9 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Εξόδιος Ακολουθία π. Δημητρίου Σαλάχα, Επισκόπου Γρατιανουπόλεως, τέως Εξάρχου Ελληνορρύθμων Καθολικών

Η Ελληνική Καθολική Εξαρχία αποχαιρέτησε τον επίσκοπο Γρατιανουπόλεως Δημήτριο, τέως Έξαρχο των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα αποχαιρέτησε έναν ιεράρχη που την υπηρέτησε με την αγάπη και τις γνώσεις του, οι πρώην μαθητές του στο πανεπιστήμιο ή σπουδαστές τους οποίους βοήθησε για μεταπτυχιακές σπουδές αποχαιρέτησαν το δάσκαλό τους.

Ο σεβασμιότατος Δημήτριος ήταν πολυπράγμων, ήταν ποιμένας, ήταν καθηγητής από τους κορυφαίους στο Κανονικό Δίκαιο, ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων στην Ιταλία και την Ελλάδα, ήταν ειλικρινής φίλος.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος όλοι όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν ή και να συνεργαστούν μαζί του ήταν εκεί για το ύστατο χαίρε. Της Εξοδίου Ακολουθίας προΐστατο ο Έξαρχος Ελληνορρύθμων Καθολικών σεβασμιότατος Εμμανουήλ που επέστρεψε από την Ρώμη όπου βρισκόταν για την Σύνοδο για την Συνοδικότητα για να συνοδεύσει τον προκάτοχό του με την προσευχή του και με συγκινητικά λόγια τα οποία είπε για εκείνον.

Οι Ιεράρχες της τοπικής Εκκλησίας ταξίδεψαν για να τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία: ο σεβασμιότατος Πέτρος επίσκοπος Σύρου Θήρας Κρήτης και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, ο σεβασμ. Θεόδωρος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, ο σεβασμ. Νικόλαος πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών, ο σεβασμ. Σεβαστιανός πρώην Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, ο σεβασμ. Νικόλαος πρώην Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου και πρώην Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο σεβασμ. Ιωάννης πρώην Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Ζακύνθου-Κεφαλληνίας, ο πανοσιολογιότατος Ιωσήφ της Εξαρχίας Αρμενίων Καθολικών και ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα σεβασμ. Ιωάννης Ρωμαίο Pawlowski.

Μαζί με τους Ιεράρχες και πολλοί ιερείς. Ο Βικάριος της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου π. Μάρκος αλλά και εφημέριοι από την Εκκλησιαστική Επαρχία της Αθήνας και πολλά μέλη της αφιερωμένης ζωής.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσαν να λείπουν και πρώην μαθητές του.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος αναφέρθηκε τόσο στην διακονία του εκλιπόντος και στην ακαδημαϊκή του καριέρα ενώ τόνισε ιδιαίτερα την προσφορά του επισκόπου Δημητρίου στην Μικτή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου την οποία χρόνια πολλά υπηρέτησε και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης τόσο στα καθολικά όσο και στα ορθόδοξα μέλη της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όταν μετά από 40 χρόνια ως μέλος της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου των Εκκλησιών Καθολικής και Ορθόδοξης, από την αρχή της έναρξής του το 1980, έπαυσε πλέον να είναι στην Επιτροπή λόγω ορίου ηλικίας (είχε συμπληρώσει τότε τα 83 χρόνια), ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του είχε στείλει συγχαρητήρια επιστολή (12 Οκτωβρίου του 2022). Έγραφε «δια των μετά χείρας Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων, εκφράσωμεν υμίν τα συγχαρητήρια και τας ευχαριστίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ημών δια την άχρι τούδε κοπιώδη και καρποφόρον διακονίαν και προσφοράν υμών εν τη Επιτροπή ταύτη».


ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ MANUEL ΝΙΝ GUELL ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΞΑΡΧΟ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΡΥΘΜΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΥΠΑΤΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΛΑΧΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ, ΤΙΣ ΜΟΝΑΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΞΑΡΧΙΑΣ. ΕΝΘΥΜΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΡΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΗΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΟΙΜΕΝΟΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ.

ΚΑΡΔΙΝΑΛΟΣ PIETRO PAROLIN ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ

cen.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου για την 97η Παγκόσμια Ημέρα Ιεραποστολών

Επόμενο Άρθρο

Εορτασμός της Παναγίας του Ροδαρίου στη Μήλο

You might be interested in …

Χριστουγεννιατικό Μήνυμα του σεβ. Εμμανουήλ, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

H παρθένος σήμερον, τὸν προαιώνιον Λόγον, ἐν σπηλαίῳ ἔρχεται, ἀποτεκεῖν ἀπορρήτως. Χόρευε ἡ οἰκουμένη ἀκουτισθεῖσα· δόξασον μετὰ Ἀγγέλων καὶ τῶν Ποιμένων, βουληθέντα ἐποφθῆναι, παιδίον νέον, τὸν πρὸαἰώνων Θεόν.