18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ενορία Αγ. Πάυλου: Εορτή Χριστού Βασιλέως και Ευλογία Εκκλησιαστικού Οργάνου

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε, η εορτή του Χριστού Βασιλέως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στον Ιερό Καθολικό Ναό “Άγιος Παύλος“ Πειραιώς!

Όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή του Αποστολικού Επιτετραμμένου του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην  Ελλάδα, (Νούντσιος) Αρχιεπισκόπου π.Savio Hon Tai Fai. 

Ξεκινήσαμε με την απαγγελία του Ροδαρίου στη Μητέρα όλων μας, την Παναγία, στις 10:00 και αμέσως μετά, σ’ έναν πλήρως φωτισμένο και στολισμένο Ιερό Ναό, συνεχίσαμε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας!

Πλήθος πιστών, ενοριτών και μη, κατέκλισαν και τα τρία κλίτη της εκκλησίας!

Τα κατηχητικά στις πρώτες θέσεις όπως πάντα, αλλά κοντά και προκάτοχοί τους, οι έφηβοι και η νεολαία της ενορίας μας! 

Μια πραγματικά μαγική εικόνα!!!

Να αντικρύζεις τον Εκλαμπρότατο και τους ιερείς, πλαισιωμένους στο Ιερό Βήμα από παιδιά, ντυμένα ομοιόμορφα – με ορισμένα αγόρια να φορούν κόκκινη μπέρτα (οι καρδινάλιοί μας) –  και μ` ένα γαλάζιο μαντήλι, επάνω στο λευκό τους ράσο τα κορίτσια!

Ο Εκλαμπρότατος, για άλλη μια φορά, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την τόσο έντονη παρουσία των παιδιών, όπως επίσης και ο σεβαστός π. Ανδρέας (εφημέριος Ι.Ν Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Κίνι της Σύρου) ο οποίος ήρθε από το νησί με συνενορίτες του και παιδιά, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στη Θεία Λειτουργία!

-“Τα παιδιά είναι το μέλλον της εκκλησίας”…είπε στο τέλος της λειτουργίας ο π. Ανδρέας, όταν θέλησε να λάβει για λίγο το λόγο!

Παράλληλα με την εορτή του Χριστού Βασιλέα, ο εφημέριός μας σεβαστός π. Ιωάννης, κήρυξε την  Έναρξη  των Επετειακών  Εκδηλώσεων  για  τα 180  Έτη  του  Ενοριακού  μας Ναού!!!

Στη συνέχεια ακολούθησε η Ευλογία του Εκκλησιαστικού Οργάνου του Ναού μας, προεξάρχοντος του Εκλαμπρότατου και συλλειτουργούς τον εφημέριό μας π. Ιωάννη, τον π. Εμίλιο και τον π. Ανδρέα.

Ήταν ένα ακόμη όραμα της Ενορίας μας, το οποίο έλαβε σάρκα και οστά, μετά από πρωτοβουλία του σεβαστού εφημερίου μας π. Ιωάννη!

   

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλα τα παιδιά που βρισκόντουσαν στον Ναό, ανέβηκαν στο Ιερό Βήμα και φωτογραφήθηκαν με τον Εκλαμπρότατο και τους Ιερείς, των οποίων η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, καθώς ήταν περιτριγυρισμένοι από τα παιδιά!

Στη συνέχεια ο Εκλαμπρότατος επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας και με εγκαρδιότητα χαιρέτισε δια χειραψίας όλους τους παρευρισκομένους!

Αναχωρήσαμε από την Ενορία μας, έχοντας λάβει την ευλογία του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου, μέσω του Αποστολικού του Επιτετραμμένου Εκλαμπρότατου Αρχιεπισκόπου π.Savio Hon Tai Fai.

Ευλογία και προτροπή για περισυλλογή μέσα στη καθημερινότητά μας  …μέχρι την επόμενη Κυριακή που θα δοξάσουμε και πάλι τον Κύριο!!!

-Λίγα λόγια για το Εκκλησιαστικό Όργανο του Ιερού μας Ναού…

  • Κατασκευάσθηκε το έτος 1970 στη Δανία και διαθέτει διακόσιους είκοσι έξι αυλούς, διπλό πληκτρολόγιο (κλαβιέ) και πλήρες πεντάλ.
  • Τα ξύλινα μέρη του είναι κατασκευασμένα από ελάτη, συμπεριλαμβανομένων και των ξύλινων αυλών.
  • Οι μεταλλικοί αυλοί είναι κατασκευασμένοι από φύλλα μόλυβδου και τα λοιπά μηχανικά μεταλλικά τμήματα από χάλυβα.
  • Οι τέσσερις διαφορετικές “φωνές“ του, τεσσάρων και οκτώ ποδών (ύψος αυλών: 1ft = 0,3048m) καθώς και το βαθύ μπάσο στο πεντάλ δεκαέξι ποδών, αποδίδουν ικανοποιητικό ηχόχρωμα!
  • Διαθέτει τρία ποδόπληκτρα για τον αυτόματο συνδυασμό των “φωνών“ του οργάνου!

Οι διαστάσεις του είναι:

  • ύψος δύο μέτρα και εβδομήντα εκατοστά 
  • μήκος ένα μέτρο και σαράντα εκατοστά 
  • βάθος ένα μέτρο και δώδεκα εκατοστά  (πλέον του πληκτρολογίου)!

Το βάρος του είναι περίπου οκτακόσια κιλά και για το λόγο αυτό προηγήθηκε η ενίσχυση δαπέδου του εξώστη με ειδική σιδηροκατασκευή, η οποία επενδύθηκε στη συνέχεια με ξυλεία!

Το Εκκλησιαστικό Όργανο αφίχθει στην Ενορία μας, το μεσημέρι της Δευτέρας 4  Νοεμβρίου 2019. 

Η εταιρεία εκκλησιαστικών οργάνων, από την οποία αγοράστηκε το όργανο και ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη, εδρεύει στη Πολωνία.

Το όργανο είναι προσφορά ατόμου, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του!

 

Κωνσταντίνος Α. Καπέλλος
Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθολικών Πειραιώς
Μέλος του Ενοριακού Οικονομικού Συμβουλίου του Ιερού Καθολικού Ναού
“Άγιος Παύλος” Πειραιώς
Υπεύθυνος Συντήρησης Εκκλησιαστικού Οργάνου του Καθεδρικού Ναού 
“Άγιος Γεώργιος”  Άνω Σύρου 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή του Αγίου Ανδρέα στην καθολική Εκκλησία της Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται άλλη μια ομάδα προσφύγων από την Λέσβο

You might be interested in …

Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2022 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους της Αττικής εόρτασε με κάθε Επισημότητα και Μεγαλοπρέπεια την Εορτή του προστάτη της «Φτωχούλη του Θεού» Αγίου Φραγκίσκου. Μετά την πανδημία του […]