20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ελληνική Καθ. Εξαρχία : Κάλεσμα για ημέρα προσευχής και νηστείας

Κάλεσμα του επισκόπου Γρατιανουπόλεως κ. Δημητρίου προς τους πιστούς της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας για μια ημέρα προσευχής και νηστείας  για την παύση του πολέμου στη Συρία.

 

Ομιλία κατά τον αρχιερατικό Εσπερινό της Θεομητορικής εορτής του Γενεθλίου της Παναγίας, στη Νέα Μάκρη Αττικής (στο Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» – Σάββατο 7. 9. 2013).

Αδελφοί εν Χριστώ αγαπητοί,

 

Σήμερα, η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, υπό τη σκέπη και προστασία της οποίας τελεί τόσον η μοναστική κοινότητα των αδελφών της «Παμμακαρίστου Θεοτόκου» όσον και το Ίδρυμα για το Παιδί «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».

 

Η εορτή αυτή συμπίπτει δυστυχώς εφέτος με τα τραγικά γεγονότα που συνεχίζουν να διαδραματίζονται στη Συρία με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, και συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, κρατούν σε αγωνία τη  διεθνή κοινότητα και προβληματίζουν τους διεθνείς Οργανισμούς και τις κυβερνήσεις για τη στάση που πρέπει να πάρουν. Μπροστά στην αδυναμία της διεθνούς διπλωματίας για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, προβάλλεται ως λύση η στρατηγική της ένοπλης απ’έξω επέμβασης.  

 

Όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε, ο Άγιος Πατέρας, Πάπας Φραγκίσκος, με όλη τη δύναμη της καρδιάς του, έκανε έκκληση προς όσους έχουν στα χέρια τους την τύχη των λαών να αποφύγουν τον πόλεμο. Υπενθύμισε σε όλους ότι οι διαφορές, ακόμη και μεταξύ των κρατών, δεν λύνονται με τη βία, διότι η βία προκαλεί μεγαλύτερη βία που θα έχει ως αποτέλεσμα καταστροφές, θανάτους και δυστυχία. Ζήτησε από το Πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας, από όλους τους Χριστιανούς και από κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, να νηστέψουν και να προσευχηθούν, σήμερα Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, για την ειρήνη στη Συρία, στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. Ειδική Αγρυπνία αρχίζει αυτή τη στιγμή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου μέχρι τα μεσάνυκτα, προεξάρχοντος του Πάπα Φραγκίσκου.  

 

 Ανταποκρινόμενη και η Ελληνική Καθολική Εξαρχία στο ιερό αυτό κάλεσμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, καλούμαστε να ενωθούμε κι εμείς πνευματικά –εδώ στην Αθήνα και στα Γιαννιτσά- με όλους τους ανά τον κόσμον αδελφούς μας για να ικετεύσουμε τον Κύριο, τον «Άρχοντα της ειρήνης», να δώσει και να διαφυλάξει το μεγάλο αυτό αγαθό στην ανθρωπότητα, ιδιαίτερα στη Συρία. Αύριο, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, θα  αναφερθούμε και πάλι στο γεγονός αυτό για να προσευχηθούμε  για τον ίδιο σκοπό. Οι ιερείς της Εξαρχίας και οι Μοναστικές Κοινότητες της «Παμμακαρίστου Θεοτόκου», των Βασιλειανών Ουκρανών Αδελφών και των Μικρών Αδελφών του Ιησού στα Γιαννιτσά καλούνται να συμμετάσχουν με τρόπο πιο ενεργό στην πρόσκληση του Αγίου Πατέρα.

         

Πράγματι βρισκόμαστε μπροστά στον άμεσο κίνδυνο ενός πολέμου απρόβλεπτων διαστάσεων, ο οποίος, αν δεν αποφευχθεί, θα δημιουργήσει νέα θύματα, θα αφαιρέσει τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, θα καταστρέψει οτιδήποτε, και θα αυξήσει τη δυστυχία της ανθρωπότητας ολόκληρης. Η χρήση βίας δεν οδηγεί σε ειρήνη. Φέρνει πόλεμο και παγιδεύει τους λαούς στη δίνη του θανάτου. Ενισχύει την πεποίθηση ότι όλοι προσπαθούν να καταστρέψουν όλους.    

 

Οι Εκκλησίες προσεύχονται καθημερινά στη Θεία Λειτουργία για τους κυβερνήτες  των κρατών και ελπίζουν να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις σε όσους είναι υπεύθυνοι να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Πρέπει κάποτε να σωφρονιστούν και να κατανοήσουν ότι η εξουσία που κατέχουν και την οποία, εν γένει, απέκτησαν με την ψήφο του Λαού, τους δόθηκε για να υπηρετούν τον λαό και όχι να δημιουργούν καταστάσεις πόνου και δυστυχίας.

 

          Εμείς οι χριστιανοί, με πίστη στρεφόμαστε στον Θεό, με τη μεσιτεία της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, και με την προσευχή μας Τον ικετεύομε να επέμβει, να μας λυπηθεί και να απομακρύνει για πάντα τον κίνδυνο ενός πολέμου.

 

          Φρίκη προξένησε  παγκόσμια η καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου και οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αλλά πρέπει να υπάρξει έρευνα από ανεξάρτητες οργανώσεις που να τεκμηριώσει, πέρα πάσης αμφιβολίας, ποιος ευθύνεται.  

 

Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, πολιτικά, νομικά και διπλωματικά, για την τιμωρία των ενόχων και την κατάπαυση των συγκρούσεων. Αν πραγματικά το επιθυμεί μπορεί και να την επιβάλει. Η επίλυση του προβλήματος στη Συρία πρέπει να γίνει με διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών. Αν η “απάντηση” είναι βομβαρδισμοί ή ένοπλη επέμβαση από πλευράς της Δύσης,  υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος  και σε άλλες γειτονικές χώρες.  Τραγική είναι επίσης και η τύχη των χριστιανών στη Συρία, οι οποίοι αναζητούν παντού, και στη χώρα μας, λιμάνι σωτηρίας.

 

          Μπροστά λοιπόν στην εικόνα της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, της οποίας σήμερα εορτάζουμε το Γενέθλιον, ας την ικετεύσουμε:

 

Δέσποινα, Παμμακάριστε Θεοτόκε, πρόσδεξαι τις δεήσεις των δούλων σου και λύτρωσέ μας από κάθε  ανάγκη και θλίψη. Απομάκρυνε κάθε κίνδυνο  πολέμου σε κάθε γωνιά της γης.  Φώτισε τα αντιμαχόμενα μέρη ώστε να  πεισθούν ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ τους δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη, αλλά θα καταντήσουν τη Συρία ένα απέραντο Νεκροταφείο. Λυπήσου τον μαρτυρικό λαό της Συρίας, χριστιανούς  και μουσουλμάνους. Την πάσαν ελπίδα μας σε σένα  αναθέτουμε, φύλαξε το λαό της Συρίας  υπό την σκέπην σου !

Προηγούμενο Άρθρο

Τήνος : Για όσους αγαπούν τη σύγχρονή ιστορία αλλά δεν τη γνωρίζουν

Επόμενο Άρθρο

Τήνος: Έκκληση για προσευχή για την Ειρήνη

You might be interested in …

Ο Σεβασμιότατος Δημήτριος συνήντησε τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο

  Κατά την πρόσφατη παραμονή του στη Ρώμη ο Σεβασμιότατος Δημήτριος συνήντησε τον Άγιο Πατέρα Φραγκίσκο, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Στη σύντομη αυτή συνάντηση έγινε αναφορά στον επίσημο Θεολογικό Διάλογο μεταξύ της Καθολικής και της […]

ex_1koinwnia_1

Πρώτη κοινωνία 20 παιδιών της Ελληνορύθμου Ουκρανικής κοινότητας

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, είκοσι παιδιά της Ελληνορρύθμου Καθολικής Ουκρανικής Κοινότητας έλαβαν “επίσημα” την πρώτη κοινωνία. Ως γνωστόν, στις Καθολικές Ανατολικές Εκκλησίες τα Μυστήρια της χριστιανικής μυήσεως (βάπτισμα, χρίσμα, ευχαριστία) […]