28 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Caritas Europa καλεί για μια Ευρώπη που διευκολύνει την πρόσβαση σε προστασία στο έδαφός της, ενθαρρύνει την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και προάγει την κοινωνική ένταξη.

Με τον αυξανόμενο αριθμό πολέμων και συγκρούσεων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2024, εκτιμάται ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα είναι αναγκαστικά εκτοπισμένοι, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επανεγκατάσταση το 2025, μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2024.

Ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί προωθούν ολοένα και περισσότερο την εξωτερικοποίηση του συστήματος ασύλου της ΕΕ με βάση την περιβόητη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ρουάντας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι αναγκαστικά εκτοπισμένοι άνθρωποι δεν φιλοξενούνται στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, το 70% των προσφύγων και των εκτοπισμένων ζουν κοντά στις χώρες καταγωγής τους, συχνά σε πολύ εύθραυστα πλαίσια, όπως στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντισταθούν στις απόπειρες να μετατοπίσουν την ευθύνη τους για το άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ και να σταματήσουν να κάνουν συμφωνίες με κυβερνήσεις που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να σταματήσουν τις αφίξεις στην Ευρώπη με κάθε κόστος.

«Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με αυτοπεποίθηση που να επιτρέπει ασφαλή πρόσβαση στο έδαφός της και να προστατεύει τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο. Η Κάριτας θα συνεχίσει το έργο της στο πεδίο καθώς και την υποστήριξή της ώστε να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα στο άσυλο θα τηρείται και ότι οι πρόσφυγες θα γίνονται δεκτοί στην Ευρώπη και θα τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες μας».
Maria Nyman, Γενική Γραμματέας της Caritas Europa

Η Caritas Europa ανησυχεί ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ θα περιορίσει την πρόσβαση στην προστασία για όσους την χρειάζονται. Αρκετές διατάξεις θα εμποδίσουν την πρόσβαση στο έδαφος της ΕΕ ή θα κρατήσουν ανθρώπους σε υπερπλήρεις καταυλισμούς στις χώρες στα σύνορα της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση στα δικαιώματα ενώ εξετάζονται οι αιτήσεις προστασίας τους.

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ προετοιμάζονται για την εφαρμογή του Συμφώνου, τα καλούμε να αποτρέψουν την καθολική κράτηση, να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου και συνθήκες υποδοχής.

Επιπλέον, η εφαρμογή του Πλαισίου Επανεγκατάστασης της Ένωσης βάσει του Συμφώνου πρέπει να διασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς διαδρομές και μακροπρόθεσμες λύσεις. Η επέκταση της επανεγκατάστασης, των ανθρωπιστικών θεωρήσεων και της οικογενειακής επανένωσης πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης, επιπλέον του δικαιώματος υποβολής αιτήματος για εδαφικό άσυλο.

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να επιδείξει παγκόσμια ηγεσία προάγοντας μια πιο φιλόξενη Ευρώπη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να κατηγορεί και να στιγματίζει τους πρόσφυγες, η Ευρώπη πρέπει να δείξει και να εφαρμόσει αλληλεγγύη προς αυτούς καθώς και προς τις χώρες εκτός ΕΕ που φιλοξενούν πρόσφυγες. Μια φιλόξενη Ευρώπη σημαίνει επίσης ότι οι πρόσφυγες έχουν ευκαιρίες να ευδοκιμήσουν και να συνεισφέρουν στις κοινότητες που τους έχουν υποδεχτεί.

Για την περίσταση της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2024, η Caritas Europa επισκέφθηκε διάφορα προγράμματα στην Αθήνα που υλοποιούνται από την Κάριτας Ελλάς. Αυτό το βίντεο δείχνει μερικούς από τους ανθρώπους που συμμετέχουν και βοηθιούνται από αυτά τα προγράμματα.

Προηγούμενο Άρθρο

Έκκληση για μια δίκαιη ειρήνη

Επόμενο Άρθρο

Elena Guerra, μια νέα Αγία: «Απόστολος του Αγίου Πνεύματος»

You might be interested in …

Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ, για τα 40 χρόνια Προσφοράς & Αλληλεγγύης της Κάριτας Αθήνας

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία χορωδιακής μουσικής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ για τα 40 χρόνια προσφοράς και αλληλεγγύης της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Κάριτας Αθήνας στην ελληνική κοινωνία, στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου […]

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη να θέσουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ     Δελτίο Τύπου Την 1η Ιουνίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Κάριτας Ευρώπης δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση:       Δήλωση […]