20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα

 

Με μεγάλη επισημότητα και με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε η υποδοχή και η τετραήμερη από 10 έως 13 Δεκεμβρίου, επίσκεψη, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νησί της Κέρκυρας. Ο Πατριάρχης ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του απηύθυνε προ μηνών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ.κ. Νεκτάριος, αποφάσισε να συμμετάσχει σε όλες τις λατρευτικές εκδηλώσεις και ακολουθίες προς τιμήν της εορτής του πολιούχου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνα, το άφθαρτο λείψανο του οποίου φιλοξενούνταν για χίλια χρόνια στη Βασιλεύουσα έως την άλωσή της που μετεφέρθη, μετά του λειψάνου της Αγίας Αυγούστας Θεοδώρας στην Κέρκυρα, αποτελώντας έκτοτε τα θρησκευτικά της παλλάδια.

 

Ο Παναγιώτατος αφίχθη στην Κέρκυρα νωρίς το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου και αφού τον υπεδέχθησαν άπασες οι τοπικές αρχές, μεταξύ αυτών και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, τον προσφώνησαν ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης. Ο Πατριάρχης τέλεσε πανηγυρική δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ το πρόγραμμα των υπολοίπων ημερών απεδείχθη ιδιαιτέρως φορτωμένο. Ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τα έργα που με ζήλο υπηρετεί η τοπική Εκκλησία, όπως το ίδρυμα χρονίως πασχόντων, το συνεδριακό και το πνευματικό κέντρο, καθώς και τον παιδικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, εγκαινίασε το ανακαινισμένο παλαιό επισκοπείο, μίλησε στον ιερό κλήρο και στους μοναχούς, αλλά και σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ομίλησε ακολούθως στην τελετή ορκωμοσίας των νέων πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ ανηγορεύθη επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ενταύθα Πανεπιστημίου.

Μεταξύ των πολλών τιμών που οι κερκυραίοι επεφύλαξαν στον Πατριάρχη του Γένους ήταν η αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Κέρκυρας, με το Δήμαρχο να του απονέμει το χρυσούν μετάλλιο της πόλης, επίτιμο Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρίας, όπου έλαβε το μετάλλιο του Μουσείου Καποδίστρια, οι φιλαρμονικές της πόλης παιάνισαν και οργάνωσαν σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του, ομοίως πολιτιστικοί, χορωδιακοί κ.α. σύλλογοι, όμιλοι και εταιρείες τον χαιρέτισαν και όλοι συνωστίζονταν για μία αναμνηστική φωτογραφία με τον Επίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως.

 

 

Ο Πατριάρχης αναφέρονταν σε όλες τις αντιφωνήσεις του με τα θερμότερα λόγια, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τα παλαιά ανάκτορα και τα θερινά ανάκτορα του Μον Ρεπό, το Αχίλλειο, καθώς και τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα, ανδρώα και γυναικεία, μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην Ιερά Μονή της Πλατυτέρας δε, κατέθεσε στέφανον στον τάφο του αοιδίμου πρώτου Κυβερνήτη της χώρας μας Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, είχε προσκληθεί σε όλες τις εκδηλώσεις, τα γεύματα και τα δείπνα προς τιμήν του Πατριάρχη και συνοδευόμενος από το Βικάριό του και Εφημέριο του Καθεδρικού Καθολικού ναού Αιδ. π. Μάριο Ρήγο, χαιρέτισαν την Α.Θ.Π., φωτογραφήθηκαν μαζί του και παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα και ενθύμια που είχε την ευγένεια να φέρει μαζί του για να προσφέρει. Στον δε Καθολικό Αρχιεπίσκοπο μίλησε επί μακρόν για τις τρεις συναντήσεις που είχε φέτος με την Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο, στα Ιεροσόλυμα, στη Ρώμη και στο Φανάρι, για το αγαπητικό πνεύμα που τις χαρακτήρισε και για τη διάθεσή τους να εργαστούν για την ενότητα, παρά τις μεμψιμοιρίες και τις εναντίον τους μεμονωμένες πολεμικές. Προσέφερε δε, μεταξύ πολλών άλλων ενθυμίων, μία σειρά φωτογραφιών του με τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο, από την τελευταία τους συνάντηση στη Ρώμη.

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, που συνοδευόταν από Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Ελλαδικής Εκκλησίας, με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο να εκπροσωπεί τον προκαθήμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αν και πολύ πλούσιο δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου από την κρατική τηλεόραση και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και αυτό προκάλεσε σχετική δυσφορία. Το ίδιο προκάλεσε και η αρχική απουσία κάθε κυβερνητικής εκπροσώπησης. Οι καθολικοί της Κέρκυρας αγαπούν και τιμούν ιδιαίτερα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, πολλοί τον έχουν επισκεφθεί στο Φανάρι και πολλοί περισσότεροι θα επιθυμούσαν να είχαν μία πιο προσωπική συνάντηση μαζί του, με σκοπό να τον προσφωνήσουν και να του προσφέρουν ένα αναμνηστικό δώρο. Μήπως λοιπόν αποτέλεσε παράλειψη, στο αναμφισβήτητα βεβαρυμμένο του πρόγραμμα, και μία συνάντηση με την καθολική κοινότητα και Εκκλησία στο νησί;

Ελπίζουμε πως δεν θα αργήσει να μας επισκεφθεί ξανά.

Καλές γιορτές.

Προηγούμενο Άρθρο

ΙΣΚΙΕ: Μήνυμα προς τους Ιερομονάχους, Μοναχούς και Μοναχές για το Έτος της Αφιερωμένης ζωής [2014]

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Χριστούγεννα στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου

You might be interested in …

corf_june_11_2

Κέρκυρα : Αποχαιρετισμός στις αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Λυών

Πριν από 360 χρόνια ιδρύεται στη Γαλλία από τον ιησουίτη ιερέα Jean Pierre Médaille μία νέα μοναχική κοινότητα που αφιερώνεται στον Άγιο Ιωσήφ κι έχει ως έδρα τη Λυών. Μοναχές με μία πρωτοπόρα για τα […]

Αλλαγές και τοποθετήσεις στην Κέρκυρα

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης Σπιτέρης συναντήθηκε με τους ιερομονάχους, μοναχούς και τις μοναχές της Κέρκυρας, στην κοινότητα των Φραγκισκανών Αδελφών της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Με το πέρας της Θείας […]