5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης

Το Παγκόσμιο Δίκτυο των Μαριανών Σχολείων

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 διεξήχθη, στις εγκαταστάσεις της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, Ημερίδα Επιμόρφωσης με θέμα:

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας των Λεοντείων Σχολών για την επιμόρφωση του προσωπικού τους. Στόχος μας ήταν να εμβαθύνουμε στην παιδαγωγική του μαριανού σχολείου, το οποίο είναι συγχρόνως τόπος διδασκαλίας, τόπος ζωής και τόπος διάδοσης του Ευαγγελίου. Ως σχολείο, οδηγεί τους μαθητές στο να μάθουν να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να ζουν μαζί και, ιδιαιτέρως, να υπάρχουν. Ως χριστιανικό σχολείο, αποτελεί μια κοινότητα, τα μέλη της οποίας βιώνουν και μοιράζονται την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη και οι μαθητές μυούνται σταδιακά στο ιδανικό της ζωής, όπου εναρμονίζονται πίστη, πολιτισμός και ζωή. Ως σχολείο της μαριανής παράδοσης, ακολουθεί την παιδαγωγική προσέγγιση του Αγίου Μαρκελλίνου Champagnat.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο της Μαριανής Αδελφότητας, θέλοντας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της 22ης Γενικής Σύναξης «να πορευθούμε μαζί ως παγκόσμια οικογένεια», αποφάσισε να προωθήσει το σχέδιο δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου σχολείων, με στόχο να ενισχύσει τη μαριανή παιδαγωγική αποστολή. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Μαριανών Σχολείων συγκεντρώνει τα μαριανά σχολεία όλου του κόσμου, ώστε να συνεργαστούν ως μια οικογένεια στην υπηρεσία των παιδιών και των νέων. Το Δίκτυο είναι η γέφυρα που ενώνει τα πρόσωπα των διαφόρων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μαριανής Αδελφότητας, για να υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή:

«να κάνουμε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον Ιησού Χριστό.»

Στόχος της ημερίδας ήταν να μελετήσουμε: Τι σημαίνει Παγκόσμιο Δίκτυο Μαριανών Σχολείων; Ποια η αναγκαιότητά του; Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του; Τι ενώνει και τι κινητοποιεί τα μαριανά σχολεία που ανήκουν στο δίκτυο αυτό; Ποιες οι προοπτικές και οι δυνατότητες του δικτύου;

Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες, Frères, μέλη του διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού των Λεοντείων, μπορέσαμε να στοχαστούμε, να εμβαθύνουμε και να ανταλλάξουμε ελεύθερα απόψεις, προβληματισμούς και προτάσεις σχετικά με τη μαριανή μας αποστολή κοντά στα παιδιά και τους νέους. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους, ο Αδ. Gabriel Villareal, Έπαρχος, καθώς και όλο το Επαρχιακό Συμβούλιο της Επαρχίας L’Hermitage, στην οποία ανήκουν τα μαριανά σχολεία της Ελλάδας. Αφόρμηση για τη συζήτηση και τον προβληματισμό αποτέλεσαν οι παρουσιάσεις και οι προσωπικές μαρτυρίες των εξής ομιλητών:

  1. Αδ. Luis Carlos Gutiérrez (Γενικός Βικάριος της Μαριανής Αδελφότητας) και Γενικοί Σύμβουλοι της Μαριανής Αδελφότητας: Βιντεοσκοπημένη πρόσκληση για συμμετοχή στην εκκίνηση του Δικτύου Champagnat Global, Σεπτέμβριος 2021
  2. Αδ. Rafael Escolà Colomé (Μαριανός Αδελφός – Μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Επαρχίας LHermitage): Μαρτυρία από την προσωπική του εμπειρία σε μαριανά σχολεία και κοινωνικά έργα της Καταλονίας, της Παραγουάης και της Ελλάδας.
  3. Christophe Schietse (Συντονιστής του Συμβουλίου για την Αποστολή της Μαριανής Ευρώπης): Βιντεοσκοπημένη παρουσίαση (με ελληνικούς υπότιτλους) της εμπειρίας του από τη δημιουργία του Δικτύου Champagnat Global, μέσα από την οπτική της Ευρώπης.
  4. Josep Buetas Ferrer (Μέλος της Γραμματείας των Λαϊκών της Επαρχίας LHermitage): Παρουσίαση της Οργάνωσης του Δικτύου Champagnat Global και της πνευματικής διάστασης της παγκόσμιας Μαριανής Οικογένειας.
  5. Δέσποινα Τσαούση (Εκπαιδευτικός του Δημοτικού «Χρυσόστομος Σμύρνης» και Μέλος της Επιτροπής Μαριανής Επιμόρφωσης των Λεοντείων Σχολών): Εντυπώσεις από τη συνάντηση των εκπροσώπων του Παγκοσμίου Δικτύου Μαριανών Σχολείων – Μεξικό, 28 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2022.

Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες, μέσα στις οποίες είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, να εκφραστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις, καθώς και να μελετήσουμε τη μαριανή ταυτότητα των Λεοντείων Σχολών.

Ευχόμαστε η επιμόρφωση αυτή να συνέβαλε θετικά στο έργο της ολοκληρωμένης διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των νέων, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ότι ανήκουμε στην παγκόσμια Μαριανή Οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι εμείς, που αισθανόμαστε συνεχιστές του έργου του Αγίου Μαρκελλίνου, έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην αποστολή της μετάδοσης του Ευαγγελικού Μηνύματος στα παιδιά και στους νέους, να συνειδητοποιήσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας και να στραφούμε προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

Οι Μαριανοί Αδελφοί

Ο Πρόεδρος του Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Κοινωνικών Έργων

Νικόλαος Νούλας

Οι Γενικοί Διευθυντές
Λεοντείου Σχολής ΑθηνώνΛεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης
Χρήστος ΝάκηςΦίλιππος Φουρναράκης
Κέντρου Μελέτης «Καρδιά χωρίς σύνορα»
Αδ. Rafael Escolà
Τα μέλη της Επιτροπής Μαριανής Επιμόρφωσης
Προηγούμενο Άρθρο

Ομιλία του Γρατιανουπόλεως Δημητρίου στη Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Σλοβακίας

Επόμενο Άρθρο

Ευρωπαϊκή Συνέλευση για τη ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ, 5-12 Φεβρουαρίου 2023

You might be interested in …

Μήνυμα Πάπα Φραγκίσκου για την 38η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Το Μήνυμα που έστειλε ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος στους νέους του κόσμου για την 38η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, που θα εορταθεί στις κατά τόπους Εκκλησίες στις 26 Νοεμβρίου 2023, με θέμα “Χαρούμενοι ελπίζοντας” (Ρωμ. 12,12): «Η […]

In Memoriam: «Ο Διεθνής» Επίσκοπος Φραγκίσκος Παπαμανώλης

O Σεβασμιότατος Παπαμανώλης είχε καταλυτική παρουσία στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας πάνω από μισό αιώνα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Όμως είχε και διεθνή παρουσία και ήταν γνωστός στους καθολικούς κύκλους της Ευρώπης, ιδιαίτερα ως Πρόεδρος της […]

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης «Η ειρήνη ως πορεία ελπίδας: Διάλογος, συμφιλίωση και οικολογική μεταστροφή»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 53ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 Η ΕΙΡΗΝΗ ΩΣ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ