9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιστολή της Ιεραρχίας μας προς τους Νέους της Π.Η.Ν.

wyd-2011-jmj-madrid

wyd-2011-jmj-madrid

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους Νέους και τις Νέες που θα συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Μαδρίτη της Ισπανίας, τους απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Προς τους Νέους και Νέες της τοπικής μας Εκκλησίας

που θα συμμετάσχουν στην 26η ΠΗΝ στη Μαδρίτη

 

Αγαπητοί μας Νέες και Νέοι,

με την αισιοδοξία και το δυναμισμό που χαρακτηρίζουν την ηλικία σας, ετοιμάζεστε να βιώσετε την 26η ΠΗΝ στη Μαδρίτη.

Ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Αγίου Πατέρα Βενεδίκτου του 16ου με τρόπο εντυπωσιακό.

Είστε 186 νέοι και νέες απ’ όλες τις Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Ελλάδας που θα συμμετάσχετε σ’ αυτό το Παγκόσμιο Θρησκευτικό γεγονός, γεμάτο από νεανικό ενθουσιασμό. Εσείς θα είστε οι πρεσβευτές της τοπικής μας Εκκλησίας της Ελλάδας μπροστά στους Καθολικούς νέους και νέες των 187 κρατών της υφηλίου που έχουν δηλώσει, μέχρι αυτή τη στιγμή, συμμετοχή.

Σας συγχαίρουμε γι’ αυτή σας τη συμμετοχή.

Το θέμα: «Ριζωμένοι και θεμελιωμένοι στο Χριστό, στηριγμένοι στην πίστη» (Κολ 2,7), που θα τροφοδοτήσει τη σκέψη σας κατά τις ημέρες του προσκυνήματός σας στη Μαδρίτη, είναι καθοριστικό για τη ζωή σας και τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας.

Εμείς, οι Επίσκοποί σας, γνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνατε όλη αυτή τη χρονιά για να προετοιμαστείτε. Διαβάσατε βιβλία, συμμετείχατε σε εμψυχώσεις, δημιουργήσατε δραστηριότη-τες, προσευχηθήκατε, συναντηθήκατε αναμεταξύ σας, εκφραστήκα-τε.

Γνωρίζουμε, επίσης, σε πόσο ανησυχητικό περιβάλλον όλοι βρισκόμαστε, μέσα στο οποίο, περισσότερο εσείς οι νέοι, με πολλή ένταση ζείτε: την αβεβαιότητα για το μέλλον, την αναζήτηση εργασίας που συχνά δεν βρίσκεται, την ανεργία, την αδυναμία αξιοποίησης των ικανοτήτων σας, τη δυσκολία χάραξης σημείων αναφοράς στη ζωή σας λόγω ιδεολογικής, κοινωνικής και πνευμα-τικής σύγχυσης, την αμηχανία επιλογής τρόπων ζωής και έκφρασης αμφιβόλου ποιότητας, σε επιφανειακές και φτωχές σε ουσία επικοινωνιακές σχέσεις…

Η παγκόσμια και εθνική οικονομική κρίση τσακίζει τα οράματα πολλών από εσάς και μαραίνει τον ενθουσιασμό σας.

Ναι, αγαπητοί μας νέες και νέοι, τα γνωρίζουμε όλα αυτά και μαζί σας προβληματιζόμαστε και προσευχόμαστε για σας. Γνωρίζουμε και τον αγώνα που κάνετε είτε μόνοι σας είτε με την οικογένειά σας, για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που σας παρουσιάζονται, και έτσι να ανοιχτεί μπροστά σας ένας ορίζοντας πιο αισιόδοξος, πιο ανθρώπινος. Να ξέρατε πόσο επιθυμούμε να μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε περισσότερο σε όλα αυτά τα προβλήματα της ζωής σας!

Παρ’ όλες, όμως, αυτές τις αρνητικές συγκυρίες τολμούμε και σας λέμε: θάρρος, ελπίδα. Η πίστη μας στο Χριστό και η πίστη όλης της Εκκλησίας μάς ωθεί σ’ αυτή τη στάση ζωής. Ο Αναστημένος Κύριος, ο Ιησούς Χριστός, είναι Εκείνος που θεμελιώνει τη ζωή μας και την στηρίζει κάθε μέρα, ακόμα και στις μέρες της αδυναμίας. Εκείνος, με το Άγιο Πνεύμα, τη φωτίζει και την καθιστά γόνιμη, όταν οι δυσκολίες φαίνονται ανυπέρβλητες και ελλοχεύει ο κίνδυνος της απελπισίας και της εγκατάλειψης του αγώνα. Ο Αναστημένος Κύριος, με το Πνεύμα Του, ανοίγει τους ορίζοντές μας και μας εισάγει σε έναν κόσμο όπου η παρουσία ενός Θεού Πατέρα δίνει νόημα στη ζωή μας και στον κόσμο.

Φίλοι μας νέοι και νέες, είμαστε βέβαιοι πως, τόσο στην Κόρντοβα όπου θα φιλοξενηθείτε την πρώτη εβδομάδα όσο και στη Μαδρίτη όπου θα αποκορυφωθεί το προσκύνημά σας, μαζί με τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο, και τις εκατοντάδες χιλιάδες Καθολικών νέων από όλο τον κόσμο, θα προβληματιστείτε και θα προσευχηθείτε θερμά: o ζωντανός Χριστός θα σας μιλήσει, ακούστε τον. Προσευχηθείτε σ’ αυτόν. Εμπιστευθείτε τον. Ακολουθήστε τον.

 

Ο Χριστός δεν απογοητεύει. Ο Χριστός δεν δεσμεύει την ελευθερία μας. Ο Χριστός δεν εξαπατά. Ο Χριστός δεν καταστρέφει τα όνειρά μας. Ο Χριστός μόνο σαγηνεύει. Ο Χριστός μόνο ελευθερώνει. Ο Χριστός μόνο μάς παίρνει στα σοβαρά. Ο Χριστός μόνο μάς ανοίγει το μέλλον μας. Ο Χριστός δεν μας αφαιρεί τα επίγεια, εκείνος μας χαρίζει και τα ουράνια.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, σας ευχόμαστε καλό προσκύνημα στη Μαδρίτη, καλή αναζωογόνηση της πίστης σας στον Ιησού Χριστό και στην Εκκλησία Του, μαζί με όλους τους νέους του κόσμου που μαζί σας θα αναζητήσουν μια μεγαλύτερη γνωριμία του Ιησού Χριστού και μια καλύτερη μαρτυρία του Προσώπου Του.

Θα εκπροσωπήσετε την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας, που ζει μια σημαντική στιγμή της μακραίωνης ιστορίας της. Μεταδώστε σε όλους με τους οποίους θα συναντηθείτε την επιθυμία σας να ενωθούν οι χριστιανοί, «να είναι όλοι ένα», όπως ζήτησε ο Ιησούς από τον Πατέρα του, στο Δείπνο εκείνο που έπειτα ονομάσαμε «Μυστικό». Δώστε μαρτυρία ότι θέλετε να συνεργαστείτε με τους αδελφούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των άλλων Ομολογιών καθώς και με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε ο άνθρωπος του 21ου αιώνα να έχει Ζωή, ριζωμένη και θεμελιωμένη στο Χριστό.

Φίλοι μας νέες και νέοι, στο σχέδιό της αυτό, που δεν είναι άλλο από αυτό που της ανέθεσε ο Ιδρυτής της Ιησούς Χριστός, η τοπική Εκκλησία μας σας θέλει πρωτεργάτες και τολμηρούς μαθητές του Αναστημένου Χριστού. Μη φοβηθείτε να βάλετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία Του. Όσες και όσοι ψάχνετε για πληρότητα ζωής και για πετυχημένο στόχο στη ζωή σας, ιδού ο Χριστός, Αυτός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή.

Να έχετε την ευχή μας. Σε όλη τη διαδρομή του προσκυνή-ματός σας θα βρισκόμαστε κοντά σας. Η παρουσία ανάμεσά σας του Σεβασμιοτάτου Ιωάννη, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, θα αντιπροσω-πεύει και την παρουσία όλων των επισκόπων σας. Ο λόγος του, με τις Κατηχήσεις που θα σας προσφέρει, θα είναι και δικός μας λόγος.

Η προσευχή μας θα σας συνοδεύει.

Θα σας συνοδεύει επίσης η προσευχή του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας.

Θα σας περιμένουμε να επιστρέψετε ριζωμένοι πιο βαθιά και θεμελιωμένοι πιο σταθερά στο Χριστό, έχοντας την πίστη σας ως στήριγμα για τη ζωή.

 

Δόθηκε στην Άνω Σύρο, στις 21 Ιουνίου 2011

Μνήμη του Αγίου Αλοϊσίου, Υπόδειγμα χριστιανού νέου

 

               Για την Ιερά Σύνοδο Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος,

 

                                         Ο Πρόεδρος

                                       + Φραγκίσκος,

                             Επίσκοπος Σύρου, Θήρας, Κρήτης

 

                             Ο Γραμματέας

                             + Νικόλαος

                   Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου

                   Μητροπολίτης Παντός Αιγαίου

Προηγούμενο Άρθρο

Πανήγυρη Αγίας Τριάδας στον Κάμπο Τήνου

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Αποχαιρετισμός στις αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της Λυών

You might be interested in …

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, για συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαο

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αριθ. Πρωτ.  5477/22                                                                              Σύρος, 8 Μαρτίου 2022 Προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αγαπητοί και αγαπητές μας, Ο πόλεμος που πριν λίγες μέρες ξέσπασε στην Ουκρανία, και […]

Ποιμαντική Επιστολή της Ιεραρχίας για την Περίοδο της Παρουσίας

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αριθ. Πρωτ. 5340/20 Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2020   ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 2020       Προς τους Σεβαστούς Ιερείς, Ιερομονάχους, Διακόνους, Μοναχούς και Μοναχές, […]

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους θεσμούς για την εξεύρεση λύσης

Επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με αυτήν απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους θεσμούς για την εξεύρεση λύσης  δείχνοντας  την […]