20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο Ποντίφικας αφιερώνει την προσευχή υπέρ της προστασίας των θαλασσών και των ωκεανών, «πολλοί εκ των οποίων σήμερα, απειλούνται από διάφορες αιτίες».

Ας προσευχηθούμε αυτό το μήνα, ώστε οι πολιτικοί, οι επιστήμονες και οι οικονομολόγοι να συνεργαστούν για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών». Με αυτά τα λόγια μας προτρέπει ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα να προσευχηθούμε για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Ποντίφικας υπενθυμίζει ότι «η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού προς την ανθρωπότητα», και ότι σήμερα οι ωκεανοί, που διαφυλάττουν «το μεγαλύτερο μέρος του νερού του πλανήτη καθώς και τη μεγαλύτερη ποικιλία ζωντανών όντων, απειλούνται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων». «Η αλληλεγγύη μας για το «κοινό σπίτι μας» – επιμένει – γεννιέται από την πίστη μας».

Η συνεχής προσοχή του Πάπα για το περιβάλλον

Ο Πατέρας Frédéric Fornos, διεθνής διευθυντής του Παγκοσμίου Δικτύου Προσευχής του Πάπα, που περιλαμβάνει και το Ευχαριστιακό Κίνημα Νεολαίας, υπενθυμίζει ότι πέρσι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας (#SeasonOfCreation), ο Πάπας Bergoglio είχε επικεντρωθεί στο «ζήτημα του νερού», κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στις θάλασσες και στους ωκεανούς, η φροντίδα των οποίων «αντιπροσωπεύει σήμερα μια αναπόφευκτη ευθύνη». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι θάλασσες και οι ωκεανοί – διαβάσουμε στο μήνυμα του Ποντίφικα – να γεμίζουν από αδρανείς εκτάσεις πλωτού πλαστικού. Επίσης, γι’ αυτή την έκτακτη ανάγκη, καλούμαστε να δεσμευτούμε ενεργά προσευχόμενοι σαν όλα να εξαρτιόνταν από τη Θεία Πρόνοια  και ενεργώντας σαν όλα να εξαρτιόνταν από εμάς».

Ο μπλε πνεύμονας του κόσμου

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τον Σεπτέμβριο αντιμετωπίζει τη σοβαρή πρόκληση της προστασίας των ωκεανών. Το φυτοπλαγκτόν των ωκεανών, πράγματι, είναι υπεύθυνο για πάνω από το ήμισυ της παραγωγής του οξυγόνου του πλανήτη. Η έκδοση αυτού του μήνα ήταν μια συμπαραγωγή μεταξύ του Yann Arthus-Bertrand και της ομάδας του Hope Production του οργανισμού La Machi – Comunicazione per le buone cause e Vatican Media. Αυτή η συνεισφορά, εξάλλου, ξεκινά στο πλαίσιο της οικουμενικής ετήσιας εκδήλωσης «Η ώρα της Δημιουργίας».

Η ασφυκτιούσα από το πλαστικό θάλασσα

Κάθε χρόνο, πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στους  ωκεανούς, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, το θάνατο περίπου 100.000 ειδών. Η θαλάσσια ρύπανση που οφείλεται στα πλαστικά αποτελεί ένα παγκόσμιο και διασυνοριακό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί κοινή ευθύνη και κοινή προσέγγιση. Στους «Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης», τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει διάφορους στόχους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, έχοντας επίγνωση ότι οι ωκεανοί παρέχουν βασικούς φυσικούς πόρους όπως τροφή, φάρμακα, βιοκαύσιμα και άλλα προϊόντα, συμβάλλουν στην μοριακή αποσύνθεση και στην εξάλειψη των αποβλήτων και της ρύπανσης και τα παράκτια οικοσυστήματά τους δρουν ως απορροφητές κραδασμών μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις βλάβες που προξενούν οι καταιγίδες.

kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Ενωμένοι οι Χριστιανοί για την υπεράσπιση της κοινής μας κατοικίας

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας αναχωρεί για Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη και Μαυρίκιο, πραγματοποιώντας έτσι το 4ο Αποστολικό Ταξίδι του στην Αφρική

You might be interested in …

Αργεντινή: οι επίσκοποι αποκηρύσσουν τις χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση παροχές

Στη γενέτειρα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή, οι συνήθεις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο επιδεινώνονται από μια ιστορική απόφαση των επισκόπων της χώρας να απορρίψουν τα επιδόματα που καταβάλλει […]

Στα βήμα του Ιωάννη 23ου και της Μητέρας Τερέζας

Ο προσωρινός διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, συνοψίζει τα κεντρικά σημεία του αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου ως εξής:  «στήριξη των αδελφών στην πίστη, διάλογος για την οικουμενικότητα και την αλληλεγγύη». Το ταξίδι […]

«Του Θεού τα πράγματα» Τα παιδιά μοιράζονται τη Βίβλο της ψυχής τους

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία, οργανική συνέχεια της πρώτης Βιβλικής Εταιρίας στη Κέρκυρα το 1819, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών αδιάκοπης προσπάθειας για την κατά το δυνατόν ευρύτερη κυκλοφορία της Αγίας Γραφής στη Ελλάδα διοργάνωσε […]