18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Κάριτας συνεχίζει το ανθρωπιστικό της έργο στην Ουκρανία.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει σε διάρκεια τους 5 μήνες, οι ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και χρηματική βοήθεια στον τοπικό πληθυσμό αυξάνονται. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι άνθρωποι που ξέφυγαν από την εμπόλεμη κατάσταση ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων παιδιών. Η Κάριτας Ευρώπης εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ολοένα αυξανόμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Από την έναρξη του πολέμου, η Κάριτας Spes και η Κάριτας Ουκρανίας έχουν υποστηρίξει πάνω από 1 εκ. ανθρώπους σε κάλυψη βασικών αναγκών και σε θέματα στέγασης. Η ανταπόκριση δεν θα ήταν εφικτή αν δεν υπήρχε το έμπειρο προσωπικό και οι εθελοντές του δικτύου της Κάριτας.

Η Κάριτας Ουκρανίας συνεχίζει να υποστηρίζει τους ανθρώπους που έχουν μετακινηθεί εσωτερικά στην χώρα αλλά και αυτούς που περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης. Μέχρι τέλος Μαΐου είχε προσφέρει χρηματική βοήθεια σε πάνω από 3.383 ανθρώπους χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Κάριτας Αμερικής (Catholic Relief Services). Η βοήθεια απευθύνεται σε ηλικιωμένους ανθρώπους χωρίς οικογένεια, πολυμελείς οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες και άρρωστους.

Η Κάριτας SPES μέσα από τα 14 τοπικά γραφεία που έχει σε όλη την χώρα προσπαθεί να διανείμει βοήθεια. Επίσης διαθέτει τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης που δέχεται εκατοντάδες κλήσεις εβδομαδιαίως από άτομα που χρειάζονται βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης. Το Κέντρο για τους Εσωτερικά Εκτοπισμένους που έχει δημιουργηθεί, έχει στεγάσει πάνω από 20.000 άτομα μέχρι στιγμής.

Η Κάριτας Πολωνίας έχει υποστηρίξει πάνω από 250.000 άτομα που έχουν λάβει χρηματική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, είδη πρώτης ανάγκης και στέγαση. Υπάρχουν γραφεία σε διάφορα σημεία σε ολόκληρη την χώρα.

Η Κάριτας Σλοβακίας ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες πάνω από 20.868 προσφύγων, προσφέροντας συσσίτιο, οικονομική και ιατρική βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης και συνοδεία για την διάβαση των συνόρων.

Η Κάριτας Τσεχίας μέχρι στιγμής έχει προσφέρει φαγητό, πακέτα υγιεινής, και στέγαση βασικό εξοπλισμό νοικοκυριού και στέγαση σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους.

Στην Μολδαβία περισσότεροι από 520.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην χώρα. Η Κάριτας Μολδαβίας έχει εξυπηρετήσει πάνω από 30.000 ευάλωτα άτομα.

Η Ρουμανία είναι μια χώρα που από τον Φεβρουάριο, έχουν διασχίσει τα σύνορά της πάνω από 700.000 άνθρωποι. Πολλοί έχουν μετακινηθεί από τότε αλλά περίπου 88.000 συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί. Η Κάριτας Ρουμανίας προσπαθεί να βοηθήσει και αυτούς που φεύγουν από την χώρα αλλά και αυτούς που μένουν.

Όσον αφορά την Ελλάδα, από την αρχή της σύρραξης έχουν εισέλθει από τα σύνορα 53.371 άτομα. Η Κάριτας Ελλάς, μέσα από τα προγράμματά της, παρέχει δωρεάν μαθήματα ελληνικών για ενήλικες καθώς και υποστήριξη στην εύρεση εργασίας με την καθοδήγηση του έμπειρου προσωπικού που διαθέτει.

Ματθαίος Γιαννησόπουλος

Υπεύθυνος επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Μουσική εκδήλωση In memoriam πατέρα Γαβριήλ Μαραγκού τ.Ι.

Επόμενο Άρθρο

Η Παναγία του Καρμήλου στην Κέρκυρα

You might be interested in …

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πιόνια στην σκακιέρα της ανθρωπότητας»

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τις δυσκολίες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό»   Μετανάστες και Πρόσφυγες: Προς έναν καλύτερο κόσμο. Αυτός είναι ο τίτλος του μηνύματος του πάπα Φραγκίσκου για […]

Διεθνές Συνέδριο «Οι Γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 19-20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 «Οι Γυναίκες μιλούν, αντιδρούν στη βία και ελπίζουν» Πραγματικότητα και Προοπτικές ΚΥΡΙΑΚΗ 19/3 Αίθουσα Τελετών Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών 17.30 – 17.45 Προσέλευση με ατομικές προσκλήσεις 17.45- 18.30 Χαιρετισμοί Κήρυξη […]

Γεύμα με ιερείς της Ρώμης τη Μεγάλη Πέμπτη

Έχει γίνει πλέον παράδοση που ξεκίνησε από τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο πριν από τρία χρόνια. Έτσι κι εφέτος, Μεγάλη Πέμπτη 2 Απριλίου, ο Άγιος Πατέρας γευμάτισε με μια ομάδα ιερέων, μετά τη θεία Λειτουργία […]