18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Κάριτας Ελλάς για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία -Ενημέρωση 2

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2 – ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, το μέγεθος των ζημιών από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης σε εκατοντάδες επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, μεταφορικές εταιρείες, μεγάλα καταστήματα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και φυσικά χιλιάδες σπίτια, έχει αυξηθεί δραματικά.

  • Μέχρι τις 12.9.23, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Καθώς το νερό σταδιακά αποστραγγίζεται, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων.
  • Όσον αφορά τα θέματα στέγασης των εκτοπισμένων πολιτών, όσοι κάτοικοι των πληγέντων χωριών έχουν ανάγκη, κατευθύνονται σε δημοτικούς ή περιφερειακούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια μετακινούνται σε ξενοδοχεία.
  • Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
  • Οι μεγαλύτερες ζημιές στις υποδομές είναι στη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι τεράστιες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκατασταθούν.
  • Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα έχουν αποτεφρωθεί. Ο φόβος μόλυνσης στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πολύ υψηλός.
  • Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, το νερό δεν είναι πόσιμο σε πολλούς δήμους: Δήμος Πύλης (20.000 κάτοικοι, περισσότερα από 70 χωριά), Φαρκαδόνα (13.396 κάτοικοι, 20 χωριά), Κιλελέρ (20.854 κάτοικοι, 50 χωριά), Φαρσάλων (18.262 κάτοικοι, 60 χωριά), Λίμνη Πλαστήρα (7.877 κάτοικοι, 31 χωριά), Αργιθέα (5.500 κάτοικοι, 80 χωριά), Σοφάδες (19.000 κάτοικοι, 39 χωριά), Παλαμάς (13.424 κάτοικοι, 27 χωριά), Βόλος (200.000 κάτοικοι, 48 χωριά), Νότιο Πήλιο (10.000 κάτοικοι, 70 χωριά).

Ως εκ τούτου, σήμερα περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι δεν έχουν πόσιμο νερό σε σχεδόν 500 χωριά.

  • Η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι το νερό παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση (μπάνιο, πλύσιμο προσώπου, δόντια και μαγείρεμα) – μεταξύ άλλων – στον Βόλο, το Νότιο Πήλιο, τον Παλαμά, τα Φάρσαλα και τη Φαρκαδόνα.
  • Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, δηλώθηκαν 156.841 απώλειες στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)
  • Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, κ. Πιερρακάκη, τα σχολεία που επηρεάζονται στη Θεσσαλία είναι περίπου 1000, 88.000 μαθητές και 10.000 εκπαιδευτικοί. Τα περισσότερα από αυτά δε θα λειτουργήσουν για την επόμενη περίοδο.
  1. ΒΟΛΟΣ

Η έλλειψη πόσιμου νερού στην πόλη του Βόλου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Οι εμπειρογνώμονες από την Αθήνα επεσήμαναν ότι το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης έχει καταστραφεί και ότι η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός διυλιστηρίου ταχείας διανομής πόσιμου νερού στην πόλη.

Τρία σχολικά συγκροτήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στο Πήλιο, η κατάσταση τόσο στο Ανατολικό όσο και στο Νότιο Πήλιο είναι δύσκολη, καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση στη Ζαγορά, την Ανάληψη και άλλα χωριά της περιοχής λόγω της κατάρρευσης γεφυρών και της καταστροφής του οδοστρώματος στα περισσότερα σημεία. Στο Νότιο Πήλιο έχουν αποκατασταθεί οι οδικές συνδέσεις Μηλίνας-Τρικερής και Βόλου-Μηλίνας με την εγκατάσταση στρατιωτικής γέφυρας Belley στα Καλά Νερά. Ωστόσο, οι ζημιές στο Μικρό, τον Πλατανιά και τον Κατηγιώργη, όπου δεν υπάρχει ακόμη οδική πρόσβαση, είναι πολύ σοβαρές.

  1. ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»: (https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1513193/asyllipti-i-katastrofi-se-georgia-kai-ktinotrofia-apo-tis-plimmmyres/)

«Εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών αναφέρουν ότι, «οι έκτακτες επιδοτήσεις αποτελούν ένα πρώτο ανακουφιστικό μέτρο και δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το μέγεθος της φυσικής καταστροφής, οι επιπτώσεις της οποίας δεν περιορίζονται μονάχα στη Θεσσαλία, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της αλυσίδας από το χωράφι στο ράφι σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι απώλειες στον κάμπο δημιουργούν “ντόμινο” εξελίξεων σε όλο τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, εκτοξεύοντας περαιτέρω τα βασικά λειτουργικά κόστη και κυρίως απειλεί την επισιτιστική επάρκεια στη χώρα. Μόνο το “κενό” στις καλλιέργειες των βασικών υλών για τις ζωοτροφές στη Θεσσαλία καθιστά μη βιώσιμη την εγχώρια κτηνοτροφία. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα για το πότε θα μπορέσουν να γίνουν και πάλι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις στη θεσσαλική γη σηματοδοτεί το μέγεθος της δυσκολίας στην εξασφάλιση βασικών αγαθών διατροφής, “υποθηκεύοντας” στα ύψη και επ’ αόριστον τον κλαδικό πληθωρισμό στα τρόφιμα».

Το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί, αλλά θα αρχίσει να διαφαίνεται σταδιακά με το αποστράγγισμα των τεράστιων όγκων από λασπόνερα που έχουν «βουλιάξει» τον θεσσαλικό κάμπο. Η πρώτη εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυτικής παραγωγής, άγνωστος ακόμη αριθμός παραγωγικών ζώων, αποθήκες με προϊόντα και λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμα θαμμένα στις λάσπες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το τμήμα Κεντρικής Ελλάδος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή που προσεγγίζει το 1 εκατ. στρέμματα, στους δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Παλαμά, Σοφάδων, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, αλλά και πολλές περιοχές στη Μαγνησία».

  1. ΛΑΡΙΣΑ

Οι εκκενώσεις έχουν προχωρήσει, αλλά αρκετοί κάτοικοι παραμένουν οικειοθελώς σε περιοχές που είναι πλημμυρισμένες και απροσπέλαστες.

Οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να μεταφέρουν φάρμακα, τρόφιμα και προμήθειες έκτακτης ανάγκης στους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στα χωριά τους.

Μεταξύ των διαφόρων πληγεισών περιοχών, εξακολουθεί να μην υπάρχει οδική σύνδεση. Η περιφερειακή ενότητα έχει χωριστεί στα δύο καθώς οι πλημμύρες επηρεάζουν την περιοχή που ορίζεται από τα σύνορα Τρικάλων-Λάρισας μέχρι τον οικισμό Γιάννουλη και βόρεια μέχρι τη Φαλάνη. Υπάρχει επίσης ένας τεράστιος όγκος νερού στα Τέμπη και, στα νότια, στον δήμο Κιλελέρ.

Όσον αφορά την πόλη της Λάρισας, και ιδιαίτερα στα συγκροτήματα των κοινωνικών – εργατικών κατοικιών, η στάθμη του νερού εξακολουθεί να είναι υψηλή. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των κατεστραμμένων κατοικιών φιλοξενούσε πολύτεκνες οικογένειες και μονογονεϊκές οικογένειες χωρίς δεύτερη κατοικία, καθώς η κατανομή των κατοικιών έγινε με κοινωνικά κριτήρια.

Η στάθμη του Πηνειού ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

  1. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΈΣ

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε συνολικά 10.874 κλήσεις. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως την άντληση νερού, την κοπή δέντρων και την απομάκρυνση ανθρώπων σε ασφαλή μέρη. Μέχρι τις 12.09.2023 διασώθηκαν 4.564 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αρωγής για τον πληγέντα πληθυσμό:

  • Η διαδικτυακή πλατφόρμα https://arogi.gov.gr έχει ήδη ανοίξει για τους πλημμυροπαθείς. Τα ποσά της έκτακτης ανάγκης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική βοήθεια και τα 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών μονάδων).
  • Η υποστήριξη που σχετίζεται με τις πρώτες ανάγκες, τις οικιακές συσκευές και τις επισκευές χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: ζημιές μικρής κλίμακας (2.600 ευρώ), ζημιές μεσαίας κλίμακας (4.600 ευρώ) και ζημιές μεγάλης κλίμακας (6.600 ευρώ).
  • Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ενεργοποιηθούν κονδύλια για στεγαστική βοήθεια με κάλυψη έως και 80% για ανοικοδόμηση. Οι επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών μονάδων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων) θα λάβουν στήριξη με επιχορήγηση έως και 70% των εκτιμώμενων ζημιών.
  • Περαιτέρω στήριξη περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου και αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πλημμυροπαθείς, συμπεριλαμβανομένης τριετούς απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ και αναστολής συμβάσεων εργασίας που ενεργοποιήθηκαν για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες και με αντίστοιχη επιδότηση 534,00 ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.
  • Ο Δήμος Λαρισαίων σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο κέντρα που θα λειτουργούν για την υποστήριξη των πολιτών στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Το ένα κέντρο θα βρίσκεται στον κεντρικό δήμο και το άλλο στο Κοινοτικό Κέντρο Ρομά, καθώς αρκετοί από τους πληγέντες είναι Ρομά. Ζητήθηκε από την Κάριτας Ελλάς να στείλει προσωπικό για να υποστηρίξει τη διαδικασία παροχής υποστήριξης στους ανθρώπους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά για αποζημίωση.
  1. ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΡΙΤΑΣ
  • Από τις 9.9.2023, η κινητή ομάδα της Κάριτας Ελλάς συνεχίζει την αξιολόγηση της κατάστασης στη Λάρισα και τις περιοχές μέχρι την Καρδίτσα.
  • Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης των αναγκών, η Κάριτας Ελλάς οργανώνει επί του παρόντος μια συλλογή ή/και προμήθεια υποδημάτων και ρουχισμού σε συνεργασία με τις τοπικές Κάριτας. Η Κάριτας Ελλάς προχωράει σε προμήθειες εσωρούχων για παιδιά, γυναίκες και άντρες, καθώς αναφέρθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ανάγκες των πληγέντων (1.000 τεμάχια εσώρουχα για γυναίκες, άνδρες & παιδιά, 350 σάκοι ρούχων από την Κάριτας Σύρου, 10 από την Κάριτας Αθήνας, 3.000 ζευγάρια γαλότσες από την Κάριτας Θεσσαλονίκης).
  • Σε συνεργασία με το «Ίδρυμα για το Παιδί – Παμμακάριστος» και πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής δωρεών στρωμάτων που περιγράφονται ως μεγάλης ανάγκης μέσω του πληγέντος πληθυσμού.
  • Ανταποκρινόμενη στο αίτημα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, ομάδα κοινωνικών λειτουργών της Κάριτας Ελλάς ετοιμάζεται να τοποθετηθεί προσωρινά στην περιοχή, προκειμένου να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες πολίτες για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων αποζημίωσης.
  • Τέλος, κινητή ομάδα της Κάριτας Ελλάς είναι έτοιμη να μεταβεί στον Βόλο για τη διενέργεια αξιολογήσεων, από τις 14 Σεπτεμβρίου.
  • Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς διαπιστώνει την άμεση ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες καθώς, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, το τραύμα των απωλειών και ο φόβος για το μέλλον ήταν το πιο σημαντικό συμπέρασμα. Η ανάγκη των ανθρώπων να μοιραστούν τον πόνο, τον θυμό και το παράπονό τους ξεπέρασε σημαντικά τις υλικές ελλείψεις και τα αιτήματά τους για τα όποια αγαθά.
  • Οι πρωτοβουλίες βιοπορισμού σε προσωπικό και κοινοτικό επίπεδο αποτελούν επίσης μέρος του σχεδίου ανταπόκρισης μια που, οι πληγέντες, δεν έχασαν μόνο τα σπίτια και την περιουσία τους αλλά και τα μέσα για να πορευθούν στο μέλλον και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

Μαρία Αλβέρτη, alverti@caritas.gr
Mαρία Κανελλοπούλου, kanellopoulou@caritas.gr

Για τη στήριξη του έργου της Κάριτας για τις πυρκαγιές – πλημμύρες:
ΑLPHA BANK
GR 35 0140 2600 2600 0210 1145 440

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προηγούμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς, προκηρύξεις θέσεων εργασίας

Επόμενο Άρθρο

«Season of Creation» (Περίοδος της Δημιουργίας)

You might be interested in …

Απονομή Πιστοποιήσεων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Κάριτας Ελλάς στη Θεσσαλονίκη

Η απονομή των Πτυχίων σε 52 ενήλικες, ωφελούμενους του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου.  Η εκδήλωση έγινε στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη στους μαθητές που παρακολούθησαν […]

Κάριτας Ελλάς : Διεθνής Συνάντηση Εργασίας

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Διεθνής Συνάντηση Εργασίας»   Με πρωτοβουλία της Κάριτας Ελλάς, που είχε και την ευθύνη της οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις […]