20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Είναι Τριαδικός, ο Θεός!». Πανήγυρη της Αγίας Τριάδος ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού

ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ γ’ κύκλος

 

Είναι Τριαδικός, ο Θεός!

 

Έχομε συνηθίσει να λέμε με τρόπο γενικό: «εγώ πιστεύω στον Θεό» ή «αυτός δεν πιστεύει στον Θεό».

Η λέξη Θεός είναι παρούσα σε όλες τις θρησκείες. Πιστεύομε όμως όλοι τα ίδια; Όχι! Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην πίστη της Εκκλησίας του Χριστού, και τα πιστεύω των άλλων θρησκειών.

֍֍֍

Ο λόγος του Θεού που ακούμε σήμερα, και καλούμαστε να τον μελετήσομε, μας μιλάει πράγματι για τον Θεό. Λέει ο Άγ. Παύλος: «Έχουμε ειρήνη με τον Θεό».

Μας μιλάει όμως και για άλλα δύο πρόσωπα: τον Ιησού Χριστό και το Άγιο Πνεύμα. Και μας λέει ότι την ειρήνη με τον Θεό την έχουμε «διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».

Και στο Ευαγγέλιο, ο ίδιος ο Ιησούς μας διδάσκει και λέει: «έχω να σας πω πολλά άλλα ακόμα, αλλά δεν μπορείτε ακόμη να τα συγκρατήσετε στο μυαλό σας». Δεν μπορούμε να τα μάθομε όλα μαζί. Έχομε ανάγκη να μας αποκαλύπτει κάποιος την αλήθεια λίγο-λίγο. Και συνεχίζει ο Χριστός: «όταν έλθει το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια».

Βλέπομε λοιπόν ότι ο Ιησούς Χριστός μας αποκαλύπτει ΕΝΑ Θεό, αλλά σε ΤΡΙΑ πρόσωπα:

– ο Πατέρας που δημιούργησε τα πάντα. Αλλά έβλεπε ότι λόγω της αμαρτίας δεν κάναμε το θέλημά του, γι’ αυτό δεν ζούσαμε σε κοινωνία μαζί του, ούτε μεταξύ μας, και έτσι δεν μπορούσε να εκπληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο μας έπλασε: να έχομε την αιώνια ζωή μαζί Του για πάντα.

– Ο Ιησούς Χριστός μας μιλάει και για τον Υιό, τον εαυτό του, που τον έστειλε ο Πατέρας να αποκαταστήσει, να ξαναφτιάξει, τη σχέση μας με τον Πατέρα, και να μας ξαναδώσει την αιώνια ζωή του Θεού.

– Μας μιλάει και για το Άγιο Πνεύμα της αλήθειας. Λέει ότι το Άγ. Πνεύμα θα μας οδηγήσει σε όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ, διότι θα μας λέει όλα όσα μας είπε ο Ιησούς Χριστός, και θα μας δίνει να καταλάβομε μέσα στους αιώνες, όλα όσα ΔΕΝ έχομε καταλάβει ακόμη από την αλήθεια του Ιησού Χριστού.

֍֍֍

Γιατί άραγε ενδιαφέρεται ο Ιησούς για την ΑΛΗΘΕΙΑ; Διότι τον Σατανά, τον ονομάζει πατέρα του ψεύδους. Με τα ψέματά του ο Διάβολος κατόρθωσε να παραπλανήσει τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα, και να μας ρίξει όλους στην αμαρτία, αποκομμένους από τον Θεό.

Γι’ αυτό χρειάστηκε να στείλει ο Θεός Πατέρας στη γη τον Υιό του, για να μας σώσει από την αμαρτία και από τον πατέρα του ψεύδους, και να μας συμφιλιώσει με τον Θεό Πατέρα, να έχομε δηλαδή ειρήνη με τον Θεό.

Με ποιον τρόπο συμφιλιωθήκαμε με τον Θεό; Μας λέει ο Παύλος: με την πίστη και το Βάπτισμα.

Και τώρα που εγκαταλείψαμε τον Διάβολο και έχομε ειρήνη με τον Θεό, τι κερδίζομε; Μας απαντάει ο Παύλος: Ελπίζομε να συμμετάσχομε στη δόξα του Θεού, στη ζωή του, στην αιώνια χαρά και ευτυχία!

֍֍֍

Όμως δεν αρκεί που πιστέψαμε και βαφτιστήκαμε και συμφιλιωθήκαμε με τον Θεό Πατέρα. Έχομε ανάγκη να παραμείνομε σ’ αυτή τη συμφιλίωση, την ειρήνη με τον Θεό.

Σ’ αυτό τον κόσμο όμως που ζούμε, τον κόσμο που έπεσε στην αμαρτία, δεν είμαστε ακόμη στον παράδεισο. Θα έχομε θλίψεις, όπως είχε θλίψεις ο Ιησούς Χριστός, αλλά και η πάναγνη Μητέρα του η Παναγία.

Μέσα στις θλίψεις κινδυνεύομε να απογοητευτούμε, και να εγκαταλείψομε τον αγώνα για την αρετή, τον αγώνα να εκτελούμε το θέλημα του Θεού. Έτσι κινδυνεύομε να ξαναγυρίσομε πάλι στο ψέμα, στην αμαρτία, στον εγωισμό

Αυτές λοιπόν οι θλίψεις δεν είναι άχρηστες, αλλά πάρα πολύ χρήσιμες, διότι μας δίνουν την ευκαιρία να μάθομε την ΥΠΟΜΟΝΗ του Ιησού Χριστού, και να αποκτήσομε την αρετή. Όσο πιο πολύ διαρκούν οι θλίψεις, τόσο μαθαίνομε την υπομονή, αυξάνει η αρετή, και τόσο αυξάνει η ελπίδα μας για την αιώνια ζωή.

Μα, αλήθεια – θα πει κάποιος – είναι σίγουρο ότι δεν θα πάει χαμένος ο αγώνας μας, ο αγώνας του Ιησού Χριστού, και θα φθάσομε στην αιώνια ζωή κοντά στον Θεό;

Βεβαίως, μας απαντάει ο Άγ. Παύλος, διότι «η ελπίδα δεν ντροπιάζει, επειδή η αγάπη του Θεού ξεχύθηκε μέσα στις καρδιές μας, μέσω του Αγίου Πνεύματος που μας έχει δοθεί».

֍֍֍

Αδελφοί μου, όλα αυτά είναι ΔΩΡΑ αυτού του Τριαδικού Θεού: Πατέρα, Υιού και Αγίου Πνεύματος, που σήμερα τον εορτάζομε. Εκείνος τα έκανε όλα, και μας συμπαραστέκεται μέχρι να φθάσομε οριστικά σ’ αυτό που ελπίζομε: την αιώνια ζωή, για την οποία ο Πατέρας έστειλε τον Υιό του να μας σώσει, και το Άγιο Πνεύμα για να μας οδηγεί στην αλήθεια και να μας δυναμώνει!

Ας ευχαριστούμε λοιπόν και ας δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό, τον οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζουν οι υπόλοιποι άνθρωποι, ενώ εμείς τον γνωρίζομε και ξέρομε γιατί ζούμε και γιατί αγωνιζόμαστε.

Ας είναι ευλογημένος ο Τριαδικός Θεός!

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας στην Παλλήνη

Επόμενο Άρθρο

COMECE: Ο π. Manuel Barrios επόμενος γραμματέας της COMECE

You might be interested in …

«Στην Αθήνα, σε ποιους έφθασε η Βασιλεία του Θεού;». Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού στην εορτή του Αγίου Λουκά

ΑΓ. ΛΟΥΚΑ 2019   Στην Αθήνα, σε ποιους έφθασε η Βασιλεία του Θεού;   Στο Β’ ανάγνωσμα που ακούσαμε, ο απ. Παύλος βρίσκεται στη Ρώμη υπό κράτηση, και προβλέπει ότι θα εκτελεστεί για την πίστη […]

Εορτή Αγίου Παντελεήμονα. Ομιλία σεβασμ. Πέτρου Επισκόπου Σύρου-Θήρας Κρήτης

Άγιος Παντελεήμονας  – 2019             Έφτασε και πάλι η εορτή του Αγίου προστάτη αυτής της ενορίας. Ο μάρτυρας της πίστης, Παντελεήμονας, γιατρός του σώματος αλλά και της ψυχής όσων προστρέχανε σε εκείνον, αναζητώντας γιατρειά για […]

Αδελφές Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, Εορτή Αγίου Ιωσήφ. [Ομιλία π. Τζώρτζη]

Ο ευαγγελιστής Ματθαίος αρχίζει το ευαγγέλιο του αναφέροντας ένα γενεαλογικό κατάλογο με αρκετά ονόματα στα οποία δεν στρέφουμε, συχνά, την προσοχή μας, γιατί θεωρούμε ότι είναι άσκοπο να ασχοληθούμε με αυτά. Μόνο κάποιος που γνωρίζει […]