6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Λισαβόνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον Πάπα και τους νέους

Οι διοργανωτές της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας – ΠΗΝ 2023 – με μεγάλο ενθουσιασμό ολοκληρώνουν τις τελικές προετοιμασίες στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να συναντήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εφήβους και νέους ενήλικες στη συγκέντρωση της 1ης-6ης Αυγούστου.

«Είμαστε σαν μικρά μυρμήγκια που εργάζονται ακούραστα: ανυπόμονοι και ενθουσιώδεις», δήλωσε ο επίσκοπος Américo Aguiar, βοηθός επίσκοπος της Λισαβόνας και επικεφαλής της διοργάνωσης WYD 2023.

«Τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Οι όποιες αμφιβολίες πηγάζουν από το γεγονός ότι η διαδικασία εγγραφής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», είπε.

Αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι

Σχεδόν 700.000 νέοι έχουν προεγγραφεί για την ΠΗΝ, και 300.000 έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους.

«Όσον αφορά τη συμμετοχή, θα είμαστε κάπου ανάμεσα στην Κρακοβία (Πολωνία) το 2016 και τη Μαδρίτη (Ισπανία) το 2011», δήλωσε ο επίσκοπος Aguiar, ο οποίος φροντίζει να ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής για την ΠΗΝ.

Λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν για την γιορτή της καθολικής νεολαίας στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Αυτό απαιτεί ειδική υλικοτεχνική υποδομή. Το αεροδρόμιο της Λισαβόνας, το οποίο είναι ήδη εξαιρετικά απασχολημένο από τον καλοκαιρινό τουρισμό, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια πρόσθετη εισροή. Υπάρχει επίσης η πρόκληση της παροχής επαρκούς ασφάλειας. Θα κινητοποιηθούν περίπου 10.000 άτομα και θα γίνουν τυχαίοι έλεγχοι κατά μήκος των συνόρων της Πορτογαλίας, καθώς οι περισσότεροι από τους νέους προσκυνητές θα έρθουν για την ΠΗΝ με πούλμαν.

Μια άλλη πρόκληση είναι η παροχή ιατρικών εγκαταστάσεων σε μια χώρα όπου το σύστημα υγείας είναι ήδη αδύναμο. Θα δημιουργηθούν κινητές μονάδες, δέκα ιατρικά φυλάκια και δύο «νοσοκομεία πεδίου».

Υποστήριξη από τις πολιτικές αρχές

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa δήλωσε ότι η χώρα ετοιμάζεται με ενθουσιασμό να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο και νέους από όλο τον κόσμο «σε ένα πνεύμα που πρέπει να είναι αυτό της Πορτογαλίας: ένα σταυροδρόμι μεταξύ ωκεανών, ηπείρων, πολιτισμών και λαών».

«Αυτές οι Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας έχουν να κάνουν με τη συνάντηση», δήλωσε ο επίσκοπος Aguiar. «Είναι σημαντικό και μάλιστα επείγον για τους νέους να συναντηθούν και να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον, ειδικά μετά την πανδημία», τόνισε.

500 πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για να καταστεί δυνατή αυτή η συνάντηση. Σε αυτά προστίθενται και οι ημέρες των επισκοπών, από τις 25 έως τις 31 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες προσκυνητές θα γίνουν δεκτοί σε πορτογαλικά σπίτια και ενορίες σε όλη τη χώρα.

Το επίκεντρο της ΠΗΝ, φυσικά, βρίσκεται στη Λισαβόνα. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 2 Αυγούστου, όταν φτάνει ο πάπας Φραγκίσκος. Ιδιαίτερη στιγμή θα είναι η σύντομη επίσκεψή του στο διάσημο προσκύνημα της Παναγίας της Φάτιμα το πρωί της 5ης Αυγούστου. 

«Ο Πάπας θέλει πολύ να το κάνει αυτό. Αν και η οργάνωση είναι πολύπλοκη, όλα λειτουργούν άψογα στην συνεργασία με το Προσκύνημα και τις δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε ο Duarte Ricciardi, εκτελεστικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής.

Άλλο σημείο είναι στο πάρκο Eduardo VII, σε έναν λόφο στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου ο Φραγκίσκος πρόκειται να απευθυνθεί στους νέους για πρώτη φορά. Οι εργασίες έχουν μόλις ξεκινήσει για την ανέγερση της εξέδρας. Και οι προετοιμασίες πλησιάζουν προς την ολοκλήρωση για τη Θ. Λειτουργία για την ολοκλήρωση της ΠΗΝ στις 6 Αυγούστου στο πάρκο Tejo, έναν χώρο που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τάγου και έχει θέα στην εμβληματική γέφυρα Vasco da Gama.

Είκοσι χιλιάδες εθελοντές

Στην έδρα της οργάνωσης της ΠΗΝ στη συνοικία Beato της Λισαβόνας, ο κόσμος είναι απασχολημένος κάτω από τις πολλές σημαίες και αφίσες για τη διοργάνωση.

«Μπορούμε να υπολογίζουμε σε 20.000 εθελοντές για τη διοργάνωση των δύο εβδομάδων και έχουμε 7.000 οικογένειες υποδοχής», δήλωσε ο Ricciardi. «Θέλουμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό, ώστε οι συμμετέχοντες να απολαύσουν μια πραγματικά ανθρώπινη και πολιτιστική εμπειρία. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

ΠΗΓΗ: la-croix

Προηγούμενο Άρθρο

Victor Manuel Fernandez, νέος, Αργεντινός, επικεφαλής στην «Ποντιφική Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης»

Επόμενο Άρθρο

«Τι είναι η Θεία Πρόνοια;», του σεβάσμ. Ιωάννη Σπιτέρη

You might be interested in …

Καρδινάλιος Παρολίν: Ο πάπας Φραγκίσκος έχει μεγάλες προσδοκίες για την ΠΗΝ

Λίγο πριν από το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στην Πορτογαλία, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας Έδρας καρδινάλιος Pietro Parolin λέει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε στενή επαφή […]

Tο επίσημο πρόγραμμα της μεγαλύτερης συνάντησης νέων από όλο τον κόσμο με τον Πάπα

Το πρόγραμμα της εβδομάδας : Η πρώτη μεγάλη στιγμή της εβδομάδας θα είναι η Θ. Λειτουργία της Έναρξης, την 1η Αυγούστου, στις 7:00 μ.μ., στην οποία θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος της Λισαβόνας, Καρδινάλιος Manuel Clemente, […]

Νέοι Αφρικανοί Καθολικοί στη Λισαβόνα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Η Εκκλησία σε πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου έστειλε αντιπροσωπείες νέων καθολικών στην Πορτογαλία για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (ΠΗΝ). Πολλοί από τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες φιλοξενούνται ήδη σε διάφορα μέρη της Πορτογαλίας […]