρές και ελπίδες, επιτυχίες και αποτυχίες, αγωνίες και θλίψεις, πόνος και δάκρυα, ειρήνη και γαλήνη, άγχη και  αγωνίες. Όλα αυτά πέρασαν από τη ζωή μας. Είναι καταστάσεις που μας συνοδεύουν όσο αυτή διαρκέσει, έως ότου δοκιμαστεί και ανταμειφθεί από την άπειρη και πατρική αγάπη του Θεού.

Η Ζωή μας δεν είναι ένα αστείο, ούτε ένα παιχνίδι. Είναι ένα αγαθόν  που απαιτεί  σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μ’ αυτή την προοπτική,  ρίχνοντας μια ματιά στο χρόνο  που χθες έφυγε  συναχθήκαμε και σήμερα για να πούμε το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μας  σε ΕΚΕΙΝΟΝ  που μας έδωσε αυτό το δώρο και να του ζητήσουμε ο νέος χρόνος που ήδη ξεκινήσαμε να είναι από Εκείνον ευλογημένος και για μας ευτυχισμένος.

Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να ζητήσουμε από τον Κύριο συγνώμη που δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην αγάπη του. Δεν καταφέραμε να αγαπήσουμε όπως εκείνος μας ζητά, δηλαδή χωρίς διακρίσεις, επιλογές και προτιμήσεις.

Μας τρομάζει το γεγονός ότι ο άνθρωπος αντί να χτίζει γέφυρες  ειρήνης, αγάπης και αδελφοσύνης, επεξεργάζεται εργαλεία  θανάτου, ικανά να καταστρέψουν τον άνθρωπο και τη ζωή πάνω στη γη.

Η παγκοσμιοποίηση δυστυχώς περιορίζεται μόνο στο εμπόριο, μακάρι όμως να επεκταθεί στη συνεννόηση, την κατανόηση, την αδελφοσύνη και την αγάπη μεταξύ όλων των εθνών.

Είναι, αδελφοί μου, για όλους μας χάρη του Θεού και ευλογία δική του το γεγονός, ότι ζούμε σε ένα νησί, όπου γίνονται συνεχείς προσπάθειες  μεταξύ των αδελφών και των δύο Εκκλησιών, να μην κηρύττουμε μόνο την αγάπη αλλά προπάντων να τη βιώνουμε. Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από ανθρώπους που να κηρύττουν την αγάπη αλλά από ανθρώπους που να μαρτυρούν την αγάπη με την ίδια τη ζωή τους. Όχι λόγια αλλά έργα. Είναι ανάγκη να υπάρχει και από τις δύο Εκκλησίες  όχι μόνο ειλικρινής πρόθεση αλλά συγκεκριμένες πράξεις αγάπης και αυτές να μη μειώνονται αλλά να αυξάνουν χωρίς κανένα φόβο διότι δεν είναι παράκληση του Χριστού αλλά εντολή του να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, όπως εκείνος μας αγάπησε. Η αγάπη προϋποθέτει κατανόηση και σεβασμό του άλλου και αποδοχή της διαφορετικότητας και ιδιαιτερότητάς του.

Η Καθολική Εκκλησία Νάξου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου ανοίγει την αγκαλιά της σε όλες και σε όλους και προσκαλεί σε συνεργασία πρόσωπα και θεσμούς της Εκκλησίας και της πολιτείας για να προσφέρουμε σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης έργο πνευματικό, κοινωνικό, και προπάντων πολιτισμό αγάπης.

Εύχομαι να βασιλεύει σε κυβερνώντες και κυβερνώμενους του νησιού και της  πατρίδας μας σύνεση,  λογική, ανθρώπινη ευαισθησία και σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου και της αγιότητας του Θεού, μεταξύ των Ποιμένων των Εκκλησιών  και των ποιμνίων, αγάπη ευαγγελική και αδελφοσύνη χριστιανική. Τότε είναι βέβαιο πως το 2012 θα είναι από το  Θεό ευλογημένο και για τους ανθρώπους ευτυχισμένο. Αμήν.

 

        Μετά τη Δοξολογία, στην αίθουσα της Αρχιεπισκοπής «Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’» έγινε από το Δήμαρχο Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντιρά, ο απολογισμός των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε και παρουσίασε τα νέα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά. Έγινε η κοπή της πίττας  και ακούστηκαν τα παραδοσιακά κάλαντα της Τήνου αλλά επίκαιρα, γραμμένα από τον π. Νίκο Ψάλτη, τα οποία συνόδεψε με μουσικά όργανα μία ομάδα της Ενορίας της Μυρσίνης.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Κάριτας Τήνου τα Χριστουγέννα

Επόμενο Άρθρο

Θεοφάνεια στην Τήνο

You might be interested in …

– Τήνος : Εορτή της Αγίας Άγγελας

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, εορτή της Αγίας Άγγελας Μerici, Ιδρύτριας του Μοναχικού Τάγματος των Ουρσουλινών Αδελφών,  πανηγύρισε το Παρεκκλήσιο της Αγίας στον οικισμό Κουμάρο. Το Παρεκκλήσιο αυτό ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και το φροντίζουν οι Μοναχές […]

nax_02

Νάξος : Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κάστρο Νάξου. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο π.Νικόλαο συμπρο- σευχήθηκαν στο ιερό ο εφημέριος του Μητροπολιτικού […]

Η Λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς στη Νάξο

Η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στο Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο, κάθε χρόνο κάθε χρόνο μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μηνός Ιουλίου αποτελεί μοναδικό και σημαντικό γεγονός των ενοριτών μας, των επισκεπτών  αλλά […]