9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης για τα μέλη του προσωπικού των Λεοντείων Σχολών

Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης
για τα μέλη του προσωπικού των Λεοντείων Σχολών

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης Ημερίδα Μαριανής Επιμόρφωσης. Στην εν λόγω Ημερίδα έλαβαν μέρος περίπου 230 άτομα: οι Μαριανοί Αδελφοί, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Μαριανού Οργανισμού, τα μέλη των Συμβουλίων Διεύθυνσης, οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές των Μονάδων, καθώς και πολλά μέλη του εκπαιδευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού της Λεοντείου Σχολής Αθηνών και της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης. Η συνάντηση αυτή, με τίτλο «Είσαι σπίτι σου», είχε ως πηγή έμπνευσης το παιδαγωγικό θέμα του έτους για όλα τα Μαριανά Εκπαιδευτήρια της Ευρώπης, το οποίο μάς καλεί να βλέπουμε το σχολείο μας ως ένα σπίτι, μέσα στο οποίο νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο, όπου αποδεχόμαστε τον συν-άνθρωπο και σεβόμαστε τη διαφορετικότητά του. Ταυτόχρονα, το ίδιο θέμα μάς παροτρύνει να αποτελούμε μέρος μιας μεγάλης παγκόσμιας οικογένειας, που πρεσβεύει χριστιανικές αξίες και ιδανικά.

Στόχος μας ήταν να εμβαθύνουμε στο οικογενειακό πνεύμα, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μαριανού χαρίσματος, που μας κληροδότησε ο Άγιος Μαρκελλίνος και οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί. Το οικογενειακό πνεύμα είναι, επίσης, απαραίτητο συστατικό κάθε χριστιανικού σχολείου, αφού «το χριστιανικό σχολείο είναι μια κοινότητα, τα μέλη της οποίας βιώνουν και μοιράζονται την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη και οι μαθητές μυούνται σταδιακά στο ιδανικό της ζωής, όπου εναρμονίζονται πίστη, πολιτισμός και ζωή» (Μαριανή Παιδαγωγική Αποστολή, παρ.126). Επιδιώκουμε διαρκώς να καλλιεργούμε τον σεβασμό, τη συμπερίληψη, την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών, το αίσθημα ασφάλειας, το ενδιαφέρον για τους γύρω μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο μαθητές και συνάδελφοι να αισθάνονται εκτίμηση, αναγνώριση, καθώς και ελευθερία να δράσουν και να είναι ο εαυτός τους.

Αφόρμηση για τη συζήτηση και τον προβληματισμό αποτέλεσε η κεντρική ομιλία του αδ. JosepMariaSoteras, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Αδελφότητας των Μαριανών Αδελφών, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα ειδικά για αυτή την Ημερίδα.

Κατά την εργασία σε ομάδες που ακολούθησε, είχαμε τη δυνατότητα να στοχαστούμε, να εμβαθύνουμε και να εκφράσουμε ελεύθερα απόψεις, προβληματισμούς και προτάσεις σχετικά με το οικογενειακό πνεύμα και τη χριστιανική μας αποστολή κοντά στα παιδιά και τους νέους.

Η επιμόρφωση αυτή συνέβαλε θετικά στην ενίσχυση του αισθήματος ότι το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι μας και ότι ανήκουμε ταυτόχρονα στην παγκόσμια Μαριανή Οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι εμείς, που αισθανόμαστε συνεχιστές του έργου του Αγίου Μαρκελλίνου, έχουμε την ευκαιρία να μεταδίδουμε τις χριστιανικές αξίες στα παιδιά και στους νέους των σχολείων μας, δημιουργώντας γύρω τους ένα περιβάλλον στο οποίο αισθάνονται ότι κυριαρχεί η ασφάλεια, η αποδοχή, ο σεβασμός και η αγάπη.

Προηγούμενο Άρθρο

Ep 7. Συζητώντας με τον σεβασμ. Θεόδωρο, για τις αλήθειες και τα ψέματα, γύρω από τον γάμο ομοφύλων (video)

Επόμενο Άρθρο

Η Νότια Κορέα εγκαινιάζει την πρωτοβουλία “Church Everyday” για την επιστροφή των καθολικών

You might be interested in …

Διεθνές Συνέδριο «ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: Αντιδρούμε και ελπίζουμε»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1-2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 «ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ: Αντιδρούμε και ελπίζουμε» ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 09.00 – 09.15 Προσέλευση 09.15 – 09.30 Εγγραφές/κατανομή στα εργαστήρια 09.30 – 11.00 Εργαστήρια (Α’) 11.00 – 11.30 […]

Διεθνές Συνέδριο «Οι Γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 19-20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 «Οι Γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν» Πραγματικότητα και Προοπτικές ΚΥΡΙΑΚΗ 19/3 Αίθουσα Τελετών Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών 17.30 – 17.45 Προσέλευση με ατομικές προσκλήσεις 17.45- 18.30 Χαιρετισμοί Κήρυξη […]

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το μήνυμα σε μετάφραση Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021 Κυρία Πρόεδρε, Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εορτάζεται στις 25 Μαρτίου, έχω την τιμή να διαβιβάσω στην Εξοχότητά Σας το ακόλουθο μήνυμα […]