18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η επίσημη παράδοση του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Σεβ.τος Ιωάννης Σπιτέρης παρέδωσε στον Σεβ.το Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών ΚΚ Νεκτάριο το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου

Την Κυριακή 9 Ιουνίου στο χωριό Ποταμός της Κερκύρας, έπειτα από προετοιμασία αρκετών μηνών και με τη συμμετοχή και συμπαράσταση του Δήμου Κερκυραίων, στην πανέμορφη λιτανεία της Παναγίας της Δημοσιάνας, η οποία τελείται κάθε χρόνο στις αρχές του μήνα Ιουνίου και συγκεκριμένα την “Κυριακή του Τυφλού”, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παράδοση του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου από τον αρχιεπίσκοπο Κερκύρας Σεβ.το Ιωάννη Σπιτέρη στον Σεβ.το Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ΚΚ Νεκτάριο. Κατά τη διάρκεια της ιεράς πομπής, η οποία διαρκεί αρκετές ώρες, στη μέση του χωριού Ποταμός, σε εξέδρα που είχε τοποθετηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας ΚΚ Νεκτάριος, υποδέχτηκε τον Σεβ. αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη και τον Ιερό Κλήρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας που τον συνόδευε. Παρόντες ήταν και οι φιλοξενούμενοι από το Vodnjan της Κροατίας, ο Εφημέριος π. Marijan Jalenic, ο Δήμαρχος της πόλης Klaudio Vitasovic, και ο Αντιδήμαρχος. Αφού πραγματοποίησε παράκληση ο Σεβ. Μητροπολίτης ΚΚ Νεκτάριος συνέχισε με την προσφώνησή του προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη.

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβ. μητροπολίτης Νεκτάριος, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη, τον Ιερό Κλήρο, το Δήμαρχο και όλους τους επισήμους και παρόντες στην τελετή, ευχαρίστησε θερμά και με συγκινητικά λόγια για το σπουδαίο και μεγάλο αυτό δώρο προς την Ενορία του Ποταμού αλλά και ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη. Μεταξύ άλλων είπε: «Σεβασμιότατε των εκ Κέρκυρα Ρωμαιοκαθολικών αδελφών μας και αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ Ιωάννη, αγαπητέ πατέρα Marijan, που εκπροσωπείτε την Εκκλησία της Κροατίας και τον Επίσκοπο Σεβ.το Drajen, αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε του Vodnjan, που βρίσκεστε σήμερα εδώ για να μας μεταφέρετε αυτόν τον πολυτιμότατον θησαυρόν… η ημέρα αυτή είναι πανευφρόσυνος, ευλογημένη και εορτάσιμος, όχι μόνον διότι σήμερα εορτάζουμε την Παναγία μας την Δημοσιάνα, αλλά διότι επίσης σήμερα, έχει την τιμήν ο τόπος μας, να υποδέχεται τεμάχιο εκ της τιμίας κάρας του Αγίου Βαρβάρου… Σήμερα έχουμε ενώπιόν μας τον Άγιο Βάρβαρο τον οποίον θα μας παραδώσει ο Σεβασμιότατος Ιωάννης, ο οποίος και ενήργησε ώστε αυτή η στιγμή που ζούμε να γίνει πραγματικότητα… Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οι Άγιοι είναι οι οδοδείκτες της πνευματικής μας ζωής, εκείνοι οι οποίοι, ως αστέρες πνευματικοί φεγγοβολούν την ψυχήν του καθενός μας ανάλογα με την πίστη μας. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα Σεβασμιότατε και μαζί ευχαριστούμε και εσάς πανοσιολογιότατε που εκπροσωπείτε τον Σεβ. Επίσκοπον της Κροατίας. Δέομαι εις τον Κύριον και εις τον Άγιον Βάρβαρον ώστε λουσμένοι μέσα από το φως της Αναστάσεως να πορευόμαστε εν αγάπη…».

Στην αντιφώνησή του ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά με την οποία παρέδιδε το θησαυρό αυτό του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου στον Σεβ.το μητροπολίτη και στους πιστούς του Ποταμού και της Κέρκυρας. «Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και Αδελφέ εν Χριστώ ΚΚ Νεκτάριε, Αιδεσιμολογιότατε και αγαπητέ Π. Γεώργιε, τίμιο πρεσβυτέριο της Ορθοδόξου και Καθολικής Εκκλησίας, Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αδελφές, σήμερα, μετά από προσπάθειες ετών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε το Ιερό τεμάχιο Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου στον ομώνυμο Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ποταμό. Ενθυμούμαι ακόμη ζωντανά την όλη διαδικασία, από τη στιγμή που μάθαμε το Ναό στον οποίο φυλάσσονταν και τιμούνταν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βαρβάρου, μέχρι την στιγμή όπου, ξεπερνώντας αρκετές δυσκολίες και γραφειοκρατικά προβλήματα και έχοντας εξασφαλίσει την άδεια από την Αγία Έδρα, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής μας π. Μάριος Ρήγος μαζί με τον Εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως, Εφημέριο του Ποταμού π. Γεώργιο Πετράκη και λαϊκούς συνεργάτες τους παρέλαβαν το Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου από τα χέρια του Επισκόπου Σεβασμιοτάτου Drajen Kutlesa στον Ναό του Αγίου Βλασίου στην πόλη Vodnjan. Με μεγάλη χαρά, Σεβασμιότατε παραδίδω κι εγώ σήμερα αυτό τον πολύτιμο θησαυρό πίστης σε Σας και σε όλο τον αγαπητό λαό του Ποταμού και της Κέρκυρας. Θα επιθυμούσα αυτή η χειρονομία, όπως και πριν από χρόνια αυτή του προκατόχου μου Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αντωνίου, με την Δεξιά του Αγίου Σπυρίδωνα, στον Μακαριστό προκάτοχό σας κυρό Τιμόθεο, να ενδυναμώσει τις αγαθές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των εκκλησιών μας και του λαού μας… Ας δώσουμε μια ζωντανή μαρτυρία πίστης και αγάπης όλοι εμείς που πιστεύουμε στο Χριστό. Ο Άγιος Βάρβαρος ας βοηθήσει να γαληνέψουν οι ψυχές μας, και οι συμπεριφορές μας να γίνουν λιγότερο βάρβαρες. Ώστε να πραγματοποιηθεί μια αληθινή μεταστροφή στις καρδιές των ανθρώπων αυτού του τόπου μας. Ο Άγιος Βάρβαρος και όλοι οι Άγιοί μας ας μεσιτεύουν για μας και για την πατρίδα μας, ώστε να έρθουν καλύτερες ημέρες για το λαό μας, και η Παναγία Μητέρα μας, της οποίας έχουμε σήμερα την τιμή να λιτανεύουμε την ιερή Εικόνα ας σκέπει όλους με τη μητρική της φροντίδα και αγάπη».

Έπειτα πρόσφερε την ασημένια λειψανοθήκη που περιείχε το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου στον Μητροπολίτη Σεβ. Νεκτάριο, ο οποίος ευλαβικά το ασπάστηκε και με αυτό ευλόγησε το πλήθος του λαού που παρευρισκόταν στην τελετή. Ο Μητροπολίτης έπειτα παρέδωσε στον π. Γεώργιο Πετράκη το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βαρβάρου για να το μεταφέρει μαζί με τη λιτανική πομπή μέχρι και τον φερώνυμο ναό του Αγίου Βαρβάρου.

 

Ακολούθησε η προσφώνηση του Κροάτη Δημάρχου Κου Klaudio Vitasovic, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Καλησπέρα σε όλους στο όνομα του Λαού του Vodnjan και της πόλης μας. Με εγκάρδιο χαιρετισμό, χαιρετίζω τους Σεβασμιοτάτους και όλους εσάς. Χαίρομαι για την μεγάλη αυτή τελετή με την οποία παραδίδουμε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου. Ελπίζουμε, εγώ και ο λαός της πόλης μας, να είναι πηγή χάρης και βοήθειας για σας όπως είναι και για την πόλη μας και το λαό μας. Επιτρέψτε μου με λίγα λόγια να σας πω την ιστορία της πόλης στην οποία φυλάσσεται το ιερό Λείψανο του Αγίου Βαρβάρου. Η ιστορία μας είναι παλαιότατη και αρχίζει από το 1800 π.Χ. Τα έτη κατά τα οποία η πόλη μας αναπτύχθηκε ήταν αυτά της εποχής της Βενετικής κυριαρχίας. Το Vodnjan βρίσκεται στα νότια της Ίστριας… Στο Δήμο μας υπάρχει και μια ενορία Ορθοδόξων, της οποίας ο Ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα… Ευχαριστώ για την εγκαρδιότητα που μας υποδεχθήκατε και εύχομαι να συνεχίσει αυτή η συνεργασία και αγάπη μεταξύ μας και μεταξύ των λαών μας…». Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, παρέδωσε έναν τόμο, ο οποίος αποτελεί ανατύπωση τόμου του 1492 στον οποίο αναφέρεται η ιστορία της πόλης του Vodnjan.

Ο Εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Βλασίου και εκπρόσωπος του Επισκόπου Παρέντσο-Πόλα, Π. Marijan, είπε: «Σεβασμιότατοι, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί… Ο Χριστιανισμός έφτασε στην περιοχή μας την ίδια περίοδο που έφτασε και στη Ρώμη. Η Εκκλησία της Ίστριας, αποτελείται από έξι επισκοπές και 1600 εκκλησίες. Πολλοί άγιοι έζησαν στην περιοχή μας… Πολλά ιερά λείψανα μεταφέρθηκαν στον τόπο μας την εποχή της κατάληψης και κατάλυσης της Βενετίας από τον Ναπολέοντα και έτσι έχουμε τη χάρη να Τιμούμε τα Ιερά Λείψανα πολλών αγίων στην πόλη μας, αλλά και να παραδίδουμε αυτή τη στιγμή το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βαρβάρου στον πιστό Λαό του Θεού στην Κέρκυρα. Στις 21 Ιανουαρίου του 2013 μια επιτροπή τεμάχισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Βαρβάρου για να δοθεί σε εσάς τμήμα της Τίμιας Κάρας του. Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Επίσκοπός μας παρέδωσε στα χέρια του π. Μάριου Ρήγου και του π. Γεωργίου Πετράκη, το Ιερό αυτό Λείψανο που σας παραδίδει σήμερα ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης. Στα αρχεία της ενορίας μας φυλάσσεται ένα πολύ σημαντικό κειμήλιο. Πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο αναφέρει την παράδοση του Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου στην Βενετία, στα χέρια έξι Επισκόπων στις 2 Φεβρουαρίου του Σωτηρίου Έτους 1617… Έπειτα από 395 χρόνια ο Άγιος βάρβαρος επιστρέφει στον τόπο αυτό από όπου πέρασε και θαυματούργησε. Προσφέροντας αυτό το Ιερό Λείψανο, κάνουμε μια οικουμενική χειρονομία, δηλώνοντας πως είμαστε αδέλφια και ευχαριστούμε τη Θεία Πρόνοια και το Άγιο Πνεύμα που μας αξίωσαν να ζήσουμε αυτή την ιερή και σημαντική στιγμή. Με την μεσιτεία του Αγίου Βαρβάρου ας ευλογήσει και πάντα ας ευλογεί και ας προστατεύει ο Κύριος Ιησούς Χριστός τους δύο λαούς μας». Παρέδωσε έπειτα μια ανατύπωση του κειμένου της μετακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Βαρβάρου στη Βενετία. «Τρία αντίγραφα υπάρχουν, είπε, ένα στη Βενετία στο Δουκικό Ανάκτορο, ένα στο Πατριαρχείο της Βενετίας και ένα στο Vodnjan και τώρα ένα στον Ποταμό». Επίσης πρόσφερε στον Σεβ.το Μητροπολίτη ΚΚ Νεκτάριο μια φωτογραφία, σε ανατύπωση μεγάλου μεγέθους στην οποία είχε απαθανατιστεί η στιγμή κατά την οποία παραδόθηκε το ιερό λείψανο στην αντιπροσωπεία της Κέρκυρας, στις 3 Φεβρουαρίου 2013, στο Vodnjan.

 

Με το πέρας της Τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ο Ιερός Κλήρος της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα και οι πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας, που πολυάριθμοι παρευρέθησαν στην τελετή, ακολούθησαν τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγιάς της Δημοσιάνας καθώς και του τιμίου Λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου. Όπως είπε ο Σεβ.τος Μητροπολίτης ΚΚ Νεκτάριος, από τώρα και στο έξης, το Λείψανο του Αγίου Βαρβάρου, θα λιτανεύεται αυτή την ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε επίσημα στην Εκκλησία του Ποταμού. Η πομπή κατέληξε στην Εκκλησία του Αγίου Βαρβάρου, όπου μετά από τη δέηση του Μητροπολίτη και τη λήξη της τελετής ο Εφημέριος δεξιώθηκε τον Σεβ.το Μητροπολίτη και τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη, όλο τον κλήρο και το λαό, όπως συνηθίζεται στα πανηγύρια στην Κέρκυρα. Οι εντυπώσεις των πιστών ήταν και παραμένουν απόλυτα θετικές και σε κάθε ευκαιρία, με ειλικρίνεια και αγάπη ευχαριστούν για το μεγάλο αυτό δώρο, την ευλογία να έχουν στον Ιερό Ναό του Ποταμού τον Άγιο Βάρβαρο.

 

 

π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. να διασφαλίσει, αποτελεσματικά, το δικαίωμα οικογενειακής ζωής για όλους τους πρόσφυγες

Επόμενο Άρθρο

Αδελφές του Αγίου Ιωσήφ της εμφανίσεως, Εορτή της Αγίας Αιμιλίας

You might be interested in …

Προσευχή για την ειρήνη από τους εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων της Κέρκυρας

Το πρωί του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022, εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων της Κέρκυρας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου Αλτουβά, συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο παλαιό φρούριο της Κέρκυρας, για να […]

Μεγάλη εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα στον Ι. Καθ. Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας

    Με Ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσαμε και φέτος τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα στην Κέρκυρα. Αρχίζοντας από την Κυριακή του Πάθους ή των Βαΐων, στην πλατεία του Αγίου Ιακώβου, με την […]