6 Ιουλίου 2026
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ευχαριστήσαμε – Αποχαιρετήσαμε – Αποδεχθήκαμε

Τον τελευταίο καιρό στην Εκκλησία της Σύρου ζούμε συχνά στιγμές χαρμολύπης!

Εν αναμονή του νέου Επισκόπου της, και προκειμένου η Εκκλησία να μην χάσει τη δυναμικότητά της, η τοποτηρητική τοπική Εκκλησιαστική Αρχή κάνει τα πάντα για να την κρατήσει όχι μόνο ζωντανή αλλά και ενεργή.

Τέτοιες στιγμές χαρμολύπης ζήσαμε και χθες  Κυριακή 5/7/2026.

Συναχθήκαμε στον Ενοριακό Ναό της Βάρης, για να ευχαριστήσουμε το Θεό για την ποιμαντική προσφορά των 19 χρόνων στην Εκκλησία της Ελλάδος του αγαπητού μας ιερέα π. Δανιήλ Στάνκεβιτς, ο οποίος, ολοκλήρωσε την δεκαετή άδεια που του είχε διαθέσει ο Επίσκοπός του για να βοηθήσει την τοπική εκκλησία. Σχεδόν διπλασιάστηκε ο  χρόνος παραμονής του στην Ελλάδα, και  έφθασε η στιγμή της επιστροφής του στην Εκκλησιαστική του Επαρχία, στην πατρίδα του  την Πολωνία.

Η Εκκλησία της Σύρου λοιπόν, εχθές, έζησε και πάλι στιγμές λύπης, διότι έπρεπε να αποχαιρετήσει έναν άξιο εφημέριο τριών Ενοριών της Σύρου. Έζησε όμως και στιγμές χαράς, διότι το κενό κάλυψε η παρουσία των τριών Σαλεσιανών Πατέρων, την άφιξη των οποίων είχε φροντίσει ο πρώην Επίσκοπός της Πέτρος. Οι Σαλεσιανοί Πατέρες διορίστηκαν από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Σεβ/τατο Σεβαστιανό υπεφημέριοι στις τρεις χηρεύουσες ενορίες Βάρης, Ποσειδωνίας και Βήσσα.

Πολλοί ενορίτες των τριών αυτών ενοριών συμμετείχαν στην Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό Βάρης  για να ευχαριστήσουν το Θεό για ό,τι πολύτιμο πρόσφερε ο π. Δανιήλ για δεκαπέντε χρόνια στην Εκκλησία της Κρήτης και τέσσερα χρόνια στην Εκκλησία της Σύρου. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ/τατος Σεβαστιανός, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβ/τατος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος πρώην Νάξου-Τήνου κλπ. καθώς και πολλοί ιερείς.

Η λύπη όμως  για την αναχώρησή του συμπληρώθηκε και  με  χαρά. Τρεις νέοι ιερομόναχοι Πατέρες Σαλεσιανοί, οι π. Όσκαρ, Ροδήλιος και Μαρτίνος, ονομάστηκαν υπεφημέριοι των τριών αυτών χηρευουσών ενοριών και μάλιστα με την δυναμική βοήθεια του γνωστού και αγαπητού σε όλους μας Δον Νίκου Ρούσσου, στον οποίο ανατέθηκε η ευθύνη του εφημερίου και στις τρεις αυτές ενορίες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026, προκειμένου, με την θαυμάσια ενοριακή εμπειρία που διαθέτει, να βοηθήσει τους τρεις νεοφώτιστους υπεφημερίους να προσαρμοστούν στην εφημεριακή ζωή της Σύρου, και από την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουν και οι τρεις καθήκοντα εφημερίου.

Θεσμοί των τριών ενοριών στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησαν και καλωσόρισαν τόσο το νέο εφημέριο όσο και τους τρεις υπεφημερίους πρόσφεροντάς τους δώρα. Ο Σεβ/τατος Νικόλαος ζήτησε το λόγο, ως πρώην εφημέριος της Βάρης για 25 χρόνια, και είπε:

Αγαπητέ πατέρα Δανιήλ

Στις 16 Νοεμβρίου του 2022, σε μία παρόμοια επίσημη τελετή σε υποδεχθήκαμε εδώ ως εφημέριο Βάρης και αποχαιρετούσαμε τον τότε εφημέριο πατέρα Πιότρ.

Τέσσερα περίπου χρόνια αργότερα, δηλαδή σήμερα, επαναλαμβάνεται ένα παρόμοιο γεγονός.

Αποχαιρετούμε εσένα, και υποδεχόμαστε, για ένα συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα μία νέα κατάσταση στην Ενορία της Βάρης, της Ποσειδωνίας και του Βήσσα.

Μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου εφημέριος ορίζεται  ο γνωστός και αγαπητός σε όλους μας  Δον Νίκος Ρούσσος (ας κάνει και αυτός κάτι!!!) με υπεφημέριο στη Βάρη τον πατέρα Όσκαρ, στην Ποσειδωνία τον πατέρα Ροδήλιο και στον Βήσσα τον πατέρα Μαρτίνο, οι οποίοι  από την 1η  Ιανουαρίου 2027 θα αναβαθμιστούν σε εφημερίους των τριών αυτών Ενοριών.

Αγαπητέ πατέρα Δανιήλ, πρόσφερες πολλά στην ενορία μας, στις δύο άλλες ενορίες,  αλλά και σε όλη την Εκκλησία της Σύρου διαθέτοντας γενναιόδωρα τα πολλά χαρίσματά σου.

Το πέρασμά σου από την Ελλάδα άφησε έντονα τα ίχνη της αγάπης σου για την Εκκλησία,  και  η  σύντομη εδώ παρουσία σου μας υπενθύμισε το περίφημο αρχαίο ρητό: «οκ ν τ πολλ τ ε, λλ’ ν τ ε τ πολύ») δηλαδή η αξία ενός πράγματος δεν κρίνεται από την ποσότητα αλλά από την ποιότητα.

Σήμερα, με αισθήματα χαρμολύπης σ’ ευχαριστούμε και σε αποχαιρετούμε.

Σου ευχόμαστε, εκεί στην πατρίδα σου που επιστρέφεις, να συνεχίσεις την ιερατική σου διακονία με τον ίδιο ιερατικό ζήλο που έδειξες για δεκαπέντε χρόνια στην Κρήτη και για τέσσερα στη Σύρο.

Ευχαριστούμε τον Επίσκοπό σου, που θέλησε να σε διαθέσει για αυτά τα χρόνια στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και τώρα που επιστρέφεις κοντά του σίγουρα θα χαρεί, διότι στις αποσκευές σου μεταφέρεις δύο νέα πολύτιμα δώρα: την τέλεια γνώση της νεοελληνικής γλώσσας και μία έντονη ποιμαντική εμπειρία.

Σου προσφέρω, ως πρώην εφημέριος της Βάρης, ένα ενθύμιο της αγάπης μου και της εκτίμησής μου. Είναι ένα προσωπικό μου αντικείμενο (ένα προσωπικό μου αρχιερατικό δακτυλίδι) που ίσως σου χρειαστεί, εκεί στην Πατρίδα σου!

Καλό σου ταξίδι

Ακολούθησε για όλους τους συμμετέχοντας στη Θεία Λειτουργία πλουσιότατη δεξίωση στο παραπλεύρως του Ενοριακού Ναού, ευρύχωρο Πνευματικό Κέντρο «Η Ναζαρέτ».

+ΣΝΠ

Προηγούμενο Άρθρο

Ένα ποίημα για έναν ενενηκονταετή ιερέα

Επόμενο Άρθρο

Η πρώτη επίσκεψη του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄που έφθασε στη Λαμπεντούζα

You might be interested in …

Δραστηριότητες της Κάριτας Σύρου

Μέσα στο γιορτινό πνεύμα των ημερών του πρώτου μήνα του έτους, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Κάριτας Σύρου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου, […]

Σύρος: Εορτή της Αγίας Οικογένειας

  Την Κυριακή που ακολουθεί μετά από τα Χριστούγεννα και πριν από την Πρωτοχρονιά, η Καθολική Εκκλησία τελεί την Εορτή της Αγίας Οικογένειας του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ. Εφέτος γιορτάστηκε την Κυριακή, 29 […]