20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ενεργειακή κρίση | Η COMECE καλεί σε αλληλεγγύη ενόψει του χειμώνα

«Διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους»

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξέδωσε, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, δήλωση σχετικά με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, καλώντας την ΕΕ να «διασφαλίσει μια δίκαιη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους, ιδίως για τους πιο ευάλωτους, χωρίς να χάσει από τα μάτια της τους μακροπρόθεσμους στόχους μιας δίκαιης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης».

Στο πλαίσιο της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η υπερβολική εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από έναν προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου επέτρεψε την οπλοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο ενίσχυσε την ενεργειακή ανασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών επηρεάζοντας αρνητικά όλες τις κοινωνίες της ΕΕ, ιδίως τα πιο ευάλωτα μέλη της.

«Ενώ ορισμένες εταιρείες χρεοκοπούν -αναφέρει η ανακοίνωση- άλλες απολύουν εργαζόμενους και πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής».

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η COMECE απευθύνει έκκληση για συλλογική αλληλεγγύη, καλώντας κάθε μέλος των κοινωνιών μας να φροντίσει το ένα το άλλο και να επιδιώξει μια υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας.

Η COMECE απευθύνει ιδιαίτερη έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, καλώντας τους να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και «να μην χάσουν από τα μάτια τους τούς μακροπρόθεσμους στόχους μιας δίκαιης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης».

Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση της COMECE προσφέρει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ τρεις αρχές προσανατολισμού – καθολικός προορισμός των αγαθών- προτεραιότητα για τους φτωχούς- δικαιοσύνη και ειρήνη – και τους ενθαρρύνει:

– να εξασφαλίσουν προσιτή και οικονομικά προσιτή ενέργεια στους πλέον πληττόμενους ανθρώπους μέσω προσωρινών μέτρων μετριασμού και δίκαιης κατανομής των πόρων,

– να δώσουν προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση και να αυξήσουν την έρευνα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας,

– να επιδιώξουν υπεύθυνες και βασισμένες σε αξίες ενεργειακές συμπράξεις και να θέσουν τα θεμέλια ενός νέου καθολικού ενεργειακού συστήματος που θα διέπεται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτή η δήλωση της COMECE ήρθε σε συνέχεια της έκκλησης για ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, την οποία επεξεργάστηκαν οι επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ολομέλειάς τους το 2022.

Προηγούμενο Άρθρο

«Ακόμα και οι Χριστιανοί μπορεί να μετατρέψουν τον Θεό σε ένα είδωλο», του σεβαμ. Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

«Εξουσία ή Διακονία;», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της COMECE, για προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), για την προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση με τίτλο «Παγκόσμιες απειλές για τα δικαιώματα στην άμβλωση: η πιθανή ανατροπή των […]

1η Δεκεμβρίου 2009, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της COMECE (*) 1η Δεκεμβρίου 2009 ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η […]

Εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE 18-20 Μαρτίου [2009]

Από το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 20 του μηνός, συνήλθε στις Βρυξέλλες η εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE (Επιτροπής καθολικών Ιεραρχιών των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης). Την Καθολική Ιεραρχία […]