20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εγκαίνια του Ι. Καθ. Μητροπολιτικού Ναού,της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας

ntomo

ntomo

Τα εγκαίνια του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού,

των Αγίων Ιακώβου Αποστόλου και Χριστοφόρου Μάρτυρα

της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας

Οι εργασίες διήρκεσαν περίπου 10 μήνες, αν και όλες οι βασικές εργασίες, όπως η αντικατάσταση της στέγης και οι επεμβάσεις για την μόνωση των εξωτερικών τοίχων κράτησαν μόλις 3 μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Μετά από πολύ κόπο και πολύ άγχος, αλλά και τις αναμενόμενες, για το μέγεθος ενός τέτοιου εγχειρήματος, δυσκολίες, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης Σπιτέρης, πλαισιωμένος από τον Ιερό Κλήρο και τους πατέρες Καπουκκίνους, έγινε η καθαγίαση της νέας Αγίας Τράπεζας, η ευλογία του άμβωνα, του Βαπτιστηρίου και της Καθέδρας. 


ntomo_2 ntomo_3

Στην όμορφη και συνάμα συγκινητική αυτή τελετή, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κος Γιάννης Τρεπεκλής, αντιπρόσωποι των αρχών, ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών Κος Χρήστος Δεσύλλας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κου Νεκταρίου και μεγάλος αριθμός πιστών. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού καλωσόρισε όλους στον οίκο του Κυρίου, που μόνο στην Κέρκυρα ακόμη συνηθίζεται να αποκαλείται, όπως είπε, ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός «Ντόμος», από τα λατινικά Duomo, δηλαδή Οίκος (του Κυρίου), εξήγησε στο εκκλησίασμα τις εργασίες που επιτελέστηκαν και έκανε μια σύντομη «ξενάγηση» στα πιο σημαντικά μνημεία που περικλείει ο Ντόμος, στις ιερές εικόνες, από τις οποίες εξέχουσα θέση κατέχει η Παναγία στο θρόνο του Κωνσταντίνου Τζάνε, ένα από τα λίγα έργα του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, τον Εσταυρωμένο του 16ου αιώνα ο οποίος τοποθετήθηκε στην κόγχη του Ιερού και τις δύο εικόνες του 17ου αιώνα οι οποίες παρουσιάζουν τον Άγιο Ιάκωβο που κηρύττει το λόγο του Θεού στην Κομποστέλλα και το μαρτύριο του ίδιου Αποστόλου, οι οποίες τοποθετήθηκαν μέσα στον ανακαινισμένο χώρο του ιερού. Ιδιαίτερη αξία επίσης έχει η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι η μόνη που σώθηκε από τον κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς του 1943, Ναό της Αννουντσιάτας και τοποθετήθηκε πάνω από τον νέο Άμβωνα. Παρουσίασε επίσης τα νέα βιτρό, τα δύο με τους αγίους προστάτες του Ντόμου, τον άγιο Ιάκωβο και τον Άγιο Χριστόφορο, που βρίσκονται στο βάθος του Ιερού και είναι δωρεές από διάφορους φίλους και πιστούς και αυτό με τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης στο παρεκκλήσιο της Αγίας Θηρεσίας, το οποίο δώρισε ο Σεβ. Επίσκοπος Σύρου π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και ιδιαίτερα τον νυν Δήμαρχο Κερκύρας Κο Γιάννη Τρεπεκλή αλλά και τον Προκάτοχό του Κο Σωτήρη Μικάλεφ, ο οποίος, εσπευσμένα το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, είχε προχωρήσει στην έκδοση της άδειας αποκατάστασης στέγης, για να διευκολύνει το έργο της Εκκλησίας, τον εφημέριο και οικονόμο της Αρχιεπισκοπής, π. Μάριο Ρήγο, αλλά και τις μοναχές και όλους τους ενορίτες, ιδιαίτερα την ομάδα των νέων που βοήθησαν επανειλημμένα και με πολύ κόπο στον καθαρισμό του Ναού κατά τη διάρκεια των εργασιών. Κατά την Καθαγίαση του Ιερού Βωμού, αφού χρίστηκε με το Άγιο Μύρο, τοποθετήθηκε στο φυτό της Αγίας Τράπεζας τεμάχιο από το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βικεντίου Μάρτυρα, το οποίο συνοδεύτηκε από επίσημο έγγραφο που υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, και ο Αρχιεπίσκοπος σφράγισε, όπως είθισται, με μαρμάρινη πλάκα. Παραθέτουμε το κείμενο για να βοηθήσουμε και στην πληροφόρηση των αναγνωστών σχετικά με το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βικεντίου και την ύπαρξή του στην Κέρκυρα.


+ΙΩΑΝΝΗΣ, Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας

Σήμερα, την 23η του μηνός Οκτωβρίου του Σωτηρίου έτους 2011, ημέρα Κυριακή, κατά την καθαγίαση της νέας Αγίας Τράπεζας του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, εγώ ο Ιωάννης Σπιτέρης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, εναποθέτω στο φυτό της Τραπέζης τούτης, σύμφωνα με την αρχαιότατη παράδοση και τους κανόνες της Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, (CE De Dedicatione Ecclesiae, depositio reliquiarum n. 900) απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μάρτυρα Βικεντίου, του οποίου ολόκληρο το ιερό Λείψανο, φυλάσσεται από αιώνες στον Ιερό αυτό Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Άγιος Βικέντιος, μάρτυρας του 3ου μΧ αιώνα, ετάφη στις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου στη Ρώμη, περί το 306 μΧ. Το ιερό του Λείψανο, μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα το έτος 1780, σταλμένο από τον Νικόλαο Άγγελο Μαρία Λαντίνι, Αυγουστινιανό μοναχό, ο οποίος είχε διατελέσει ηγούμενος της μονής των ερημιτών του Αγίου Αυγουστίνου στην Κέρκυρα (Ανουντσιάτα). Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Μάρτυρα Βικεντίου συνοδεύεται από πιστοποιητικό, υπογεγραμμένο από τον προαναφερθέντα Επίσκοπο, με ανάγλυφη σφραγίδα, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μαζί με το ιερό Λείψανο του Αγίου Βικεντίου βρίσκεται και μια γυάλινη αμπούλα η οποία περιείχε αίμα του Μάρτυρα. Οι Χριστιανοί, κατά τους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας τελούσαν τη Θεία Ευχαριστία επάνω στους τάφους των Αγίων Μαρτύρων. Η Αγία Εκκλησία καθόρισε να καθαγιάζεται κάθε Ιερός Βωμός με την τοποθέτηση σε αυτόν τιμίων Λειψάνων Αγίων Μαρτύρων, οι οποίοι απέδειξαν την αγάπη και αφοσίωσή τους στον Κύριο με το μαρτύριό τους.

Για την μεγαλύτερη δόξα του Θεού

Ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Ζακύνθου και Κεφαλληνίας  +Ιωάννης Σπιτέρης

Ο Εφημέριος του Ι.Κ. Μητροπολ. Ναού Π. Μάριος Ρήγος

ntomo_4

Ακολούθησε κανονικά η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, κατά την οποία έψαλε η Χορωδία της Ενορίας του Ι. Κ. Μητροπολιτικού Ναού. Αμέσως μετά το Μετακοινωνικό, ο π. Μάριος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη για τη μέριμνα που έδειξε και συνεχίζει να δείχνει όσον αφορά την αποκατάσταση των μνημείων της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα και όχι μόνο, και ιδιαίτερα για τον ακούραστο τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσε και συνέδραμε σε όλες τις εργασίες στο Μητροπολιτικό Ναό μέχρι και την αποπεράτωσή τους. Ας ελπίζουμε, και το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, όπως το έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος κατά την ομιλία του, αυτός ο ανακαινισμένος Ναός της Κέρκυρας να γεμίζει όλο και περισσότερο από πιστούς που θα συρρέουν για να δοξάζουν τον Κύριο και να λαβαίνουν τη Θεία Του Χάρη μέσα από τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας.

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ιεραποστολών 2011

Επόμενο Άρθρο

Ασίζη: «Προσκυνητές της Αλήθειας, Προσκυνητές της Ειρήνης»

You might be interested in …

Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου απο το Vodjan στην Κέρκυρα

  Στις 3 Φεβρουαρίου του σωτηρίου έτους 2013, στην πόλη Vodnjan, τη γνωστή και ως Dignano, στην Ίστρια της Κροατίας, η οποία ανήκει στην Επισκοπή του Παρέντσο-Πόλα (Dioecesis Parentina et Polensis), στον Ενοριακό Ιερό Ναό […]

june_11_3

Κέρκυρα : Αγρυπνία προσευχής για τους Ιερείς μας και για τις κλήσεις

Αγρυπνία προσευχής Για τα 60 χρόνια Ιερατικής ζωής του Αγίου Πατέρα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ Για τους Ιερείς μας και για τις κλήσεις   Την Παρασκευή 3 Ιουνίου, η ομάδα των νέων της Αρχιεπισκοπής μας, οργανώσαμε μαζί […]