20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εκδήλωση: 450 Χρόνια από τη Νίκη στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου με τη Μεσιτεία της Παναγίας

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Ο συνασπισμός και η νίκη των χριστιανικών κρατών
Η καθιέρωση της εορτής της Παναγίας του Ροδαρίου
Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας η εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών με την επιμέλεια της ποιμαντικής επιτροπής.
 
            Η Αρχιεπισκοπή μας αποφάσισε να τιμήσει αυτή τη σπουδαία επέτειο διότι οι χριστιανοί με τη μεσιτεία της Παναγίας κατάφεραν μία νίκη που άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Η επεκτατική πολιτική των Οθωμανών προς την Ευρώπη και τον Ατλαντικό προσωρινά ανεκόπη και σε ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης ο πάπας Πίος Ε’ καθιέρωσε την εορτή της Παναγίας της Νίκης, που αργότερα μετονομάστηκε της  Παναγίας του Ροδαρίου, και η Εκκλησία εορτάζει στις 7 Οκτωβρίου.
 
            Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός του Αρχιεπισκόπου Kαθολικών Αθηνών π. Θεόδωρου Κοντίδη, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας π. Γεώργιος Αλτουβάς, ο Αρχιεπίσκoπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Κερκύρας π. Ιωάννης Σπιτέρης, ο Πανοσιολογιότατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης ως εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Αιδέσιμος Γεώργιος Αδάμ εκ μέρους της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η Ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου και βέβαια η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
 
            Επισήμως επίσης προσκλήθηκαν και απευθύνθηκαν στο κοινό με παρεμβάσεις τους οι πρέσβεις των χωρών που συμμετείχαν στη Ναυμαχία, ο Αποστολικός Επιτετραμμένος της Αγίας Έδρας π. Savio Hon Tai Fai, ο πρέσβης της Ισπανίας κ.  Enrique Viguera, ο πρέσβης της Μάλτας κ. Joseph Cuschieri και εκπροσωπώντας τον πρέσβη της Αυστρίας, ο πρόξενος κ. Christophe Reitinger. Τις παρεμβάσεις τους μετέφραζε παράλληλα με ιδιαίτερη άνεση και αποτελεσματικότητα ο εφημέριος του Αγ. Διονυσίου π. Γεώργιος Ντάγκας.
 
            Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά ο χαιρετισμός της αναγνώστηκε από την Διευθύντρια του Μουσείου κ. Δελλαπόρτα μαζί με τον δικό της χαιρετισμό αφού προηγήθηκε ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρου κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Χαιρετισμό και μήνυμα, το οποίο επίσης αναγνώστηκε, εστάλη και από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή.
 
            Αρκετοί ιερείς, μοναχές του τάγματος του Αγ. Ιωσήφ, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δάσκαλοι και καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, ιστορικοί ερευνητές, θεολόγοι και πολλοί φίλοι της Αρχιεπισκοπής, μας τίμησαν με την παρουσία τους ενώ τηρήθηκαν άψογα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
 
Η ομιλία του π. Μάρκου Φώσκολου όπως πάντα μεστή. Με τον γλαφυρό τρόπο που τον διακρίνει ανέπτυξε το θέμα: Υπό την σην σκέπην… Sub tuum praesidiumΑνατολή και Δύση ενωμένες σε μια ικεσία προς την Παναγία υπέρ της Εκκλησίας.
 
Η ομιλία του κ. Σπύρου Γαούτση με τίτλο Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο απόηχός της στον κόσμο της Ανατολής και της Δύσης, επειδή ο ίδιος δεν ήταν παρών λόγω ασθενείας, επρόκειτο να μεταδοθεί μέσω βίντεο. Ωστόσο λόγω της προχωρημένης ώρας και της φθινοπωρινής ψύχρας, αποφασίστηκε τελευταία στιγμή να μην προβληθεί αλλά να αναρτηθεί μαζί με όλη την εκδήλωση στο You Tube, στο κανάλι του Καθεδρικού μας Ναού.       
 
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Αγ. Διονυσίου με 4 άσματα.
           
Χορηγοί της εκδήλωσης τα σχολεία Αγ. Παύλος Πειραιά και Δελασάλ Αλίμου καθώς και η Ελληνογαλλική Σχολή St Joseph Πεύκης και Jeanne d’ Arc Πειραιά.
           
Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος π. Θεόδωρος δώρισε στους συντελεστές της εκδήλωσης, στους χορηγούς και στους επισήμους προσκεκλημένους μας αναμνηστικό της επετείου.
           
Ευχαριστούμε θερμά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας για τη φιλοξενία, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.
                                                           
Για την ποιμαντική και οργανωτική επιτροπή
           
                                                                   Μαρία Σικ
ΟΜΙΛΙΕΣ
 
 
 
 
 
 

Προηγούμενο Άρθρο

Διαβούλευση περί Συνοδικότητας

Επόμενο Άρθρο

«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο απόηχός της στον κόσμο της ανατολής και της δύσης» του κ. Σπύρου Π. Γαούτση

You might be interested in …

Ep.6 Ποιο ήταν το κεντρικό επιχείρημα που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου για τους γάμους ομοφύλων; (video)

Συζητήσεις με τον σεβαμ. Θεόδωρο, Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών. Το ερώτημα που θέσαμε στον σεβασμιότατο Θεόδωρο, είναι Ποιο ήταν το κεντρικό επιχείρημα που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου για τους γάμους ομοφύλων και γιατί έπεισε;