20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων

Την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023 στις 6.30 μμ. συναχθήκαμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Διονυσίου της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών, γύρω από τον Αρχιεπίσκοπό μας και τους πρεσβυτέρους μας, για να τιμήσουμε το μυστήριο της Ιεροσύνης του Χριστού, όπως αυτό διακονείται από τους καθιερωμένους λειτουργούς των μυστηρίων στο πλαίσιο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στη Σύναξή μας αυτή που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα και Κατάνυξη, έγινε από τον Αρχιεπίσκοπό μας Σεβασμιότατο π. Θεόδωρο Κοντίδη, η Ευλογία των Αγίων Ελαίων στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Μύρου.

Στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης με συλλειτουργούς τον νέο εκπρόσωπο του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο π. Jan Romeo Pawlovski, του οποίου ήταν η πρώτη παρουσία σε Σύναξη της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο Φώσκολο πρώην Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών, τον Σεβασμιότατο π. Iωάννη Σπιτέρη πρώην Αρχιεπίσκοπο Κερκύρας, τον Βικάριο του Αρχιεπισκόπου π. Γεώργιο Ντάγκα και το σύνολο σχεδόν των Ιερέων και Διακόνων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.

Παρόντες εκπρόσωποι όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, εκπρόσωποι Θεσμών και πιστοί από όλες τις Ενορίες, οι οποίοι είχαν γεμίσει τον Καθεδρικό μας Ιερό Ναό.

Η Ιερή Τελετή άρχισε με την είσοδο στον Ιερό Ναό, του Σταυρωμένου Χριστού μας, των Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων και λειτουργοϋπηρετών.

Μετά το Άγιο Ευαγγέλιο ο Σεβασμιότατος π. Θεόδωρος στο κήρυγμά του τόνισε……

ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ

Μετά την Ακολουθία του Λόγου ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πρεσβύτερους να μείνουν πιστοί στα καθήκοντά τους και τους ζήτησε να ανανεώσουν δημόσια τις Ιερατικές τους υποσχέσεις, λέγοντας:

Αγαπητοί μου Ιερείς τελώντας την επέτειο της ημέρας εκείνης, κατά την οποία ο Κύριος Ιησούς Χριστός κατέστησε κοινωνούς στην Ιεροσύνη Του, τους Αποστόλους και εμάς τους ιδίους, θέλετε, εδώ ενώπιον του Επισκόπου σας και του αγίου λαού του Θεού, να ανανεώσετε τις υποσχέσεις που δώσατε παλαιότερα;

Οι Πρεσβύτεροι απάντησαν :Θέλω.

Και ανανέωσαν τις ιερατικές τους υποσχέσεις.

Ακολούθησε η μεταφορά των ελαίων από τους Ιερείς που είχαν ορισθεί μαζί με τον άρτο, το κρασί και το νερό για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιότατος ευλόγησε: το Έλαιο των ΑΣΘΕΝΩΝ, που χρησιμοποιείται για το Μυστήριο του Ευχελαίου. Με αυτό επαλείφονται οι ασθενείς, για να ανακουφιστούν «από κάθε πόνο, αδυναμία και ασθένεια» και να τονωθεί η πίστη τους στον Σωτήρα Χριστό, ο οποίος έπαθε και πέθανε για αυτούς.

Κατόπιν ευλόγησε το Έλαιο των ΚΑΤΗΧΟΥΜΕΝΩΝ με το οποίο χρίζεται ο άνθρωπος πριν από το Βάπτισμα, σημείο της δύναμης του Σωτήρος Χριστού, ως ενίσχυση στον αγώνα του ανθρώπου ενάντια σε κάθε επιβουλή του διαβόλου, διότι η χριστιανική ζωή είναι ένας αληθινός και συνεχής αγώνας.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος προετοίμασε το βάλσαμο και τα αρώματα από άνθη, που συμβολίζουν την ελπίδα της αναγέννησης και τα δώρα του Παναγίου Πνεύματος, και τα ανέμιξε στο δοχείο που περιείχε αγνό λάδι ελιάς, σύμβολο του Ελέους του Θεού, για να παρασκευάσει το μύρο και στη συνέχεια να το ευλογήσει.

Με το ΑΓΙΟ ΜΥΡΟ χρίζονται οι νεοφώτιστοι αμέσως μετά τη βάπτιση, ως σημείο της ένωσής τους στο Σώμα του Χριστού, Ιερέως, Προφήτου και Βασιλέως. Επίσης χρίζονται οι βαπτισμένοι για να λάβουν το Μυστήριο του Χρίσματος και οι λειτουργοί της Εκκλησίας, Πρεσβύτεροι και Επίσκοποι κατά τη χειροτονία τους.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και τελείωσε με την Ευλογία των Επισκόπων.

Πριν την Ευλογία ο Σεβασμιότατος π.Θεόδωρος παρουσίασε στο Εκκλησίασμα και καλωσόρισε στην Ελλάδα τον νέο εκπρόσωπο του Αγίου Πατέρα στην χώρα μας Σεβασμιότατο Jan Romeo Pawlovski

Η χάρη του Θεού, μας έδωσε ακόμα μία φορά την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο βασιλικό Ιεράτευμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό όλοι μας με Πνεύμα Χριστού καλούμαστε να εργαζόμαστε με τη βοήθεια του Αγ. Πνεύματος, για τη Δόξα του Θεού και Πατέρα μας.

Λ.Ι.Β.

Προηγούμενο Άρθρο

Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

Επόμενο Άρθρο

Ρέκβιεμ – Συναυλία Μουσικών Συνόλων στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

You might be interested in …

Αθήνα: Εορτή της Αγίας Τριάδας

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 Εορτή της Αγίας Τριάδας, τελέσθηκε, όπως κάθε χρόνο, στον υπό ανέγερση ομώνυμο Ιερό Ναό στην Παλλήνη Αττικής, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η τελετή, στην οποία προΐστατο ο Σεβασμιότατος πρώην Αρχιεπίσκοπος των […]