20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Εγκύκλιος Επιστολή του Επισκόπου Δημητρίου για την τέλεση του “Έτους Πίστεως”

ex_02

ex_02

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ «ΕΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΩΣ»

ΤΗΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

(11 Οκτωβρίου 2012- 24 Νοεμβρίου 2013)

 

 

Σεβάσμιοι αδελφοί Ιερείς, Σεβαστές Μοναχές και Αγαπητοί πιστοί της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας,

 

Η εορτή της Πεντηκοστής και η πανήγυρη της Αγίας Τριάδος, της οποίας το πανάγιον όνομα φέρει ο καθεδρικός μας Ναός, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σας αναγγείλω και επίσημα το «έτος πίστεως», το οποίον η Α.Α. ο πάπας και προϊστάμενος της Αγάπης Βενέδικτος ις΄ κήρυξε επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως των 50 ετών από την έναρξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου στο Βατικανό και των 20 χρόνων από την έκδοση της «Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας». Το πνευματικόν δε αυτό έτος θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου 2012 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου 2013 με την εορτή – κατά το Λατινικό Εορτολόγιο – του «Χριστού Βασιλέως» του σύμπαντος κόσμου.

 

Κατά την τακτική εαρινή συνεδρίασή της (από 30ής Απριλίου έως 3ης Μαΐου τρέχ. έτους), η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος -αναφερόμενη στο πνευματικόν αυτό «έτος πίστεως»- αποφάσισε να σταλεί από τους κατά τόπους οικείους Ιεράρχες εγκύκλιος επιστολή προς τον κλήρο και τον λαό των καθολικών πιστών, δια της οποίας θα δίνονται γενικές οδηγίες και θα διατυπώνονται προτάσεις, προκειμένου το πνευματικόν αυτό γεγονός να βιωθεί σύμφωνα προς το πνεύμα εκείνο που επιδιώκει και προτείνει η Εκκλησία, και να αποβεί πνευματικόν όφελος όλων των πιστών, αλλά και του κόσμου. Ήδη προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων από τις 21-23 Μαΐου 2013, προς μελέτην του θέματος «Πίστη και Ευαγγελισμός».

 

Στα πλαίσια αυτά, σύσσωμη η Ελληνική Καθολική Εξαρχία -επίσκοπος, ιερείς και λαϊκοί πιστοί- επιθυμούμε με κάθε μέσον να συμβάλουμε, ώστε όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι στον σημερινό χειμαζόμενο από πολυποίκιλες, βαθύτατες (πολιτικοκοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές) κρίσεις κόσμο, και χαρακτηρισμένον από την χειρότερη και αυτής ακόμη της αθεΐας θρησκευτική αδιαφορία, καθώς και από την συνακόλουθη πνευματική κόπωση, που συχνά αγγίζει και εμάς τους ίδιους, είναι απαραίτητος ο επανευαγγελισμός, προς αναπτέρωση της χριστιανικής ελπίδας, προς ολοκληρωμένη ωρίμανση και βίωση της πίστεως. Δηλαδή, των βιωμάτων εκείνων που θα μάς βοηθήσουν να ιχνογραφήσουμε επί το ακριβέστερον στις καρδιές μας το κάλλος της μορφής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σκύβοντας επάνω στα θέματα της πίστεως δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε το περιεχόμενο του πρώτου και μοναδικού Ευαγγελίου. Αλλά, ως χριστιανοί, καλούμαστε ασφαλώς να εξετάσουμε με συνέπεια την σχέση ζωής μας με εκείνο, καθώς και την μεγάλη ευθύνη μας ενώπιον της ανθρωπότητας στο ιστορικό πράγματι γίγνεσθαι τής εποχής μας.

 

Περισσότερο ίσως παρά ποτέ, ο κάθε ένας χριστιανός καλείται να είναι διακομιστής του σωστικού Μυστηρίου του Θεού. Να είναι μάρτυρας της Ενσαρκώσεως και της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού. Δια της καθημερινότητας του βίου να διαλαλεί μήνυμα ζωής και ελπίδας για όλους τους ανθρώπους. Είμαστε, λοιπόν, απαραίτητοι στον Θεό. Ακριβώς όπως απαραίτητη ήταν και η ευαγγελιζόμενη από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ Παρθένος Κόρη. Από τον καθένα μας, λοιπόν, ο Ύψιστος Θεός περιμένει να δεχθούμε να γίνουμε διακομιστές του μεγάλου μηνύματος της Αγάπης Του για τον άνθρωπο. Περιμένει να ακούσει το προσωπικό μας Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου, ώστε να δώσουμε σάρκα Ζωής στο μήνυμα Σωτηρίας. Ναι, είμεθα διακομιστές φορτίου Αγάπης. Διακομιστές θείας Ζωής και βεβαίας Ελπίδας. Είναι ανάγκη σήμερα η ζωή του καθενός μας, ο βίος και η πολιτεία μας να λειτουργούν ωσάν Ιστοσελίδα προβολής μηνυμάτων στο σύστημα της Θείας Οικονομίας της Σωτηρίας: Μπορούμε -και οφείλουμε- να εκπέμπουμε θεία μηνύματα. Στο σύστημα της σωστικής επικοινωνίας του Θεού με τον άνθρωπο όλων των εποχών εντάσσεται η αποστολή μας ως φορέων-διακομιστών του χριστιανικού μηνύματος. Κι εδώ αρμόζει τέλεια ο σοφός παροιμιακός λόγος μουσουλμάνου ποιητού: Αν δεν κάνω εγώ, Αν δεν κάνεις εσύ, Αν δεν κάνουμε ’μείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη; (Ν. Χικμέτ ).

 

Σεβάσμιοι αδελφοί Ιερείς, Σεβαστές Μοναχές και Αγαπητοί πιστοί της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας,

 

σας προτείνω λοιπόν να βιώσουμε -μέσα στην Κοινότητα των ιερέων, μέσα στις δυο ενορίες μας, Αθηνών και Γιαννιτσών, μέσα στις δυο Κοινότητες των εκπατρισμένων αδελφών μας: Ιρακινών Χαλδαίων και Ελληνοκαθολικών Ουκρανών, μέσα στις μοναστικές κοινότητες της Ιεράς Μονής Παμμακαρίστου, των Μικρών Αδελφών του Ιησού και των Ουκρανών βασιλειανών μοναζουσών- αυτό το   «έτος πίστεως» και του επανευαγγελισμού με κατάλληλες προς τούτο πνευματικές εκδηλώσεις, με εντονότερη λειτουργική προσευχή, με γενναιόδωρη πνευματική περισυλλογή και βαθύτερη πνευματική μελέτη των βασικών άρθρων της πίστεώς μας.

Για τον σκοπόν αυτόν, μικρή ομάδα από ιερείς και λαϊκούς πιστούς, θα προγραμματίσουν τις κατάλληλες εκδηλώσεις του πνευματικού αυτού «έτους πίστεως».

 

Παρακαλώ δε τους Ιερείς, τις Μοναχές και τους πιστούς της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας να ανταποκριθούμε όλοι στην πρόσκληση της Α.Α. του πάπα και προϊσταμένου της Αγάπης Βενεδίκτου ις΄, αντλώντας έμπνευση και ώθηση από την διδασκαλία και τις αποφάσεις της Β΄ Συνόδου στο Βατικανό και από την «Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας» επί τη πνευματική επετείω της συμπληρώσεως 50 χρόνων από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου και 20 χρόνων από την έκδοση της «Κατήχησης».

 

Η Αγάπη του Θεού και Πατρός, του Κυρίου ημών Ιησού η Χάρις και η Κοινωνία του Παναγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών.

 

+ Δημήτριος

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Αποστολίκος Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθ. Ελλάδος, Τιτουλάριος Επίσκοπος Γρατιανουπόλεως

Επόμενο Άρθρο

Το θέμα της επόμενης Π.Η.Ν. του Ρίο ντε Τζανέιρο

You might be interested in …

Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος Διδάκτωρ τιμής ένεκεν

    Στις 14 Νοεμβρίου 2014, το Ποντιφικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης ανακήρυξε Διδάκτορα τιμής ένεκεν (doctor honoris causa) τον καθηγητή Σεβασμιότατο Δημήτριο Σαλάχα, Αποστολικό Έξαρχο των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, και την προηγουμένη […]