9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

             

Με αφορμή το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με το ΠΙΙΕΤ, ο σεβασμιότατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους σεβασμιοτάτους μητροπολίτες μέλη της Ιεράς Συνόδου.

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Άνω Σύρος, 11 Δεκεμβρίου 2014

 

 

Προς

Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

κ.κ. Ιερώνυμο,

Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

και προς

τους Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες, Μέλη της Ιεράς Συνόδου

 

 

Μακαριότατε,

Σεβασμιότατοι Αδελφοί εν Κυρίω,

Με λύπη πληροφορηθήκαμε τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη βλάβη στο νησί της Παναγίας. Μερικά γεγονότα, ήταν πράγματι ακραία και απερίφραστα και δημοσίως τα καταδικάζουμε. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα την απρεπή συμπεριφορά, μερικών διαδηλωτών, προς το πρόσωπο του Αγαπητού μας Αδελφού Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ Δωροθέου Β’.

Η στάση της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου ήταν η ενδεικνυόμενη και απείχε από κάθε συμμετοχή στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Τήνου. Ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, π. Νικόλαος, δεν αναμείχθηκε δημόσια στην όλη υπόθεση αλλά με τον λόγο του αποθάρρυνε τους δημιουργούς διαδηλώσεων ενάντια στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωρόθεο Β’. Εμείς επαινούμε τη στάση του.

Παρ’ όλα αυτά, το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αδικεί τους Καθολικούς της Τήνου (Δημοτικούς Σύμβουλους και δημότες) διότι τους παρουσιάζει ως υποκινητές των διαδηλώσεων υπό την Ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου.

       Μακαριότατε, Σεβασμιότατοι,

οι όποιες αντιδράσεις στα σχετικά άρθρα του Νόμου 4301/2014 που αναφέρονται στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ. δεν οργανώθηκαν από θρησκευτικές μη-ορθόδοξες ομάδες (πόσον μάλλον δεν οργανώθηκαν από ομάδες Καθολικών) αλλά από τον Δήμο Τήνου που εκπροσωπεί τους Δημότες της Νήσου Τήνου.

Όσοι συμμετείχαν δεν εκπροσωπούσαν κανένα δόγμα ή θρησκεία, αλλά μόνο το Δήμο Τήνου. Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν κλήθηκαν να συμπράξουν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Τήνου, αλλά οι Δημότες Τήνου.

Είναι γνωστό ποιοί οργάνωσαν τα θλιβερά πράγματι γεγονότα εναντίον Θεσμών και Προσώπων του Ορθοδόξου Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, δεν τις οργάνωσαν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Τήνου. Απεναντίας, με πρώτον και κύριον τον επί τόπου Καθολικό Ιεράρχη, οι Καθολικοί της Τήνου σέβονται το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν την τιμή και την αγάπη τους προς το Ιερό αυτό Ίδρυμα και να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του. Εμείς δεν ξεχνούμε ότι ο αείμνηστος Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β΄, ενημερωθείς για την παγκόσμια εμβέλεια του Προσκυνήματος το απεκάλεσε «Η Λούρδη της Ανατολής».

Σας ζητούμε λοιπόν, να αφαιρεθεί η παράγραφος του Ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου, που αναφέρεται στους Καθολικούς Χριστιανούς της Τήνου, διότι τους αδικεί και δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και της τοπικής Εκκλησιαστικής Αρχής η οποία τήρησε την πρέπουσα και υποδειγματική στάση.

         Ευχή μας είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νησί της Τήνου να λυθεί με νηφαλιότητα και με διάλογο, ώστε ταυτόχρονα να αυξήσει το σεβασμό, την αγάπη και την ευλάβεια όλων προς την Μεγαλόχαρη Παναγία, προς όφελος της Εκκλησίας και των Τηνίων.

 

Με την ευκαιρία αυτή, Μακαριότατε και Σεβασμιότατοι, δεχθείτε τις αδελφικές ευχές μας για ευλογημένα Χριστούγεννα και αίσιον το νέο έτος 2015.

 

Με αδελφικό ασπασμό εν Κυρίω

Για την Ιερά Σύνοδο Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

+ Φραγκίσκος Παπαμανώλης

Επίσκοπος, τέως Σύρου, Θήρας και Κρήτης

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς: Δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-10 Δεκεμβρίου 2014

Επόμενο Άρθρο

Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος Διδάκτωρ τιμής ένεκεν

You might be interested in …

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους θεσμούς για την εξεύρεση λύσης

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτήν απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους θεσμούς για την εξεύρεση λύσης  δείχνοντας  την […]

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, για συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαο

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αριθ. Πρωτ.  5477/22                                                                              Σύρος, 8 Μαρτίου 2022 Προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αγαπητοί και αγαπητές μας, Ο πόλεμος που πριν λίγες μέρες ξέσπασε στην Ουκρανία, και […]