20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat

«Το να διηγείσαι τη ζωή ενός Αγίου, να κάνεις γνωστές τις μάχες του, τις νίκες του, τις αρετές του, όλα όσα έχει κάνει για τον Θεό και για τον πλησίον του, σημαίνει να φανερώνεις τη δόξα του Ιησού Χριστού, του Λυτρωτή του κόσμου, του Αγίου των Αγίων και του συγγραφέα πάσης αγιότητας. Πράγματι, όλοι όσοι ορίστηκαν από το πεπρωμένο να μας διαφωτίζουν, να μας δείχνουν τον δρόμο και με το παράδειγμά τους να διαλύουν το σκοτάδι της αμαρτίας και της άγνοιας, δανείζονται το φως τους από τη ζωή του Χριστού και φλέγονται από την ενόραση των αρετών Του…

…Για να οδηγήσει τους Αγίους στο αποκορύφωμα της Αγιότητας, ο Θεός τους κάνει να περπατούν μερικές φορές σε δρόμους εκπληκτικούς και εξαιρετικούς, εκεί όπου τους θαυμάζουμε χωρίς να μπορούμε να τους μιμηθούμε. Άλλες φορές όμως τους οδηγεί σε δρόμους κοινούς και χιλιοπερπατημένους, αλλά με τρόπο τόσο ηρωικό και τέλειο, που αποτελεί για εμάς αντικείμενο θαυμασμού και μίμησης. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεός αγίασε και τον σεβαστό πατέρα Champagnat, ώστε η ζωή του να είναι πρότυπο που μπορούμε και πρέπει να μιμηθούμε. Είναι το θέλημα του Θεού στην πράξη, που μας διδάσκει σε κάθε σελίδα τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ευσεβείς, ένθερμοι, ενθουσιώδεις για τη δόξα του Θεού, γεμάτοι αγάπη για τον Ιησού Χριστό, πραγματικά αφοσιωμένοι στην Παναγία και αληθινοί μιμητές της ταπεινοφροσύνης, της απλότητας και της σεμνότητας του πατέρα Champagnat».

Με τις σκέψεις του Fr. Jean-Baptiste Furet, ενός από τους πρώτους Μαριανούς Αδελφούς και Βιογράφου του Ιδρυτή μας, ξεκίνησε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Άγιο Μαρκελλίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος SavioHonTai-Fai, ενώ την παρακολούθησαν περίπου τριακόσια ενενήντα (390) άτομα: οι Μαριανοί Αδελφοί και οι Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως με την Έπαρχο της Ευρώπης αδ. Αγνή Παλαιολόγου, το μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Μαριανής Επαρχίας L’Hermitage αδ. Ματθαίος Λεβαντίνος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή στην Ελλάδα κ. Νικόλαος Νούλας, τα Συμβούλια Διεύθυνσης και το προσωπικό των δύο Λεοντείων Σχολών Αθηνών και Νέας Σμύρνης, του Κέντρου Μελέτης «Καρδιά χωρίς σύνορα», του Κέντρου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας «Η Αγία Κυριακή», μέλη της ομάδας «Μαριανοί Νέοι σε Δράση», εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Αποφοίτων.

Μέσα σε κλίμα οικογενειακό και συγκινησιακά φορτισμένο, μια που για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια επιβολής μέτρων υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας, μπορέσαμε να συγκεντρωθούμε και πάλι όλοι μαζί, τιμήσαμε τη μνήμη του Ιδρυτή μας. Οι δάσκαλοι του Δημοτικού «Άγιος Διονύσιος» μάς παρουσίασαν με τον δικό τους καλλιτεχνικό τρόπο τον βίο, την πνευματικότητα, το αποστολικό έργο του Αγίου Μαρκελλίνου και την κοινοτική ζωή των πρώτων Μαριανών Αδελφών, ενώ δεν παρέλειψαν να μας μεταφέρουν το όραμά τους για το μέλλον της Μαριανής Αποστολής.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου Μαρκελλίνου, τελέστηκε στον Καθολικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Καλλιθέα, Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο π. Ιωάννη Βαρθαλίτη, με τη συμμετοχή των Μαριανών Αδελφών, μελών του προσωπικού των δύο Εκπαιδευτηρίων μας, καθώς και πολλών ενοριτών. Τη Λειτουργία εμψύχωσαν με τη μουσική τους Μαριανοί Αδελφοί και Λαϊκοί, ενώ έψαλλε όλο το εκκλησίασμα, δίνοντας στη Θεία Λειτουργία ένα νόημα συμμετοχής και συλλογικότητας.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 και την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, τελέστηκε στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης και στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών αντίστοιχα, Θεία Λειτουργία για τους καθολικούς μαθητές του Δημοτικών μας. Τα παιδιά μας συμμετείχαν ψάλλοντας, διαβάζοντας αναγνώσματα και κάνοντας συμβολικές κινήσεις, με σκοπό να καταστήσουν απτή την προσπάθειά τους να μιμηθούν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αγίου Μαρκελλίνου, μέσα από απλές πράξεις της καθημερινής τους ζωής. Ειδικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης έκαναν κατά τη Θεία Λειτουργία την Ομολογία Πίστεως, για την οποία είχαν προετοιμαστεί από την κατηχήτριά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η υπεύθυνη του Τομέα Ποιμαντικής
της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης
Μαρία Κοκκαλάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της COMECE, για προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση

Επόμενο Άρθρο

Πάπας Φραγκίσκος: Γενική Ακρόαση της 8ης Ιουνίου

You might be interested in …

Αθήνα: Εορτή Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

Αθήνα: Εορτή Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και Επίθεση Ωμοφορίου στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών π.Σεβαστιανό Ροσσολάτο   Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, η Ενορία τίμησε τον προστάτη […]

Αθήνα: Ημέρα Κάριτας

    Με αφορμή την Ημέρα της Κάριτας, η Κάριτας Αθήνας διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, μία 3ωρη τελετή η οποία άρχισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου στις 5 το […]