18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Λιτανεία τη Αγίας Δωρεάς της Κέρκυρας

«ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΣΕΝΑ ΧΡΙΣΤΕ

ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΡΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

 

Με την συνηθισμένη λαμπρότητα και αίγλη γιορτάστηκε και φέτος η πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς στην Κέρκυρα. Είχαμε αναφέρει και σε άρθρα προηγουμένων ετών πως η μεγαλόπρεπη αυτή λιτανεία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Κέρκυρας. Ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν την τελετή αυτή ήδη από τα τέλη του 13ου με αρχές 14ου αιώνα.

 

Από το 1407 που προστέθηκε στις τελετουργίες της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς με τη διακήρυξη ότι η τελετή αυτή παρότρυνε τους υπηκόους στην απόδοση προσκύνησης προς τον Ένδοξο Κύριο Ιησού Χριστό, η περιφορά αυτή τελούνταν, χρόνο με το χρόνο, όλο και με μεγαλύτερη λαμπρότητα.

Στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς κατά τη Βενετική περίοδο, συμμετείχαν οι κληρικοί και των δύο Εκκλησιών, Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Όπως αναφέρει η ιστορικός Αλίκη Νικηφόρου, ο Πρωτοπαπάς, κάθε χρόνο, μερικές μέρες νωρίτερα έστελνε πρόσταγμα στους πρωτοπαπάδες των επαρχιών της υπαίθρου καλώντας τους να μεριμνήσουν ώστε να παρευρεθούν όλοι οι ιερείς στην Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς. Η Λιτανεία αυτή, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα τελούνταν το πρωί της ημέρας της εορτής αμέσως μετά από την τέλεση της Θείας λειτουργίας. Από τα τέλη όμως του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αρχίζει να γίνεται το απόγευμα με την αιτιολογία πως η πορεία Κάτω από τον καυτό ήλιο είναι ανυπόφορη.

Ακόμη και σήμερα ολόκληρος ο κερκυραϊκός λαός προσδίδει στη λιτανεία αυτή της Αγίας Δωρεάς ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό. Η Λιτανεία των Καθολικών αποτελεί ένα θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός για όλο τον κερκυραϊκό λαό.

Έτσι και φέτος, τα παιδιά που είχαν ετοιμαστεί με την κατήχηση όλη τη χρονιά, το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου μετάλαβαν για πρώτη φορά. Στη Θεία Λειτουργία που προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης μαζί με τους δύο εφημερίους, μίλησε στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο και τα προετοίμασε για να λάβουν το μεγάλο αυτό μυστήριο και να αισθανθούν το μεγάλο δώρο που έκανε ο Ιησούς στους πιστούς. Συγκινητική τελετή, για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους και συγγενείς τους και για όλους τους πιστούς. Μετά από την όμορφη τελετή ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα για τα παιδιά και τους γονείς τους. Το απόγευμα, με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας στον Ενοριακό Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, άρχισε η πομπή της Αγίας Δωρεάς. Στην πορεία προς την Πλατεία του Αγίου Ιακώβου (Ντόμο), η πομπή, με τον Αρχιεπίσκοπο, τους εφημερίους, δύο ιερείς που κατέφθασαν στην Κέρκυρα από την Ιταλία, τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας π. Αθανάσιο από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, τον οποίο ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Νεκτάριος απέστειλε ως εκπρόσωπό του, τα παιδιά της Πρώτης Κοινωνίας και του Χρίσματος, τους νέους και τις νέες της τοπικής μας εκκλησίας, τις μοναχές, τον Ερυθρό Σταυρό, τα αγήματα των προσκόπων, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού μας, τις μπάντες που παιάνιζαν δοξαστικές μελωδίες και τους ιερείς οι οποίοι ανέπεμπαν δεήσεις και προσευχές μαζί με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό πιστών που ακολουθούσαν τον Ευχαριστιακό Ιησού συμμετέχοντας στις λιτανικές προσευχές ψάλλοντας. Πλήθος κόσμου παρακολουθούσε με ευλάβεια το πέρασμα της Ιεράς Πομπής από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Στην Πλατεία μπροστά στον ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, όπου είχε τοποθετηθεί ειδική εξέδρα με την μέριμνα του Δήμου Κερκυραίων, η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση της Κας Χριστίνας Καλιαρίδου, έψαλε θρησκευτικά άσματα και ύμνους ήδη πριν από την άφιξη της ιεράς πομπής, προετοιμάζοντας τους παρευρισκομένους να υποδεχτούν τον Ευχαριστιακό Ιησού. Το ίδιο και η καλλίφωνη Χορωδία της Ενορίας του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού, από τον εξώστη που αντικρίζει στην πανέμορφη πλατεία, συνόδευε με τους ύμνους και τις αντιφωνήσεις όλη την τελετή.

Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε την καθιερωμένη δέηση και μαζί με όλους τους πιστούς προσκύνησε το Αγιώτατο Μυστήριο. Έπειτα, αφού Αναγγέλθηκε το Άγιο Ευαγγέλιο από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στους πιστούς το θέμα της φετινής πανηγύρεως της Αγίας Δωρεάς, το οποίο ήταν «Πιστεύουμε Σε Σένα Χριστέ, Εσύ είσαι ο Άρτος της ζωής».

Στα πλαίσια του έτους της Πίστεως, ο Αρχιεπίσκοπος για μια ακόμη φορά μίλησε στους παρευρισκομένους πιστούς και στις αρχές της Κέρκυρας για την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στο Χριστό, ο οποίος είναι η αληθινή ζωή των πιστών. Τόνισε πως μόνο ο Κύριος μπορεί να μας εγγυηθεί την σωτηρία την οποία μας χάρισε με το θάνατο και την Ανάστασή Του και με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μας ενώνει μαζί Του, καθιστώντας μας Εκκλησία, Σώμα Ένα, με κεφαλή Εκείνον τον ίδιο, τον Κύριο. Ποτέ, είπε ο Αρχιεπίσκοπος δε μας υποχρεώνει ο Χριστός να τον ακολουθήσουμε, σέβεται την ελευθερία μας και μας αφήνει να επιλέξουμε. Όπως στους Αποστόλους Του μας επαναλαμβάνει και σήμερα: «Μήπως θέλετε να φύγετε κι εσείς;». Εμείς εδώ έχοντας Τον μπροστά μας, προσκυνώντας Τον θα του απαντήσουμε όπως ο Πέτρος: «Πού να πάμε Κύριε; Εσύ μόνο έχεις Λόγια ζωής αιώνιας» δίνοντας μαρτυρία της πίστης μας στον κόσμο με έργα και λόγια πίστης. Ακολούθησε η ανάγνωση του χαιρετισμού του Μητροπολίτη Κερκύρας Σεβασμιοτάτου ΚΚ. Νεκταρίου από τον Πανοσιολογιότατο εκπρόσωπό του, στον οποίο χαιρέτιζε τον Αρχιεπίσκοπο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα και ευχόταν χριστιανική φιλαδέλφεια, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση μεταξύ των πιστών. Έπειτα οι νέοι απηύθυναν δεήσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος χορήγησε την ευλογία υψώνοντας το ιερό εκθετήριο με τη Θεία Ευχαριστία και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Μπάντα. Έπειτα από την εναπόθεση της αγίας Ευχαριστίας στο Ιερό Αρτοφόριο του Ντόμου, ο Αρχιεπίσκοπος δεξιώθηκε τις Αρχές και το λαό στο προσφάτως ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού «Αρχιεπίσκοπος Αντώνιος Βαρθαλίτης», το οποίο με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη είχαν προετοιμάσει κατάλληλα οι νέοι μας με τη βοήθεια και κάποιων που πάντοτε παραμένουν νέοι και πρόθυμοι στην προσφορά. Περισσότερα από 250 άτομα γεύτηκαν τα πολύ καλά προετοιμασμένα από τις κυρίες των ενοριακών συμβουλίων και της Κάριτας, εδέσματα και ευχήθηκαν με εγκαρδιότητα στον Αρχιεπίσκοπο, στους Ιερείς και σε όλους τους φορείς της Ιεράς Καθολικής Αρχιεπισκοπής και όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία και την υλοποίηση της Λιτανείας.

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Πανήγυρη του Αγίου Αντωνίου στη Χώρα Τήνου και στην Πάρο

Επόμενο Άρθρο

Η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ε.Ε. να διασφαλίσει, αποτελεσματικά, το δικαίωμα οικογενειακής ζωής για όλους τους πρόσφυγες

You might be interested in …

Προς μια Εκκλησία συνοδική: κοινωνία – συμμετοχή – αποστολή : Έναρξη της Συνόδου στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας

Προς μια Εκκλησία συνοδική: κοινωνία – συμμετοχή – αποστολή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την έναρξη της Συνόδου στην Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, με εγκύκλιο […]

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα

  Με μεγάλη επισημότητα και με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε η υποδοχή και η τετραήμερη από 10 έως 13 Δεκεμβρίου, επίσκεψη, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νησί της Κέρκυρας. Ο Πατριάρχης ανταποκρινόμενος σε […]