19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δραστηριότητες από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

thess12_01

thess12_01

Μετά την έναρξη του λειτουργικού έτους οι διάφορες εκδηλώσεις των ενοριών και των θεσμών κορυφώνονται, οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα. Οι θεσμοί βρίσκονται στην καρδιά του προγράμματος δράσης τους και ετοιμάζονται για τον απολογισμό δράσης του έτους αλλά και για τον προγραμματισμό του επόμενου έτους. Οι απολογισμοί δράσης και οικονομικοί απολογισμοί κοινοποιούνται στους πιστούς κατά την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας στην αρχή του επόμενου έτους.

Εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας

Οι δύο ενορίες του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης πανηγύρισαν την Εορτή της Προστάτιδάς τους, την Αμίαντο Σύλληψη της Παναγίας. Προηγήθηκε για πρακτικούς λόγους η ενορία του Βόλου, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Ο Επίσκοπος όμως θέλησε με την ευκαιρία αυτή να επισκεφθεί προηγουμένως την νεόκτιστη εκκλησία της Λάρισας, επίσκεψη που έγινε το Σάββατο το απόγευμα, κατά την οποία συναντήθηκε με την πολυεθνική και πολυάριθμη εκεί καθολική κοινότητα. Αυτό που εντυπωσιάζει πάντοτε σ’ αυτή την κοινότητα είναι το γεγονός ότι, αν και το ελληνικό στοιχείο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, εντούτοις όλες οι τελετές τελούνται πάντοτε στην ελληνική γλώσσα, με ελληνικούς ψαλμούς και συμμετέχουν όλοι απαντώντας στην ίδια γλώσσα. Το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας διδάξει ότι οι διάφορες γλώσσες δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στις λειτουργικές συνάξεις και ότι η χρήση της ελληνικής γλώσσας μπορεί να ενώσει τις διάφορες εθνικότητες σε μια πραγματική λειτουργική και κοινωνική σύναξη. Έτσι, η Ευχαριστιακή τέλεση, συνεχίστηκε με το μοίρασμα των διαφόρων εδεσμάτων στην αίθουσα, τα οποία προσέφεραν οι κυρίες της κοινότητας. Αυτό που εντυπωσιάζει επίσης είναι η πολυάριθμη συμμετοχή παιδιών σε όλες τις τελετές, συμμετοχή που δίνει μια νότα ζωντάνιας στην εκεί κοινότητα. Μεγάλες ευχαριστίες οφείλονται στο λειτουργό της εκκλησίας π. Σιμονέλ.

Στην αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή στο Βόλο, σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή πιστών, καθολικών και ορθοδόξων. Στην πανήγυρη, για ακόμα μια φορά, συμμετοχή είχε και η πολυφωνική χορωδία του μαέστρου Ιωάννη Καρκάλα. Η χορωδία, που έχει ανανεωθεί με νέα μέλη, εκτέλεσε με μεγάλη επαγγελματικότητα την τετράφωνη Θεία Λειτουργία του Lorenzo Perosi. Στην τελετή παρέστησαν πολιτευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης και η παρουσία της αδελφής Αλμπέρτας Στεφάνου, επαρχιακής ηγουμένης των αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως. Πράγματι, οι αδελφές, που διατηρούν για παραπάνω από έναν αιώνα το μοναδικό ιδιωτικό σχολείο στην πόλη, δίνουν μια μαρτυρία με την σοβαρή εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά τους. Ευχόμαστε να παραμείνει το σχολείο αυτό για πολύ καιρό ακόμα ενεργό υπό την διεύθυνση των ακούραστων αδελφών. Η εορτή έκλεισε με ένα κέρασμα στον ωραίο και ηλιόλουστο κήπο της Εκκλησίας με τη συμμετοχή όλων. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον εφημέριο π. Παόλο Περάτζο για την υποδειγματική διακονία του στην πόλη του Βόλου, που αντανακλάται, μεταξύ των άλλων, και με την λειτουργία θεσμών όπως εκείνου της Κάριτας.

Η πανήγυρη της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παραμονής της εορτής, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι ιερείς του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης. Δεν έλειψε από τη Θεία Λειτουργία, όπως το συνηθίζει άλλωστε, και ο εφημέριος της Καθολικής Ελληνόρρυθμης ενορίας των Γιαννιτσών, π. Ευτύχιος Ρούσσος, τον όποιο συνόδεψε και εκπρόσωπος από την κοινότητα των Μικρών Αδελφών του Ιησού. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, παρουσιάστηκαν στον Επίσκοπο οι ενήλικες κατηχούμενοι, που προετοιμάζονται να λάβουν εφέτος τα μυστήρια της Χριστιανικής Μύησης. Η τελετή αυτή αποτέλεσε το πρώτο βήμα της πορείας που θα οδηγήσει τους κατηχούμενους αυτούς να λάβουν τα μυστήρια του Βαπτίσματος, Χρίσματος και Ευχαριστίας. Οι κατηχούμενοι κλήθηκαν ονομαστικά από τον

επίσκοπο και σημαδεύτηκαν με το σημείο του Σταυρού. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι σταθμοί αυτής της πορείας. Για πρώτη φορά, της ευχαριστιακής σύναξης προηγήθηκαν οι εσπερινοί της Παναγίας. Αυτό το γεγονός μας ωθεί να ελπίζουμε ότι θα έχει συνέχεια, ώστε να μην αρκούμεθα μόνο στην τέλεση της Αγίας Ευχαριστίας, ξεχνώντας την μεγάλη παράδοση της Εκκλησίας, που είναι η επίσημη τέλεση των εσπερινών, τουλάχιστον στις μεγάλες εορτές. Πρέπει να υπογραμμίσουμε το ευχάριστο γεγονός της χορωδίας, που αν και έχασε πρόσφατα το μαέστρο της, αναγεννιέται και εμψυχώνει με επιτυχία τις τελετές της ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Παντελή Πρίντεζη και την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Ηλία Σαλσά, με την βοήθεια της οργανοπαίκτριας Μιράντας Συλλάβου. Η εορτή έκλεισε με μια ζεστή εορτή στην Ενοριακή Αίθουσα. 

thess12_02

Ο εορτασμός κορυφώθηκε με το Παζάρι Αγάπης που διοργάνωσε ο φιλανθρωπικός όμιλος «Άγιος Βικέντιος» την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, παζάρι που απέφερε το ποσό των 1600 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση των αδελφών μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Σύναξη της Ενορίας της Θεσσαλονίκης

Στην Θεσσαλονίκη εξελίσσεται η Σύναξη της Ενορίας Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου, η οποία ολοκληρώνει την πρώτη φάση της με θέμα: «Ο Λόγος του Θεού δημιουργεί την Χριστιανική Κοινότητα». Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ο Σεβ. Ιωάννης παρουσίασε στους πιστούς το πρώτο μέρος της Αποστολικής Μετασυνοδικής Παραίνεσης του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ «VERBUM DOMINI / O ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Ο ΑΙΩΝΙΟΣ». Την ομιλία παρακολούθησε με ενδιαφέρον μια ομάδα πιστών, που είναι ιδιαίτερα στρατευμένη στις ενοριακές δραστηριότητες. Η συνέχεια της ομιλίας θα πραγματοποιηθεί σε άλλη αντίστοιχη ομιλία την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012. thess12_03

Καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών των Αδελφών της Μητέρας Τερέζας

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ο Επίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Εφημέριο και ενορίτες, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το καταφύγιο των κακοποιημένων γυναικών, που διευθύνουν και υπηρετούν οι Αδελφές της Μητέρας Τερέζας. Μετά από τη Θεία Λειτουργία, μοιράστηκαν δώρα και γλυκίσματα στις φιλοξενούμενες γυναίκες και στα μικρά παιδιά τους. Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε ότι οι Αδελφές επιτελούν το τεράστιο αυτό κοινωνικό έργο χωρίς καμία κρατική επίσημα χορηγία. Γι’ αυτό, θα θέλαμε αυτές τις μέρες να παροτρύνουμε τους πιστούς να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Της επισκέψεως του Επισκόπου προηγήθηκε μια άλλη από την ενοριακή ομάδα εφήβων που συνοδεύονταν από τους εμψυχωτές τους. Οι έφηβοι, μετά από σύντομη προσευχή στο παρεκκλήσι των Αδελφών, θέλησαν να βάλουν σε πράξη την Χριστιανική τους πορεία προς τα Χριστούγεννα. Μαζί με τις φιλοξενούμενες γυναίκες και τις Αδελφές έπλασαν και έψησαν χριστουγεννιάτικα μπισκότα και έφτιαξαν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Στην συνέχεια όλοι μαζί στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι έφηβοι τοποθέτησαν κάτω από το δέντρο δώρα που έφεραν για τα παιδιά. Το «Χριστιανικό Εργαστήρι Αγάπης» έκλεισε με τη γλυκιά δοκιμή των μπισκότων που έφτιαξαν οι έφηβοι, και της τάρτας που προσέφεραν οι φιλοξενούμενες.Στο τέλος, οι έφηβοι έδωσαν μια μαρτυρία σε όλους για το τι σημαίνουν για αυτούς οι Γιορτές των Χριστουγέννων. 

thess12_04

Κατηχητικό

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, ήταν η μέρα των παιδιών του Κατηχητικού. Πενήντα παιδιά συμμετείχαν στην ειδική για παιδιά Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε από τον Επίσκοπο, η οποία απετέλεσε επίσης μια εκτεταμένη λειτουργική κατήχηση προετοιμασίας των παιδιών για τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά άρχισαν να τοποθετούν γύρω από τη Φάτνη τις μικρές φάτνες που φτιάχνουν τα ίδια. Παρήγορη στην φετινή κατηχητική περίοδο είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών που ξεπερνά κατά μέσον όρο τα σαράντα παιδιά. Η αύξηση δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και το σύνολο των παιδιών του δημοτικού. Στα παιδιά του κατηχητικού, προερχόμενα από πολλές διαφορετικές χώρες και φυλές, αντανακλάται η εικόνα της πολυεθνικής καθολικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Η αρμονική συνένωση αυτών των παιδιών σε μεγάλη πραγματική οικογένεια καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση για την κοινότητα των ενηλίκων ενοριτών. Στη συνέχεια προγραμματίζεται για το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου πνευματική προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, ενώ η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των παιδιών του κατηχητικού θα γίνει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, όπου γονείς και παιδιά θα γιορτάσουν την Αγία Οικογένεια με Θ. Λειτουργία και θα ξεφαντώσουν στη συνέχεια μαζί με τον Αϊ Βασίλη, που θα μοιράσει τα δώρα στα παιδιά.

Ενοριακό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης

Το Ενοριακό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα, με τη συμμετοχή των Ιερέων, εκπροσώπων των μοναχών, των θεσμών, των γλωσσικών ομάδων και των εκλεγμένων μελών του. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2011, αφού έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους των θεσμών, συζητήθηκε το πρόγραμμα των ερχόμενων εκδηλώσεων και ενημερώθηκε από τον Εφημέριο για την πορεία της πρώτης φάσης της Σύναξης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής της.

Ένωση Καθολικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης

Είκοσι νέοι της ενορίας Θεσσαλονίκης επεξεργάστηκαν το ερωτηματολόγιο της πρώτης φάσης της Ενοριακής Σύναξης και απάντησαν ατομικά στις ερωτήσεις. Επίσης, πραγματοποίησαν την πρώτη εμψύχωση, σε συνέχεια της Π.Η.Ν. της Μαδρίτης, η οποία οργανώθηκε από τους νέους που είχαν παρακολουθήσει το σεμινάριο εμψύχωσης στελεχών που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι νέοι θα συνοδεύσουν, όπως κάνουν άλλωστε εδώ και χρόνια, τις αδελφές σε κλινική ανιάτων για κάλαντα και ευχές. Οι νέοι προγραμματίζουν επίσης εξόρμηση στα σπίτια των ενοριτών για κάλαντα και ευχές την παραμονή των Χριστουγέννων. Δεν λείπει από το πρόγραμμα της Νεολαίας και η πνευματική προετοιμασία των Χριστουγέννων που θα γίνει φέτος το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου από κοινού μαζί με την ομάδα των Εφήβων.

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

thess12_05

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού και της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης, διοργανώθηκε στον Καθολικό Καθεδρικό Ιερό Ναό Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη, η καθιερωμένη πλέον χριστουγεννιάτικη συναυλία, την οποία συνδιοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ενορία Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας με την πρωτοβουλία της ακούραστης δημοσιογράφου κας. Angela María Arbeláez της Ομάδας Διαπολιτισμικός- Διαθρησκευτικός Διάλογος. Ο Ιερός Ναός πλημμύρισε από μελωδίες χριστιανικής μουσικής όλων των εποχών, τόσο βυζαντινής όσο και δυτικών καθώς και αφρικανικών παραδόσεων. Στη Συναυλία έλαβαν μέρος το συγκρότημα Club BANA CONGO που παρουσίασε παραδοσιακά θρησκευτικά τραγούδια από το Κογκό, η Παιδική Χορωδία Πολυγύρου και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες για τη συναυλία αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, στην ιστοσελίδα της Ενορίας Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση: http://www.cathenoria-thes.org/portail/

Προηγούμενο Άρθρο

Καθολική Επισκοπή Χίου : Πρόγραμμα Χριστουγέννων 2011

Επόμενο Άρθρο

«Μεταναστεύσεις και νέος ευαγγελισμός», Μήνυμα της Α. Α. του Πάπα Βενεδίκτου 16ου για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη και του Πρόσφυγα (2011)

You might be interested in …

alexandr_3

Ανακαίνιση της μονής Φραγκισκανών Αλεξανδρούπολης

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία κι ένα από τα παλαιότερα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι ο καθολικός ενοριακός ναός του Αγίου Ιωσήφ και η παρακείμενη πρώην Μονή των Ελασσόνων Κοινοβιακών Φραγκισκανών. Το ιστορικό αυτό συγκρότημα […]

Αποστολές βοήθειας από την Κάριτας Ελλάς και την Κάριτας Θεσσαλονίκης

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καθολική Εκκλησία δεν μπορούσε να μένει αδιάφορη στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης που είναι υποχρεωμένοι να βιώνουν οι πρόσφυγες, […]

Θεσσαλονίκη: Εορτή Χριστού Βασιλιά

Στις 22 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε με μεγάλη επισημότητα η εορτή του Χριστού Βασιλέα του σύμπαντος, προστάτη των νέων. Η τελετή έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου με λειτουργό τον Εφημέριο Π. Γεώργιο […]