8 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ειρήνη, Ολοκληρωμένη Οικολογία και Συνοδικότητα, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Ασίζη Ιταλίας 7-10/10/2022

Το ετήσιο Διεθνές Εργαστήρι (Workshop) 7- 9 /10 /22 και η Γενική Συνέλευση της 10/10/22 των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» της Ευρώπης πραγματοποιήθηκαν στην Ασίζη της Ιταλίας. Την Ελληνική Επιτροπή εκπροσώπησε ο γραμματέας Νίκος Βουτσίνος.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε η Κοινότητα των Φραγκισκανών της πόλης και ξεκίνησαν τις εργασίες με την εναρκτήρια προσευχή, που είχαν ετοιμάσει νέοι που συμμετέχουν στην Ιταλική Επιτροπή, στο παρεκκλήσιο του «Αδελφού Ηλία» εντός της Ιεράς Μονής τους. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, Σεβ/τος NoelTreanor, χαιρέτησε τους περισσότερους από 60 συνέδρους και καλεσμένους, από 20 χώρες που προσήλθαν για να λάβουν μέρος στην ετήσια συνάντηση με θέμα «Ειρήνη, Ολοκληρωμένη Οικολογία και Συνοδικότητα». Η φετινή συνάντηση έγινε ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία γι’ αυτό καλωσόρισε ιδιαίτερα το σύνεδρο απ’ την πολύπαθη χώρα.

Στην προσφώνησή της, η Δήμαρχος Stefania Proietti ανέδειξε το πνεύμα της Ασίζης, ως πόλη της ειρήνης, της φιλοξενίας και του δικαίου. Υπενθύμισε το ρίσκο που πήραν οι κάτοικοί της για να σώσουν εκατοντάδες Εβραίους, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη 23ου πριν αρχίσει η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ιταλικής Επιτροπής. Αρχιεπίσκοπος της Κατάνια, Luigi Renna, τόνισε ότι το 2022 είναι η 60ετία από την έναρξη της Συνόδου, η οποία αποκατέστησε τη Συνοδικότητα στην Καθολική Εκκλησία,

Στην κεντρική του ομιλία, ο π. Giacarno Costa, της Συντονιστικής Επιτροπής της τρέχουσας Συνόδου, εξήγησε ότι η Συνοδικότητα και η Ολοκληρωμένη Οικολογία είναι πτυχές του ίδιου οράματος, όπως περιγράφεται στην Evangelii Gaudium. Οι έννοιες καλούνται να γονιμοποιήσουν η μία την άλλη σε πλαίσιο παγκοσμιοποίησης που οδηγεί σε κατακερματισμό και απομόνωση, επισήμανε. Σ’ αυτό το όραμα της Εκκλησίας, όπως προτείνει ο πάπας Φραγκίσκος. η Συνοδική Μέθοδος πρέπει να διαποτίσει την Εκκλησία στις δομές και την αποστολή της.

Την 8η Οκτωβρίου οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν τη Rondine, την «Ακρόπολη της Ειρήνης», όπου ο ιδρυτής της κοινότητας, Franco Vaccari εισήγαγε την μέθοδο της Rondine, η οποία συνίσταται στο να φέρει κοντά νέους από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους. Αυτή η εμπειρία τους οδηγεί, συχνά, να ασχολούνται με θέματα δικαιοσύνης και ειρήνης, όταν επιστρέφουν. Ο ομιλητής κατέληξε λέγοντας «η φιλία μας οδηγεί στο μέλλον, οι φτωχοί και οι νέοι είναι τα θύματα της αποτυχίας της πολιτικής, που οδηγεί στον πόλεμο». Οι συμμετέχοντες σημείωσαν με ενδιαφέρον τη σχεδιαζόμενη επέκταση του «σχολικού προγράμματος Rondine» σε άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν 4 Εργαστήρια, σε συνοδικό πλαίσιο, από νέους. Στην αρχή αντάλλαξαν εμπειρίες και στη συνέχεια διερεύνησαν διαφορετικές διαστάσεις της ειρήνης σε σχέση με την οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση, τιε οικολογικές αλλαγές και εργασία, Οι προκλήσεις που εντοπίστηκαν είναι τρομακτικές, γι’ αυτό, ακόμα και αν οι βέλτιστες πρακτικές σε διάφορα μέρη της Ευρώπης απέδειξαν ότι μπορεί να αναληφθεί ουσιαστική δράση σε τοπικό επίπεδο, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όπως το παράδειγμα για τους στόχους της Ε.Ε. στο πακέτο μέτρων «Fit for 55».

Από την εμπειρία του Rondine, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Πάπα και την όλη εμπειρία των ανωτέρω Εργαστηρίων προέκυψε η ανάγκη της σωστής και αφοσιωμένης ακρόασης, για να υπάρχει αληθινή κατανόηση και διάλογος, ώστε, σύμφωνα με την εμπειρία Rondine «ν’ αντιμετωπίζεται ο εσωτερικός και εξωτερικός εχθρός».

Μετά την Κυριακάτικη θεία λειτουργία, οι Σύνεδροι περπάτησαν στα χνάρια του Αγίου Φραγκίσκου εντός της πόλης προσευχόμενοι για Ειρήνη και Οικολογική Μεταστροφή, δύο ζητήματα κεντρικά για την ιστορία της πόλης αλλά και για την Κοινωνική Διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας.

Υπό το πρίσμα των εμπλουτισμένων εμπειριών στα ανωτέρω, η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην καθολική διδασκαλία για την Ειρήνη και τη Φροντίδα της Δημιουργίας, αλλά και την επείγουσα ανάγκη να μετατραπούν αυτές οι διδασκαλίες σε δράση, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο,ώστε να αποτραπεί ο περαιτέρω μιλιταρισμός και η κλιμάκωση των πολέμων και να σταματήσει η καταστροφή του Κοινού μας Σπιτιού, όπως έχει τονίσει ο πάπας Φραγκίσκος

Στους καιρούς του πολέμου στην Ουκρανία η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης σημειώνει ότι δικαιολογείται η αυτοάμυνα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην αφήσουμε τη νόμιμη άμυνα να οδηγηθεί σε εκδικητική δράση.

Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε ο Επίσκοπος Noel Treanor επανεκλέχθηκε, για δεύτερη τριετία, ως Πρόεδρος των Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης .

Στη Γ.Σ. χαιρέτησε και συμμετείχε, εν μέρει, ο Καρδινάλιος Michael Czerny, Επικεφαλής του «Οργανισμού για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης» της Αγίας Έδρας. 

—————————————————————————————-

Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ευρώπης : ή Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” είναι η ΕΝΩΣΗ 31 επιτροπών “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” των Καθολικών Ιεραρχιών, οι οποίες εργάζονται για την προώθηση της δικαιοσύνης, της ειρήνης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η Δικαιοσύνη και Ειρήνη Ευρώπης συμβάλλει στη διάδοση της Καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Γενική Γραμματεία της εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Απόδοση κειμένου από τον υπογράφοντα / φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της J&P Europe

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής «Δικαιοσύνη και Ειρήνη»

Προηγούμενο Άρθρο

25οΔιεθνές Συνέδριο της «Εταιρείας Κανονικού Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών» Καθολικών και Ορθοδόξων (Βελιγράδι 26-30- 2022)

Επόμενο Άρθρο

«Πιστεύουμε μόνο στον Θεό» του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης: Έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας

Η έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους που προκήρυξε η Α.Α. ο Πάπας Φραγκίσκος για την Ευσπλαχνία του Θεού, άνοιξε λίγο πρόωρα στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης, με στόχο να συμπέσει με την πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού […]

Σύρος: Επισκέψεις των Επισκόπων στους Ασθενείς και τους Ηλικιωμένους

Στις 2 Ιανουαρίου 2013, οι Σεβασμιότατοι Επίσκοποι π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Καθολικός Επίσκοπος Σύρου και κ.κ. Δωρόθεος Β΄, Μητροπολίτης Σύρου, τους οποίους συνόδευαν αντίστοιχα, οι Πανοσιολογιότατοι π.π. Αντώνιος Βουτσίνος, Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και Φλαβιανός […]