10 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή Αγίου Λουκά

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, η Ενορία του Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο της Αττικής γιόρτασε όπως κάθε χρόνο, με κάθε επισημότητα τον Ευαγγελιστή προστάτη της Άγιο Λουκά.

Ευλαβείς Μοναχές-Μοναχοί και πιστοί από πολλές Ενορίες της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας γέμισαν ασφυκτικά τον Ιερό Ναό και αρκετοί παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία από το προαύλιο του Ιερού Ναού, ακούγοντας την Θεία Λειτουργία από τα μεγάφωνα.

Στις 6.30 το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατος π.Θεόδωρος Κοντίδης και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Λουκά π. Javier Perez, ο Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννης Πάτσης, ο Εφημέριος Αγίου Ιωάννη Ψυχικού π. Αλφόνσος Σπαντάρο, ο Υπεφημέριος Αγίου Διονυσίου π. Ιωάννης Βαρθαλίτης, ο Yπεφημέριος Αγίου Λουκά π. Jose Ikongo, ο πρώην Εφημέριος του Αγίου Λουκά π. Αντρέας Βουτσίνος, και οι Καπουκίνοι Ιερομόναχοι π. Romano ,π. Imperius και π. Nestor.

Παρών ως λειτουργοϋπηρέτης και ο υποδιάκονος Μάριος Ατάλλα.

Την Ιερή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο νεοεκλεγείς ξανά Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Μπάμπαλος και αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Χορωδία της Ενορίας είχε φροντίσει υπό την Διεύθυνση της κ. Ειρήνης Πρίντεζη την εμψύχωση της Θείας Λειτουργίας.

Ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος στην αρχή της Θείας Λειτουργίας είπε:

Τιμούμε σήμερα τον Ευαγγελιστή Άγιο Λουκά , ζητούμε την μεσιτεία του, δοξάζουμε το Θεό και ζητούμε την Ευλογία Του.

Η πιο μεγάλη τιμή που μπορούμε να κάνουμε, η πιο μεγάλη σημασία που μπορούμε να δώσουμε, ο πιο μεγάλος σεβασμός που μπορούμε να δείξουμε προς τον Ευαγγελιστή Άγιο Λουκά είναι να τον γνωρίσουμε.

Να γνωρίσουμε το λόγο του και μέσα από το λόγο του να γνωρίσουμε Εκείνον για τον οποίο μας μιλά, για τον Ιησού Χριστό, για το λόγο Του, για το κήρυγμά Του, για τις πράξεις Του, για την σωτηρία Του, για όλα αυτά τα οποία ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς μας παρουσιάζει.

Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και με την Προσευχή μας να δεχθούμε από τον Άγιο που εορτάζουμε σήμερα, αυτό το φως, αυτή τη μαρτυρία, ο Κύριος να μας αξιώσει να γνωρίσουμε το βάθος της καρδιάς Του μέσα από τα Ευαγγέλια και ιδιαιτέρως το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Λουκά!!!

Η Θεία Λειτουργία συνεχίστηκε και στο Κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι ερχόμαστε και αυτή τη χρονιά ταπεινοί προσκυνητές, αλλά ίσως αυτές τις μέρες, με κάποιο βάρος στην καρδιά, βλέποντας τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους, εκεί όπου αναφέρονται οι Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Αναγνώσματα που διαβάζουμε.

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε σε όσα άσχημα συμβαίνουν εκεί και μας προέτρεψε, ερχόμενοι στην Εκκλησία να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας ελεήσει, να μας δώσει ενσυναίσθηση, κατανόηση, να έχουμε περισσότερη φιλανθρωπία, την οποία να πάρουμε από Εκείνον.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μιλούσε πάντα για την Ειρήνη που φέρνει ο Μεσσίας, ο Χριστός, αφού και την εποχή εκείνη υπήρχαν συγκρούσεις, βία, φόβος και καταπίεση, όπως διαβάζουμε στα Αναγνώσματα όλων των Ευαγγελιστών και στην Αγία Γραφή.

Ο Σεβασμιότατος συνέχισε αναφερόμενος αναλυτικά στην ζωή του Αγίου Λουκά και όσα έχουμε γνωρίσει από εκείνον για την ζωή του Χριστού και κυρίως την παιδική ηλικία Του.

Κατόπιν θύμισε την Παραβολή του Ασώτου Υιού και όσα διδάγματα πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν.

Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι δεν πρέπει να γιορτάζουμε τον Άγιο Λουκά και να αγνοούμε το ποιος είναι, τι έκανε, τι μας λέει, αλλά αυτό το θησαυρό, αυτή την ειρήνη που θέλει να μεταδώσει, την ειρήνη του Χριστού, να την γνωρίσουμε , να την δεχθούμε και με την χάρη του Θεού να ανοίξουμε την καρδιά μας, να έχουμε πάντα αυτή τη δίψα να ακούσουμε, να γνωρίσουμε το Χριστό, να νοιώσουμε το Χριστό και να καταλάβουμε ποιος είναι, τι κάνει, τι λέει, να τον νοιώσουμε ως αδελφό, ως Κύριο, ως Σωτήρα προσωπικό για μας, για τον καθένα από εμάς.

Μακάρι σε αυτό η ευλογία, η προστασία και η μεσιτεία του Ευαγγελιστή Αγίου Λουκά να μας φωτίζει, να μας καθοδηγεί και σήμερα και στη συνέχεια της ζωής μας ΑΜΗΝ!!!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Ευλόγησε τους άρτους και κατόπιν Ευλόγησε το Εκκλησίασμα.

Ακολούθησε η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Λουκά στην ομώνυμη Πλατεία που βρίσκεται εμπρός από τον Ιερό Ναό, όπου ο Σεβασμιότατος ανέπεμψε Προσευχή στον Κύριο και τέλος μετά την επιστροφή στον Ιερό Ναό, προσκυνήσαμε την Ιερή Εικόνα του Αγίου, πήραμε από έναν Ευλογημένο άρτο και κατόπιν στην Αίθουσα Άγιος Ιωσήφ της Ενορίας, τα μέλη της, μετά από προτροπή του Εφημερίου π. Javier είχαν ετοιμάσει ένα τραπέζι Χαράς και Αγάπης για όλους τους Ευλαβείς πιστούς που τίμησαν την Εορτή του προστάτη της Ενορίας.

Εκεί ανταλλάξαμε ευχές Υγείας με το Σεβασμιότατο, τους Ιερείς και μεταξύ μας, ώστε να μπορέσουμε και το επόμενο έτος να είμαστε ΟΛΟΙ παρόντες.

«Πηγαίνετε, σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους,

μην πάρετε μαζί σας ούτε χρήματα, ούτε σακίδιο,

ούτε σανδάλια, και μην χαιρετάτε κανέναν στην πορεία».

(Λουκάς 10, 1-11)

Λ.Ι.Β.

Προηγούμενο Άρθρο

Eνημέρωση για τις εργασίες της Συνόδου (Πέμπτη 19 Οκτ.)

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου για την 97η Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών

You might be interested in …

Αθήνα : Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ (18-25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ (Έτος 2012) Επίσημος θεσμός του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, σε στενή Συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία. «Ας ευχαριστήσουμε τον Θεό, που μας χάρισε τη νίκη […]

kikede

Αθήνα : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της ΚΙΚΕΔΕ

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα έγινε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της ΚΙΚΕΔΕ. Στη Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών Νικόλαος, […]