3 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Κάριτας Ελλάς για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Οι δυνατές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στη χώρα, από την Τρίτη 5.9.2023, οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες στο Πήλιο, τα γύρω χωριά και τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, με δεκάδες χωριά να εξαφανίζονται κάτω από το νερό και τη λάσπη και εκατοντάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους, χωρίς δυνατότητα διαφυγής, χωρίς ρεύμα, νερό και τροφή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «Μια βροχόπτωση 750 χιλιοστών, σαν αυτήν που έπεσε στη Ζαγορά, είναι πολύ μεγάλη βροχόπτωση για οποιοδήποτε σημείο της γης. Όση ποσότητα βροχής πέφτει στην Αθήνα σε δύο χρόνια, έπεσε στη Ζαγορά, σε μιάμιση ημέρα. Πρόκειται για πανελλήνιο ρεκόρ. Δεν έχει καταγραφεί, ποτέ, τέτοιο ύψος βροχής, στη χώρα μας».

  1. ΒΟΛΟΣ

Η πόλη του Βόλου αποκόπηκε από το Πήλιο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στα Καλά Νερά. Έργα αποκατάστασης ανέλαβε ο στρατός.

Εκατοντάδες πολίτες στο Νότιο Πήλιο αποκλείστηκαν για 5 ημέρες χωρίς ρεύμα, νερό και πρόσβαση σε φαγητό. Δυσκολίες υπήρχαν φυσικά και στην τροφοδότηση μια που, οι επιχειρήσεις στην πόλη του Βόλου παρέμειναν κλειστές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Περισσότερα από 50 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, τόνοι λάσπης σκέπασαν τα πάντα.

Στο Ανατολικό Πήλιο, περίπου 1.000 άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι για 5 ημέρες. Το ίδιο και οι 2.500 κάτοικοι της Ζαγοράς.

Πολλοί δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς κάνοντας δυνατή τη διάσωση ανθρώπων μόνο από τον αέρα με ελικόπτερα ή με βάρκες, όπου αυτό ήταν δυνατό. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 8.9.2023 με προσπάθειες εθελοντών, Πυροσβεστικής και στρατού.

  1. ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ

Η εικόνα από τον δορυφόρο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής: περίπου 720.000 στρέμματα γης έχουν πλημμυρίσει.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας αναφέρει ότι:

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές πουθα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδήτο 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρουδεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες»

Το κόστος των ζημιών αυτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και ο Θεσσαλικός κάμπος θα χρειαστεί μία 5ετία για να ανακάμψει.

Μέχρι τις 11.9.2023 ο αριθμός των νεκρών είχε ανέβει στους 15 ενώ υπάρχουν και 2 αγνοούμενοι. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες απώλειες με την απόσυρση του νερού, ενώ υπάρχουν αναφορές για εργάτες – μετανάστες που εργάζονταν και έμεναν στις πληγείσες περιοχές και μπορεί να έχουν αποκλειστεί ή χαθεί μέσα στην καταστροφή που έφερε η καταιγίδα Daniel.

Μεγάλος είναι ο υγειονομικός κίνδυνος από τη στασιμότητα των νερών, τα λύματα, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο και άλλες χημικές ουσίες που έχουν αναμειχθεί σε όλο το μήκος και πλάτος των πλημμυρισμένων περιοχών.

  1. ΛΑΡΙΣΑ

Κρίσιμες ώρες πέρασε η πόλη της Λάρισας με την άνοδο της στάθμης του Πηνειού να φτάνει στα δεκαοχτώ μέτρα και να απειλεί να πλημμυρίσει την πόλη. Οικισμοί στις όχθες του ποταμού εκκενώθηκαν προληπτικά με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικίνδυνα.

ΤΟΠΙΚΕΣ & ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Η Πολιτική προστασία, η Πυροσβεστική και οι δυνάμεις του στρατού πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι και τις 11.9.2023 στις περιοχές του Βόλου, Πηλίου, Καρδίτσας, Τρικάλων και Θεσσαλικού κάμπου με ελικόπτερα, βάρκες κ.α. μέσα, ακόμα και εθελοντών από όλες τις περιοχές.

Έχουν πραγματοποιηθεί 4.543 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων ενώ η Πυροσβεστική έχει λάβει 10.774 κλήσεις για βοήθεια και αρωγή.

Συντονιστικά κέντρα έχουν στηθεί σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

Από το Σάββατο 9.9.2023, συνεργάτης της Κάριτας Ελλάς βρίσκεται στη Λάρισα και είναι σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και τις εθελοντικές ομάδες διάσωσης. Μέχρι τη Δευτέρα 11.9.2023 οι ανάγκες που αναφέρθηκαν αφορούν σε:

  • Ρουχισμό
  • Εσώρουχα
  • Εξοπλισμό για τις εθελοντικές ομάδες διάσωσης
  • Είδη προσωπικής υγιεινής
  • Καθαριστικά για οικίες και καταστήματα
  • Αποστολή ατόμων για βοήθεια στη συμπλήρωση των αιτήσεων για τις αποζημιώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση
  • Η Κάριτας Σύρου είναι σε ετοιμότητα για την αποστολή 350 σάκων με ρούχα για γυναίκες, παιδιά, άντρες, καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα. Είμαστε σε αναμονή για την απάντηση από την Κοινωνική Υπηρεσία της Λάρισας σχετικά με τον χρόνο παράδοσης και τον χώρο.
  • Η Κάριτας Θεσσαλονίκης είναι σε ετοιμότητα να αποστείλει στις πληγείσες περιοχές 3.000 ζευγάρια από γαλότσες σε διάφορα νούμερα, είμαστε σε αναμονή έγκρισης από τις τοπικές αρχές.
  • Η Κάριτας Αθήνας είναι σε ετοιμότητα για την αποστολή 10 σάκων με ρουχισμό.
  • Η Κάριτας Ελλάς:
    • στέλνει ομάδα δύο ατόμων από τις 12.9.2023 στον Βόλο για καταγραφή αναγκών και επικοινωνία με το Συντονιστικό της περιοχής,
    • θα επισκεφθεί την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα τις επόμενες ημέρες για καταγραφή των αναγκών,
    • θα στείλει εργαζόμενους στη Λάρισα την εβδομάδα της 18ης Σεπτεμβρίου για τη συνέχιση των σχετικών επαφών και συνεργασιών στη Λάρισα και την παροχή βοήθειας στις αιτήσεις των πληγέντων.
  • Τέλος, η Κάριτας Ελλάς θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό μας δίκτυο για την εκπόνηση προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης για τις πληγείσες περιοχές.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ

Μαρία Αλβέρτη, alverti@caritas.gr
Mαρία Κανελλοπούλου, kanellopoulou@caritas.gr

Για τη στήριξη του έργου της Κάριτας για τις πυρκαγιές – πλημμύρες:
ΑLPHA BANK
GR 35 0140 2600 2600 0210 1145 440

Μέσα από το κείμενο αυτό, εκφράζουμε επίσης τη βαθιά μας λύπη και την ενεργή συμπαράστασή μας, στον κόσμο του Μαρακές και του Μαρόκου μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα. Είμαστε στο πλάι τους…

Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Εκείνο που πραγματικά μετράει

Επόμενο Άρθρο

Για να μην ξεχνάμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία των Frères και των καλογραιών

You might be interested in …

Δωρεά ρούχων από την Κάριτας Σύρου – Οκτώβριος 2023

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 η ομάδα της Κάριτας Ελλάς στη Λέσβο, παρέλαβε με ασφάλεια και τη δεύτερη δόση χειμερινών ρούχων που συγκεντρώθηκε από τους εθελοντές της Κάριτας Σύρου. Με αυτή την αποστολή ολοκληρώθηκε η […]

Η Διεθνής Κάριτας καλωσορίζει τον 13o Πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Tarcisius Isao Kikuchi

Η 22η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Κάριτας που, από τις 11 έως 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, εξέλεξε τον Αρχιεπίσκοπο Tarcisius Isao Kikuchi, νέο Πρόεδρο της Διεθνούς Κάριτας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος […]