17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτασμός της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, εορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη με κάθε επισημότητα η Αμίαντος Σύλληψις της Παναγίας, στην οποία είναι αφιερωμένος ο Καθεδρικός Καθολικός Ναός της πόλης. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου,  Κεφαλληνίας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Σπιτέρης. Ο εορτασμός συνέπεσε με την τελετή ανάθεσης καθηκόντων στο νέο εφημέριο της Θεσσαλονίκης, τον π. Γεώργιο Όβσιακ (Jerzy Owsiak).

 

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης συμμετείχε στην εντυπωσιακή αυτή εκδήλωση πλήθος πιστών,  -αν και ήταν βράδυ Σαββάτου -, τα μέλη του ενοριακού συμβουλίου, όλων των ενοριακών θεσμών και ιδιαίτερα των νέων και των εφήβων, ενώ την όλη τελετή χρωμάτισε η χορωδία της Ενορίας.

Καθώς η Εκκλησία μας διανύει το Έτος της Πίστεως όλα τα αναγνώσματα στην τελετή ανάληψης καθηκόντων εφημερίου, αλλά και οι δεήσεις και οι αντιφωνικοί ψαλμοί είχαν επιλεγεί με σκοπό η κοινότητα και ο συναγμένος στην τελετή πιστός λαός της Θεσσαλονίκης να ανανεώσει και αυτός την πίστη του. Μετά την απαγγελία του «Πιστεύω» ο νέος εφημέριος έδωσε και συνυπέγραψε με τον Επίσκοπο και το Γραμματέα του Αποστολικού Βικαριάτου την καθιερωμένη «Ομολογία Πίστεως», στην οποία ο λαός συναίνεσε αναφωνώντας «Αμήν». O νέος εφημέριος συνέχισε: «Πιστεύω επίσης σταθερά όλες τις αλήθειες που περιέχονται στο γραπτό Λόγο του Θεού ή εκείνες που μεταδίδονται από την Παράδοση και προτείνονται από την Εκκλησία, είτε διαμέσου μιας επίσημης απόφασης, είτε δια της τακτικής και παγκόσμιας αυθεντικής διδασκαλίας για να τις πιστεύουμε ως θεϊκά αποκαλυμμένες. Σταθερά επίσης ασπάζομαι και δέχομαι όλες και κάθε μία χωριστά τις αλήθειες που η Εκκλησία προτείνει με τρόπο οριστικό και αφορούν τη διδασκαλία της πίστεως και των ηθών. Ακόμη, με θρησκευτική υποταγή της θελήσεως και της διανοίας, αποδέχομαι τις διδασκαλίες που διακηρύττονται, τόσο από τον Ρωμαίο  Ποντίφικα, όσο και από το Σώμα των Επισκόπων, όταν ασκούν το αυθεντικό διδακτικό έργο, ακόμη και όταν δεν έχουν την πρόθεση να τις διακηρύξουν με μια οριστική απόφαση».

             

            Στο Διοριστήριο έγγραφό του προς τον π. Γεώργιο, ο Επίσκοπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιδίωξή μας είναι η έμπρακτη μαρτυρία κοινωνίας Επισκόπου και μοναχών στην επίτευξη ενότητας και συναντίληψης στην ποιμαντική της τοπικής Εκκλησίας. Γι’ αυτό, τηρώντας πάντοτε το ίδιον χάρισμά τους, οι ιερομόναχοι καλούνται να γίνουν μάρτυρες κοινωνίας και συγχρονισμού με τον Επίσκοπο στα της ποιμαντικής και λατρείας, αναγνωρίζοντας την ποιμαντική του εξουσία και την ανάγκη ενότητας στην αποστολική δράση (βλ. LG 54, CD 35 και τη μετασυνοδική αποστολική παραίνεση Vita Consecrata 49). Η ύπαρξη μοναχικών Ταγμάτων στην Εκκλησιαστική Επαρχία είναι πλούτος για την τοπική Εκκλησία εφόσον υπενθυμίζεται σε κλήρο και λαό η ποικιλία των χαρισμάτων που αναδεικνύει ο Θεός μέσα στην Εκκλησία Του, ώστε με τη δύναμη του Πνεύματος, ο Ιησούς Χριστός να υμνείται, να κηρύττεται, να δοξάζεται, να διαχέεται μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων. Τα οφέλη όμως είναι ορατά και για τα μοναχικά τάγματα, τα οποία συγκεκριμενοποιούν με την επαφή τους με τους ενορίτες τις απαιτήσεις μαρτυρικής βίωσης των ευαγγελικών αρετών και επαληθεύουν το δυναμισμό και την αποτελεσματικότητα της αφιέρωσής τους οδηγώντας στην ώριμη χριστιανική ζωή μια χριστιανική κοινότητα. (βλ. καν. 673, 6754 §§1-2)  αναλαμβάνοντας τη διαποίμανση αυτής της Ενορίας, η οποία εξυπηρετεί πνευματικά όλη τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αναγνωρίζοντας τη θέλησή σου να υπηρετήσεις το λαό του Θεού που σου ανατίθεται και στηρίζοντας με την εμπιστοσύνη μου τις ικανότητές σου, σε συνοδεύω με την προσευχή μου».

             

Παράλληλα ανεγνώσθη το διοριστήριο προς τον π. Αγαπητό (π. Agapit EBIAGENA) με το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα Υπεφημερίου στην Καθολική Ενορία της Θεσσαλονίκης. Στο τέλος της τελετής ο Σεβ.τος π. Ιωάννης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον απερχόμενο Π. Γιάννους Ζβολίνσκι (Janusz Zwoliński), που εξακολουθεί τη διακονία του ως Ηγούμενος και Οικονόμος της Κοινότητας των Πατέρων της Αποστολής (Λαζαριστών). Τον ευχαρίστησε για την ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία του ως Εφημέριος της ενορίας και τόνισε το ζήλο και τη μεθοδικότητα που είχε επιδείξει όλα τα χρόνια της διακονίας του ως εφημέριος. Του ευχήθηκε καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο του στην Κοινότητα, αλλά και στα νέα επιπρόσθετα καθήκοντα εξυπηρέτησης των εκκλησιών της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, ενορίες που εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα ο νέος εφημέριος. Στο διοριστήριο που ανέγνωσε ο π. Ιωάννης Ασημάκης, Γραμματέας του Αποστολικού Βικαριάτου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Διορίζω εσένα π. Janusz Zwoliński cm, Λειτουργό των Ενοριών Αγ. Ιωσήφ Αλεξανδρουπόλεως, Αγ. Παύλου Καβάλας και του Παρεκκλησίου του Αγ. Ιωσήφ στη Ξάνθη. Με το παρόν έγγραφό μου σε τοποθετώ και σε καθιστώ Λειτουργό των ως άνω Ιερών Ναών, με όλες τις εξουσίες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στον πνευματικό τομέα, σύμφωνα με όσα ορίζει το Κανονικό Δίκαιο, οι αποφάσεις της οικίας Εκκλησιαστικής Αρχής και το Καταστατικό των Ενοριακών Συμβουλίων αυτής της Εκκλησιαστικής Επαρχίας».

             H Ευχαριστιακή Σύναξη συνεχίστηκε στην Ενοριακή Αίθουσα, που είχε στολίσει και προετοιμάσει κατάλληλα η Νεολαία της Ενορίας. Κατά τη δεξίωση που παρατέθηκε, τόσο ο νέος Εφημέριος όσο και ο απερχόμενος δέχθηκαν τις θερμές ευχές και εκδηλώσεις αγάπης από τους ενορίτες μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα.

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς : Φιλανθρωπία και Καθολική ταυτότητα

Επόμενο Άρθρο

Οι Παναγίες του κόσμου. Έκθεση

You might be interested in …

thess_gianitsa_01

Επίσκεψη των νέων Θεσσαλονίκης στα Γιαννιτσά

Οι προσπάθειες των προηγουμένων ετών, ευτυχώς, αποδίδουν καρπούς: Οι νέοι της Θεσσαλονίκης, μετά την ομολογουμένως εντυπωσιακή συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας της Μαδρίτης, συγκεντρώνονται φέτος, κάθε Σάββατο, με τη συμμετοχή 20 έως 25 νέων, […]

Θεσσαλονίκη: Εορτή Χριστού Βασιλιά

Στις 22 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε με μεγάλη επισημότητα η εορτή του Χριστού Βασιλέα του σύμπαντος, προστάτη των νέων. Η τελετή έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου με λειτουργό τον Εφημέριο Π. Γεώργιο […]

Εγκαίνια-παράδοση Μονής Φραγκισκανίδων στην Αλεξανδρούπολη

Η 28η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μία μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Αποστολικού Βικαριάτου. Ο Επίσκοπος μαζί με όλους τους ιερείς της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσουν την ανακαινισμένη Μονή των Φραγκισκανών Κοινοβιακών Μοναχών που […]