1 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Τήνος Πανηγύρισε τη μνήμη της Αγίας Ούρσουλας

 

Η Μοναχική κοινότητα των Ουρσουλινών Αδελφών πανηγύρισε τη μνήμη της Αγίας Ούρσουλας και των συντροφισσών της το απόγευμα της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου 2018. Η παρουσία των ευλαβών και φίλων των αδελφών ήταν εντυπωσιακή και έφθασαν και από την πόλη αλλά και από τα χωριά για να ευχαριστήσουν το Θεό για όσα μεγαλεία έκανε και κάνει ο Θεός στην τοπική μας Εκκλησία μέσω του Μοναχικού Τάγματος των Ουρσουλινών Αδελφών που για αιώνες εργάστηκαν τόσο στο νησί της Νάξου όσο και στο νησί της Τήνου, όπου και ακόμη εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις και τα χαρίσματα η μοναδική αδελφή Θηρεσία.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας η αδελφή Θηρεσία έκανε μία εισήγηση για την όλη ιεροτελεστία και βοήθησε όλους τους παρόντες να μπουν στο πνεύμα της γιορτής και του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν οι ιερείς: π. Φραγκίσκος Βιδάλης, π. Μάρκος Φώσκολος, π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς, π. Δημήτριος Δαλέζιος, π. Φερνάνδος Bravo και ο π. Ιωσήφ Rossi.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας η αδ. Θηρεσία, με το δικό της απλό και κατανοητό τρόπο προετοίμασε τους παρόντες να συμμετάσχουν ενεργά στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία προσφέρθηκε για την αιώνια ανάπαυση των Ουρσουλινών Μοναχών που εργάστηκαν στο νησί της Νάξου και στην Τήνο αλλά και στην Αθήνα και τις δύο αδελφές που σήμερα συνεχίζουν την αποστολή τους με τη σιγουριά, ότι όπως τους υποσχέθηκε η Αγία Άγγελα θα είναι πάντα ανάμεσά τους.

To Παρεκκλήσιο της κοινότητας των Αδελφών αποδείχτηκε και πάλι μικρό για να χωρέσει τους πολυάριθμους ευλαβείς της αγίας Ούρσουλας και φίλες και ευλαβείς της Αγίας Άγγελας που έφθασαν από τη Χώρα αλλά και από χωριά για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη.

Η συμμετοχή των πιστών ήταν ενεργός σε όλη τη Θεία Λειτουργία και η όλη ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και γιορτινή.

 

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος είπε μεταξύ άλλων:

 

Σήμερα η τοπική Εκκλησία μας πανηγυρίζει τη μνήμη μιας Αγίας αλλά και ενός μεγάλου αριθμού συντροφισσών της που προσέφεραν τη ζωή τους στο Θεό, εγκαταλείποντας κάθε δελεαστική πρόταση για προσωρινή ευτυχία πάνω στη γη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την παντοτινή στον ουρανό.

 Πανηγυρίζουμε τη μνήμη της Αγίας Ούρσουλας με αισθήματα αληθινής ευγνωμοσύνης και πραγματικής χαράς.

 Ευγνωμοσύνης, γιατί η Αγία Άγγελα, η Ιδρύτρια του μοναχικού τάγματος των Ουρσουλινών αδελφών, χρησιμοποίησε το όνομα και το παράδειγμα της Αγίας Ούρσουλας για να στηρίξει τη ζωή των μοναχών της πάνω στα δύο δυνατά χαρακτηριστικά της ζωής της που είναι η καθαρότητα της ψυχής και του σώματός της και η θυσία της ζωής της ως απόδειξη της αγάπης της για το Θεό. Η παρθενία δηλαδή και το μαρτύριο που είναι δύο διαχρονικά χαρίσματα που εκφράζουν την απόλυτη αγάπη του ανθρώπου για το Θεό.

 Η ζωή της Αγίας Ούρσουλας περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της αποκλειστικής αγάπης προς το Θεό αφού επισφραγίστηκε με το μαρτύριο για να μη απολέσει την αγνότητα της ψυχής και του σώματος. Είναι ο ίδιος ο Χριστός που είπε πως κανείς δεν αγαπά περισσότερο από εκείνον ο οποίος προσφέρει τη ζωή του για τους φίλους του.

 Θα παρακαλέσουμε τον Κύριο να μη στερήσει την Εκκλησία του ποτέ από την πολύτιμη προσφορά των αδελφών Ουρσουλινών οι οποίες σκορπισμένες μέσα στον κόσμο αναγγέλλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού μέσα στον κόσμο σε κείνους που ακόμη δεν πιστεύουν και ταυτόχρονα κατηχούν εκείνους που πιστεύουν για να ενισχύουν την πίστη τους.

 Σήμερα μία μόλις ημέρα από την ημέρα των Ιεραποστολών την οποία τελέσαμε χθες θα ευχαριστήσουμε το Θεό για όσες αδελφές Ουρσουλίνες, με πρώτη την αδελφή Ουρσουλίνα Μαρία της Ενσαρκώσεως, έφυγαν από το σπίτι τους, τους συγγενείς και την πατρίδα τους και στάλθηκαν στις απομακρυσμένες χώρες της γης για να κηρύξουν το Χριστό, να σπείρουν το λόγο του Θεού και να φέρουν το χαρμόσυνο του Χριστού μήνυμα.

Η Εκκλησία της Νάξου και της Τήνου είχε και έχει την ευκαιρία να γεύεται τους πνευματικούς καρπούς των μελών του μοναχικού τάγματος που φέρνει το όνομα της Αγίας Ούρσουλας.

 Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε την Αγία που σήμερα πανηγυρίζουμε. Να της ζητήσουμε να συνεχίσει να ικετεύει το Θεό ώστε και στην εποχή μας, μέσα από καινούριες μορφές ποιμαντικής προσφοράς, οι Ουρσουλίνες μοναχές να μην στερήσουν ποτέ την παρουσία τους και τη μαρτυρία της αφιερωμένης ζωής στην τοπική μας Εκκλησία.

 Να συνεχίσουν να προσφέρουν τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους στην Εκκλησία μας με βάση το γράμμα και το πνεύμα των Ιερών Κανόνων που τους πρόσφερε η Αγία Άγγελα μέσα από το ιδιαίτερο χάρισμα που το Άγιο Πνεύμα τους έχει δώσει.

 Σας ζητώ να παρακαλέσουμε σήμερα όλοι μαζί το Θεό για να εξασφαλίζει στην πατρίδα μας αλλά και στην Τήνο μας Ουρσουλίνες μοναχές για να συνεχίζουν την όμορφη προσφορά τους προς τα παιδιά, τους εφήβους και τη νεολαία και να μιμούμαστε όλοι το παράδειγμα της Αγίας Ούρσουλας και των  συντροφισσών της που σήμερα μας υπενθύμισαν με την εορτή τους πως δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τον θησαυρό μας που είναι ο Χριστός ούτε με όλα τα πλούτη του κόσμου.

Αμήν.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας δόθηκε η ευλογία με τα ιερά λείψανα της Αγίας Ούρσουλας και όλοι έλαβαν από ένα ενθύμιο από αυτά που η αδελφή Θηρεσία έχει συνηθίζει να εξασφαλίζει πάντοτε σε όλες τις ιεροτελεστίες της κοινότητας αλλά και σε άλλες πολλές παρόμοιες περιπτώσεις.

Μετά στην αίθουσα υποδοχή της κοινότητας όλοι γεύτηκαν τους μεζέδες και τα γλυκά που οι ίδιες οι μοναχές αλλά και η αγάπη των γυναικών για την κοινότητα των Ουρσουλινών Αδελφών με αφθονία και γενναιοδωρία και πάλι εξασφάλισε.

Προηγούμενο Άρθρο

Όσκαρ Ρομέρο. Ο Άγιος Επίσκοπος του Σαλβδόρ

Επόμενο Άρθρο

One-off BMW M3 unveiled at SEMA

You might be interested in …

– Τήνος : Η πρώτη ημέρα του χρόνου

Την Πρωτοχρονιά ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη θεία Λειτουργία στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου. Η συμμετοχή  των ενοριτών ήταν πολύ καλή και ο Σεβασμιότατος μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε […]

Ουρσουλίνες 350 Χρόνια στην Ελλάδα – 300 Χρόνια στον νησί της Νάξου

Η παρουσία και το έργο των Αδελφών Ουρσουλινών στην Ελλάδα χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. Στις 21 Μαρτίου 2022 γιορτάσαμε στην αίθουσα του «Ελληνικού Κόσμου» την ιστορική επέτειο των 350 χρόνων των Ουρσουλινών, […]