19 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιστολή του πάπα Φραγκίσκου προς τις Οικογένειες

Ενόψει της Έκτακτης Συνόδου των Επισκόπων που θα συνέλθει τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Ρώμη με θέμα «Οι ποιμαντικές προκλήσεις για την οικογένεια, μέσα στο πλαίσιο του ευαγγελισμού», ο πάπας Φραγκίσκος απέστειλε προς τις οικογένειες την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητές οικογένειες,

Παρουσιάζομαι στο κατώφλι του σπιτιού σας για να σας μιλήσω για ένα γεγονός που, όπως είναι γνωστό, θα συμβεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Βατικανό. Πρόκειται για τη γενική Σύναξη της Έκτακτης Συνόδου των Επισκόπων, την οποία συγκάλεσα για να συζητήσει το θέμα «Οι ποιμαντικές προκλήσεις για την οικογένεια, στο πλαίσιο του ευαγγελισμού». Πράγματι, σήμερα η Εκκλησία έχει κληθεί να αναγγείλει το Ευαγγέλιο αντιμετωπίζοντας τις νέες ποιμαντικές ανάγκες που αφορούν την οικογένεια.

 Αυτή η σημαντική συνάντηση αφορά όλο του Λαό του Θεού: επισκόπους, ιερείς, πρόσωπα αφιερωμένα και λαϊκούς πιστούς των επιμέρους Εκκλησιών όλου του κόσμου, που συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία της Συνόδου με συγκεκριμένες προτάσεις και με την απαραίτητη υποστήριξη της προσευχής. Το στήριγμα της προσευχής είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, καθώς είναι και σημαντικό εκ μέρους σας, αγαπητές οικογένειες. Πράγματι, αυτή η Συνοδική Σύναξη είναι αφιερωμένη ιδιαίτερα για σας, για την κλήση και την αποστολή σας μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία, στα προβλήματα του γάμου, της οικογενειακής ζωής, της ανατροφής των παιδιών και στον ρόλο των οικογενειών στην αποστολή της Εκκλησίας.

Για τούτο και σας ζητώ να προσευχηθείτε έντονα προς το Άγιο Πνεύμα, ώστε να φωτίσει τους συνοδικούς πατέρες και να τους καθοδηγήσει στο δύσκολο καθήκον τους. Όπως γνωρίζετε, αυτή την έκτακτη συνοδική Σύναξη θα την ακολουθήσει μια άλλη τακτική, ένα χρόνο μετά, που θα προωθήσει αυτό το ίδιο θέμα της οικογένειας. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 θα λάβει χώρα η Παγκόσμια Συνάντηση των οικογενειών στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ). Ας προσευχηθούμε λοιπόν όλοι μαζί ώστε μέσα απ’ αυτά τα συμβάντα η Εκκλησία να διανύσει μια πραγματική πορεία διάκρισης και να υιοθετήσει τα ποιμαντικά εκείνα μέσα τα πλέον κατάλληλα για να βοηθήσει τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του παρόντος καιρού με το φως και τη δύναμη που πηγάζουν από το Ευαγγέλιο.

Σας γράφω αυτή την Επιστολή τη μέρα που γιορτάζουμε την Εορτής της παρουσίασης του Ιησού στο ναό. Ο ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει την Παναγία και τον Αγ. Ιωσήφ να φέρνουν το Θείο Βρέφος για να το προσφέρουν στον Κύριο, σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο και τους δυο γέροντες, τον Συμεών και την Άννα που οδηγήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα για να τους συναντήσουν, και αναγνώρισαν τον Μεσσία στο πρόσωπο του Ιησού (Λκ 2,22-38). Ο Συμεών τον πήρε στην αγκαλιά του και ευχαρίστησε τον Θεό επειδή, τελικά «είδε» τη σωτηρία. Η Άννα, παρά την προχωρημένη της ηλικία, βρήκε νέα δύναμη και άρχισε να μιλά σε όλους για το Παιδί. Πρόκειται για μια πολύ ωραία εικόνα: δυο νέοι γονείς και δυο γέροντες, που συνάζονται από τον Ιησού. Αληθινά, ο Ιησούς συνάζει και ενώνει τις γενεές! Είναι η ακένωτη πηγή που νικά κάθε κλείσιμο, κάθε μοναξιά, κάθε στενοχώρια. Στην οικογενειακή σας πορεία μοιράζεστε τόσες όμορφες στιγμές: γεύματα, ανάπαυση, δουλειά στο σπίτι, διασκέδαση, προσευχή, ταξίδια και προσκυνήματα, πράξεις αλληλεγγύης… Παρ’ όλα ταύτα, αν λείπει η αγάπη, λείπει η χαρά και την αυθεντική αγάπη μάς τη δίνει ο Ιησούς. Μας προσφέρει το Λόγο του που φωτίζει το δρόμο μας. Μας δίνει τον Άρτο της ζωής, που στηρίζει την καθημερινή κούραση στην πορεία μας.

Αγαπητές οικογένειες,

Η προσευχή σας για τη Σύνοδο των Επισκόπων θα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που θα εμπλουτίσει την Εκκλησία. Σας ευχαριστώ και σας ζητώ να προσεύχεστε και για μένα, ώστε να μπορώ να διακονώ το Λαό του Θεού με την αλήθεια και την αγάπη. Η προστασία της Μακαρίας Παρθένου Μαρίας και του Αγ. Ιωσήφ ας σας συνοδεύει όλους πάντοτε και να σας βοηθά να προχωράτε ενωμένοι μέσα στην αγάπη και στην αμοιβαία υπηρεσία. Με όλη μου την καρδιά επικαλούμαι πάνω σε όλη την οικογένεια την ευλογία του Κυρίου.

 

Βατικανό, 2 Φεβρουαρίου 2014,

Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου

 

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ, πάπας

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Πανελληνία Ημέρα Κάριτας, Κυριακή 16 Μαρτίου

Επόμενο Άρθρο

Ένας χρόνος πριν! 13 Μαρτίου 2013

You might be interested in …

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε διάλογο με τους διευθυντές των ευρωπαϊκών περιοδικών πολιτισμού των Ιησουιτών

Το άρθρο εμφανίζεται ταυτόχρονα σε όλα τα ευρωπαϊκά περιοδικά πολιτισμού των Ιησουιτών. Η συνέντευξη έγινε με την επιμέλεια του π. Antonio Spadaro τ.Ι., διευθυντή του ιταλικού περιοδικού των Ιησουιτών La Civiltà Cattolica. 19 Μαΐου 2022. […]

Ο Πάπας στην Κολομβία

  Λίγες μέρες από την στιγμή που οι αντάρτες στην Κολομβία ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν και τα τελευταία όπλα τους σε διεθνείς παρατηρητές, το Βατικανό ανήγγειλε λεπτομέρειες για το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου σε μια χώρα […]

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την 56η Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη, 1η Ιανουαρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥΓΙΑ ΤΗΝ56η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Κανείς δεν μπορεί να σωθεί από μόνος του.Ξαναρχίζοντας μετά τον Covid-19 για να χαράξουμε μαζί μονοπάτια ειρήνης «Σχετικά με τους χρόνους και […]