20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η ζεστή υποδοχή από μία Χριστιανική Οικογένεια

family_3

Η ζεστή υποδοχή από μία Χριστιανική Οικογένεια

 

Του σεβασμιοτάτου Jean Laffitte,

Γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου

για την Οικογένεια

 

family_3  

Όταν έχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι το σπίτι μιας οικογένειας, υπάρχουν ορισμένα σημεία που δηλώνουν ότι είναι Χριστιανοί. Συχνά βλέπω ένα Σταυρό στον τοίχο και, αν γευματίσω μαζί τους, συχνά μου ζητούν να ευλογήσω το φαγητό. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πτυχή που με συγκινεί και με κάνει να ευχαριστήσω τον Κύριο για το σπίτι το οποίο επισκέπτομαι. Ο τρόπος, δηλαδή, που τα μέλη της οικογένειας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους επισκέπτες τους.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα ορατό και αντιληπτό στο τραπέζι. Τα παιδιά βοηθούν την μητέρα τους να σερβίρει το φαγητό ή να καθαρίσει, και όλοι τους παίρνουν μέρος στη συζήτηση. Όλοι ακούνε όταν κάποιος μιλάει, ακόμα κι όταν είναι ο νεότερος της οικογένειας, που αφηγείται μια φαινομενικά κοινότοπη πραγματικότητα -και δεν είναι απλώς θέμα καλών τρόπων.

 

Υπάρχει ένας τρόπος που διδάσκεται από τους γονείς, ο οποίος δείχνει πως έχουν επιλέξει να ζουν μαζί, να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να είναι οικογένεια, πίσω από αυτές τις απλές χειρονομίες. Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ συνοψίζει αυτή την συμπεριφορά της οικογένειας με τρεις λέξεις στο «Περί Καθηκόντων της Χριστιανικής Οικογένειας» [familiaris Consortio (64)]: υποδοχή, σεβασμός και εξυπηρέτηση, δείχνοντας τον τρόπο της οικογένειας να ζει μέσα στην κοινωνία.

Η χριστιανική οικογένεια είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι φροντίζουν ο ένας τον άλλον, όπου οι χειρονομίες και τα λόγια είναι σημαντικά, όπου οι άνθρωποι βοηθούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, όπου οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον, όπου η αγάπη είναι πηγή έμπνευσης και λογικής, που ορίζει τις επιλογές, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες και άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον.

Αλλά υπάρχουν και πολύ περισσότερα. Οικογένειες που, κάθε μέρα, προσπαθούν να ζήσουν με αυτό τον τρόπο, με τη βοήθεια του Θεού, απλά βιώνουν την αποδοχή και τον σεβασμό για τους άλλους. Παντού (πολυκατοικίες, σχολεία, γραφεία και ενορίες) ζουν την εξυπηρέτηση με όλους τους ανθρώπους που συναντούν, ειδικά εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Η Παγκόσμια Συνάντηση που θα πραγματοποιήσουμε στο Μιλάνο σε λίγους μήνες θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να γευτούμε αυτό το θερμό  καλωσόρισμα στην οικογένεια και, ακόμη περισσότερο, μεταξύ των οικογενειών από όλο τον κόσμο. Θα είναι ένα άνοιγμα της καρδιάς, ο ενθουσιασμός και η χαρά που μπορούμε να αναπνεύσουμε στον αέρα, και θα κάνει εκείνες τις ημέρες ιδιαίτερα έντονες και πραγματικές. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να είναι κανείς στο Μιλάνο εκείνες τις ημέρες.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Εκκλησία συγκαλεί την 7η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Τήνου

You might be interested in …

Έκκληση της Εκκλησίας για ειρηνευτικές συνομιλίες

«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κασμίρ, αλλά και οποιαδήποτε ένοπλη αντίδραση: ζητάμε από τον Θεό να αλλάξει τις καρδιές και να σταματήσει κάθε ανθρώπινη πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Προσευχόμαστε για τα θύματα […]

Η βορειοανατολική Αφρική αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής (Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Ερυθραία και Σομαλία) θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πείνας, καθώς η περιοχή βιώνει τις ξηρότερες συνθήκες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Η ξηρασία […]

Η επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει κανόνες!

  Γιατί η Εκκλησία ασχολείται με το επιχειρείν, θα αναρωτηθεί κάποιος. Μα γιατί αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους, το περιβάλλον και ευρύτερα την ευημερία του ανθρώπου! Γιατί χωρίς ηθικούς φραγμούς οι πολλοί λίγοι ζουν εις βάρος […]