6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς στη Νάξο

Η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στο Μητροπολιτικό μας Ναό στη Νάξο, κάθε χρόνο κάθε χρόνο μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μηνός Ιουλίου αποτελεί μοναδικό και σημαντικό γεγονός των ενοριτών μας, των επισκεπτών  αλλά και των κατοίκων του νησιού.

 

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τις βραδινές ώρες τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και συλλειτούργησε ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας παρέμειναν τα καθαγιασμένα είδη του άρτου και του οίνου επάνω στην Αγία Τράπεζα για προσκύνηση.

Αρκετοί ενορίτες συμμετείχαν στην προσκύνηση η οποία αποτελείτο από ψαλμούς, στιγμές σιγής, ακρόασης υπόκωφης εκκλησιαστικής μουσικής και το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου πάνω στην αξία και τη σημασία που έχει για την Εκκλησία το Μυστήριο της Αγίας Ευχαριστίας.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και συλλειτούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου Παν/τατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ενώ αργότερα τελέστηκε στον ιστορικό Ναό του Αγίου Αντωνίου Αβά στο λιμάνι της Νάξου, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής από τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού π. Γεώργιο Παλαμάρη για την εξυπηρέτηση των πολλών επισκεπτών και παραθεριστών Καθολικών του νησιού.

Αργά το Βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ενορίας δόθηκε ρεσιτάλ μουσικής από ξένες και ελληνικές ταινίες που παρουσιάστηκαν με  ιδιαίτερο ταλέντο από ένα θαυμάσιο θηλυκό ντουέτο, αποτελούμενο από την Γαλλίδα  Anne Pujolas  με το flute (φλάουτο) και η γνωστή Τηνιακή καλλιτέχνης Μαργαρίτα Σαλταμανίκα με την κλασική κιθάρα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Κάριτας Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και πολλοί θεατές και ακροατές είχαν την ευκαιρία με μια σύντομη εισήγηση του Προέδρου της Κάριτας κ. Αντωνίου Δελατόλα να γνωρίσουν το μέχρι τώρα έργο της και στο νησί της Νάξου και να απολαύσουν τη γαλήνια και γλυκιά μουσική βραδιά

Κυριακή 23 Ιουλίου

Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό μας Ναό από τον εφημέριο π. Γεώργιο Παλαμάρη και έτσι δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία πολλοί επισκέπτες του νησιού.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουλίου 2017 με κατάμεστο από πιστούς το Μητροπολιτικό μας Ναό  τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο, στην οποία συλλειτούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παν/τατος π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος και ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μας και είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Η Εκκλησία στην πορεία της πάνω στη γη έχει λάβει  από τον Ιησού δύο εντολές. Η πρώτη είναι να τεμαχίζει τον άρτο για να τρέφεται και να ενισχύεται στη ζωή της και  στην αποστολή της, και η δεύτερη εντολή είναι να τεμαχίζεται η ίδια,  μαζί με το Χριστό για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Να τεμαχίζεται ιδιαίτερα προς χάριν των αδυνάτων, των φτωχών, των ανήμπορων, των προσφύγων και μεταναστών, εκείνων που οι ίδιοι οι άνθρωποι πετούν  στο περιθώριο της ζωής και της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτούς που ο ίδιος ο Χριστός  πλησίασε, αγκάλιασε, φρόντισε, και ταύτισε με τον εαυτόν του και τους αποκάλεσε μικρούς αδελφούς.

Ο Ιησούς στο τελευταίο δείπνο με τους μαθητές του έλαβε  τον άρτο, τον έδωσε στους μαθητές του και τους είπε: «αυτό είναι το  σώμα μου, μετά πήρε το ποτήριο τους το έδωσε και τους είπε: «Αυτό είναι το  ποτήριο του αίματός μου» και ολοκλήρωσε λέγοντας: και εσείς να κάνετε το ίδιο στην ανάμνησή μου.

Για μας τους Χριστιανούς δεν αρκεί να  πλησιάζουμε στην Αγία Κοινωνία, οφείλουμε  να δημιουργούμε  και την κοινωνία αγάπης μεταξύ όλων των ανθρώπων, γιατί «ο Θεός αγάπη εστί».

Η τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας  δεν μας προσφέρει μόνο τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία στενή σχέση μαζί με τον Χριστό, αλλά μας δεσμεύει να δημιουργήσουμε και μία κοινωνία μεταξύ αδελφών, που μας καθιστά Εκκλησία, μας καθιστά Σώμα Χριστού για να καθιστούμε παρόντα τον Χριστό  μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Αυτό εξ άλλου θα συμβολίσει και η σημερινή λιτάνευση του Χριστού, κάτω από τον καθαγιασμένο Άρτο στους δρομίσκους αυτής της ιστορικής πόλης και του γραφικού κάστρου.

Η Ευχαριστία δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά κοινωνική, είναι  υπόθεση της Εκκλησίας. Η Ευχαριστία δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον ατομικισμό ή χειρότερα τον εγωισμό. Η Ευχαριστία απαιτεί  συμμετοχή, αγάπη, μοιρασιά, φιλανθρωπία, τέλεια κοινωνία. Δεν μπορούμε να λαβαίνουμε το σώμα και το αίμα του Χριστού και να αποφεύγουμε τους αδελφούς μας που αποτελούν το σώμα του Χριστού. Για μας τους Χριστιανούς, αδελφοί μας δεν είναι μόνο οι εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς μας, οι ομοεθνείς μας ή οι ομόδοξοί μας. Αδελφός μας και αδελφή μας είναι ο κάθε άνθρωπος και πολύ περισσότερο ο κάθε χριστιανός. Γι’ αυτό και  ψευδόμαστε και αυταπατόμαστε, όταν λέμε  πως αγαπούμε το Θεό που δεν βλέπουμε, ενώ δεν αγαπούμε τους ανθρώπους που βλέπουμε.

 Δεν φθάνει και δεν σώζει η λατρεία μας όταν γίνεται μόνο με τα χείλη μας. Πρέπει να συμμετέχει και η καρδιά μας που ξέρει ν’ αγαπά, γιατί είναι πλασμένη κατ’ εικόνα του Θεού που είναι Αγάπη.

Αδελφοί μου και αδελφές μου: εσείς οι μόνιμοι κάτοικοι της Νάξου, αλλά και εσείς που ήλθατε να περάσετε λίγες μέρες ξεκούρασης σ’ αυτό το νησί, εσείς όλοι γνωρίζετε πως εδώ σ’ αυτό το νησί από αιώνες συμβιώνουμε  αρμονικά και να συνεργαζόμαστε αδελφικά, χριστιανοί που ανήκουμε σε δύο διαφορετικά χριστιανικά δόγματα της Μίας όμως Πίστεως του Χριστού.

Διατηρούμε  με σεβασμό, αλλά χωρίς φανατισμό, τις διαφορετικές μας λειτουργικές παραδόσεις. Χρησιμοποιούμε ο κάθε ένας το δικό του πλούσιο τυπικό για την τέλεση της  Θείας Λατρείας. Εκδηλώνουμε την κοινή μας πίστη στο Χριστό με διαφορετικούς, αλλά και συμπληρωματικούς τρόπους, και μαζί υπηρετούμε τον άνθρωπο με έργα αγάπης. Οι δύο αδελφές Εκκλησίες Καθολική και Ορθόδοξη, τον ίδιο άρτο τεμαχίζουν, το ίδιο ποτήριο ευλογούν αλλά δυστυχώς όχι ακόμη από κοινού.

Όμως προσευχόμαστε και εργαζόμαστε  για τον ερχομό αυτής της ευλογημένης ημέρας. Και καθημερινά συνειδητοποιούμε πως αν όχι μόνο εργαζόμαστε αλλά και συνεργαζόμαστε, τότε θα επισπεύσομε την εκπλήρωση της επιθυμίας του Χριστού  «ίνα πάντες εν ώσι». Αυτό ευχόμαστε και γι’ αυτό ιδιαίτερα σήμερα προσευχόμαστε. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων στους γραφικούς δρομίσκους του ιστορικού Κάστρου και αφού στάθμευσε δύο φορές: μία μπροστά στο πρώην ιδιωτικό Ενετικό Μουσείο του κυρίου Νίκου Καραβία και μία στην πανέμορφη «Καπέλα του Σανούδου», επανέκαμψε στο Ναό, όπου αναπέμφθηκε ειδική δέηση για την ειρήνη του κόσμου και την Πατρίδα μας και στη δόθηκε η τελική ευλογία του Παναχράντου Μυστηρίου.

Τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας, της λιτάνευσης και της ευλογίας με το Πανάχραντο Μυστήριο τα εξασφάλισε η νεοσύστατη χορωδία του Μητροπολιτικού Ενοριακού Ναού μας με τη διεύθυνση της ταλαντούχου μουσικού κας Λίας Πρίντεζη. Η μελωδία του εκκλησιαστικού οργάνου και το φετινό κελάηδισμα του βιολιού βοήθησαν αποφασιστικά στην όλη προσευχή.

Στον φετινό πανηγυρισμό προς τιμήν της Αγίας Δωρεάς, έλαβαν μέρος πολιτικές και στρατιωτικές αρχές με επί κεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη και άλλες προσωπικότητες και υπευθύνους θεσμών με επί κεφαλής τον πρώην Δήμαρχο κ. Κόκκοτα και πλήθος κόσμου.

Μετά την απόλυση έγινε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής.

Προηγούμενο Άρθρο

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για την πρόσληψη από την Κάριτας Ελλάς, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Επόμενο Άρθρο

Σύρος: Εορτή Αγίου Ιακώβου

You might be interested in …

Τήνος: Προσευχή για την Ενότητα των Εκκλησιών

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ   Στα πλαίσια του οκταημέρου προσευχής για την ενότητα των Εκκλησιών την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 5 μ.μ. θα τελεσθεί η Θεία Συλλειτουργία για την Ενότητα των Εκκλησιών στο […]

tinos

Το Αγ. Χρίσμα στην Τήνο & η Αγ. Δωρεά στη Νάξο

ΤΟ ΑΓΙΟ ΧΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ Την Κυριακή της Πεντηκοστής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου, κατά την οποία θα μεταδοθεί το Μυστήριο του Χρίσματος σε […]