20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

image001

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένατη Επέτειος της Επισκοπικής Χειροτονίας του Αρχιεπισκόπου µας Ιωάννη

image001

Με κάθε λαµπρότητα, και τελώντας αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντας του Σεβ. Ιωάννη και πέντε ιερέων, γιορτάσαµε την ένατη επέτειο της επισκοπικής χειροτονίας του σεβασμιοτάτου επισκόπου µας. Σύσσωµο το ενοριακό συµβούλιο και πλήθος πιστών κατέκλισαν τον Ιερό ναό του Αγ. Βικεντίου, έδρα του Βικαριάτου. Ευχήθηκαν και συµπροσευχήθηκαν για τα «εις πολλά τα έτη» προσφοράς, δηµιουργίας, αυτοθυσίας και πατρικής διακονίας. Εµφανώς συγκινηµένος ο Σεβασµιότατος, δεν έκρυψε τη χαρά του που βρίσκεται και πάλι ανάµεσά µας, και επανέλαβε ότι πληµµυρίζει µε χαρά και ικανοποίηση όταν βρίσκεται στο Βικαριάτο. Η παρουσία τόσων πιστών γύρω από τον ποιµενάρχη αποτελεί γι’ αυτόν την έµπρακτη επιτυχία του έργου και του σκοπού του. Ο Σεβασµιότατος τόνισε ότι η σηµερινή επέτειος δεν έχει στόχο τόσο το πρόσωπό του ως την τοπική εκκλησία, διότι όπως επαναλαµβάνει στις επιστολές ο Αγ. Ιγνάτιος Αντιοχείας: «όπου είναι ο επίσκοπος, εκεί είναι και η Εκκλησία». Οι θεσµοί προσέφεραν στο Σεβασµιότατο διάφορα αναµνηστικά δώρα. Η Θεία Ευχαριστία συνεχίστηκε µε ζεστή οικογενειακή δεξίωση στην αίθουσα του Βικαριάτου.

image003

Γιορτή του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή De la Salle

image005

Το απόγευµα του Σαββάτου 19 Μαΐου 2012, στον Καθεδρικό ναό Αµιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου εορτάστηκε µε κάθε επισηµότητα η γιορτή του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή De la Salle. Ο Σεβασµιότατος στην οµιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στον µεγάλο άγιο της εκκλησίας µας αλλά και στο πολύ µεγάλο έργο Αγάπης που επιτελούν οι Λασαλιανοί τόσο παγκοσµίως όσο και στη χώρα µας. Η Θεία Ευχαριστία χρωµατίστηκε ιδιαίτερα από την παρουσία 30 περίπου νέων και εφήβων της ενορίας που µετείχαν ενεργά στην όλη τελετή µε µουσική επένδυση, ψαλµούς, αναγνώσµατα και συµµετοχή µε λειτουργοϋπηρέτες. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν στο τέλος η σύµπραξη νέων και εφήβων µε τους µεγαλύτερους απόφοιτους για να ψάλουν δυνατά στο τέλος της Ευχαριστίας τον ύµνο προς τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή De la Salle. Ακολούθησε κέρασµα στο προαύλιο της Εκκλησίας όπου οι παρόντες ευχήθηκαν στους αδελφούς των Χριστιανικών Σχολείων και στα µέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας τα «Χρόνια Πολλά».

 

 Χορήγηση του µυστηρίου του Χρίσµατος στα παιδιά του κατηχητικού

image008

Την Κυριακή 20 Μαΐου χορηγήθηκε το µυστήριο του Χρίσµατος σε δώδεκα παιδιά του Κατηχητικού. Στον κατάµεστο ναό οι ανάδοχοι, αφού πήραν το φως από την πασχαλινή λαµπάδα, το µετέδωσαν στα παιδιά, τα οποία διατράνωσαν στη συνέχεια την πίστη τους και έλαβαν το Χρίσµα από τον Επίσκοπο. Την όλη κατανυκτική τελετή χρωµάτισε η χορωδία, που για άλλη μια φορά έδωσε ξεχωριστή αίγλη στην τελετή. Τα παιδιά προσέφεραν στο τέλος µία ανθοδέσµη στο Σεβασµιότατο Ιωάννη µε την ευκαιρία της 9ης επετείου της Επισκοπικής Χειροτονίας του. Τα παιδιά, αφού τον ευχαρίστησαν για τη συχνή παρουσία του κοντά τους, τόνισαν πόσο τον αγαπούν και πόσο θέλουν να του µοιάσουν. Ο Σεβασµιότατος, αφού τους ευχαρίστησε, ευχήθηκε µε τη σειρά του από τα παιδιά να έχουµε κλήσεις που τόσο έχουµε ανάγκη. Την αγάπη τους προς τον ποιµενάρχη τους εξέφρασαν όλοι οι παρόντες µε το παρατεταµένο χειροκρότηµά τους αµέσως µετά από την προσφορά της ανθοδέσµης από τα παιδιά.

 image009

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ενοριακής Σύναξης

Το απόγευµα της Τετάρτης 23 Μαΐου 2012 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Ενοριακής µας σύναξης. Μετά από εξάµηνη συντεταγµένη συλλογική προσπάθεια, που στόχευε στο να ανακαλύψουµε και πάλι τη σπουδαιότητα του Λόγου του Θεού στην προσωπική, στην οικογενειακή και στην ενοριακή µας ζωή (µε οµιλίες, συζητήσεις σε οµάδες και θεσµούς, επεξεργασία ερωτηµατολογίων και µελέτη της Αγίας Γραφής). Η αυλαία της πρώτης αυτής φάσης έπεσε µε µια συγκινητική Λειτουργία του Λόγου, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε επίσηµα στους πολυπληθείς παρόντες ενορίτες την Αγία Γραφή.

image011

Στη συνέχεια, στην ενοριακή αίθουσα «Πολιτισµός της Αγάπης» ξεκίνησε επίσηµα η δεύτερη φάση της Ενοριακής µας Σύναξης. Το θέµα, που θα απασχολεί όλη την κοινότητά µας µε την έναρξη της επόµενης ποιµαντικής περιόδου (από τον Οκτώβριο), θα αφορά την απάντηση του Χριστιανού ­-µέσα στην κοινότητα- ­στο Λόγο του Θεού µέσω της Πίστης. Πρόκειται για µια ευτυχής συγκυρία µε το έτος της Πίστης, που ανακηρύχθηκε και ξεκινά για όλη την Καθολική Εκκλησία από τον επόµενο Οκτώβριο.

image013

Προηγούμενο Άρθρο

«Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού»

Επόμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη : Χορήγηση της Πρώτης Κοινωνίας

You might be interested in …

– Σύνοψη της Κοινωνικής Διδασκαλίας, Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

  Στην προσπάθεια γνωριμίας, προβολής και ενημέρωσης του βιβλίου «ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ», που εκδόθηκε με την φροντίδα της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου, μετά την Αθήνα […]

roupel

Καθολικοί της Θεσσαλονίκης τιμούν το Στρατηγό Γεώργιο Δουράτσο

Με επικεφαλής τον παλαίμαχο ιερέα της Αποστολής π. Ιωάννη Λούβαρη, από το 1966, πιστοί της καθολικής κοινότητας Θεσσαλονίκης εξέδραμαν μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής 3ης Απριλίου στο Οχυρό Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για να […]

Οκταήµερο Γνωριµίας, Στοχασµού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ Μεσογγή Κέρκυρας

   Οκταήµερο Γνωριµίας, Στοχασµού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ Μεσογγή Κέρκυρας 10 έως και 17 Ιουλίου 2012 Τείνει πλέον να γίνει θεσµός το Οκταήµερο Γνωριµίας, Στοχασµού και Ψυχαγωγίας για ΕΦΗΒΟΥΣ, µε εφήβους από την Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας […]